Na nové hodinky Ondřeje papi Berkuse se vždycky těším, vždycky jsou nápadité, veselé a perfektně ručně udělané. A nejinak je tomu i v případě těchto hodinek – pouzdro z damaškové oceli, číselník z meteoritu, safírové sklíčko s antireflexem, ručky z modřeného titanu…

Když mi hodinky přišly, nedočkavě jsem otvírala krabici a těšila se, co zase najdu. A moje očekávání neobvyklého hodinkového zážitku bylo naplněno.

Pouzdro o průměru 52 mm zaujme okamžitě a to nejen použitými materiály. Když mi papi říkal, z čeho je vyráběl, připadalo mi, že mluví jazykem cizího kmene. Snad budete moudřejší. Z nerez damašku Chada Nicholse je vyhotovený základ pouzdra. Na lunetu a svorníky Ondřej použil damasteel. Zadní víko je vyrobené z titanu. Moc zajímavá kombinace, co říkáte?

Na číselníku se zdržíme o chvíli déle. Je naprosto unikátní. Ta zajímavá struktura jsou totiž Widmanstättenovy obrazce. Jsou pojmenovány pro hraběti Aloisu von Beckh Widmanstättenovi a nacházejí se v železných meteoritech. Ano, slyšíte správně, číselník mohl z vesmíru vidět vzestup a pád lidských civilizací, pochází z meteoritu Gibeon. Získat Widmanstättenovy obrazce není žádná legrace, je nutné povrch meteoritu vyleštit, nechat jeho povrch naleptat zředěnou kyselinou dusičnou (nebo použít směs kyseliny dusičné a methanolu), následně promýt vodou a poté methanolem. Cesta k číselníku hodinek Apollo byla tedy dlouhá a místy nebezpečná.

Pod číselníkem upoutá luminiscenční kompozit modré barvy. Ručky získaly svou jasnou barvu díky modře anodizovanému titanu. Luminiscence na ručkách je sytě zelená, na indexech i na vteřinovém subciferníku na pozici „6“ spíš do modra, dohromady to tvoří příjemně barevně vyladěnou kombinaci.

Jak už jsem se zmínila, dýnko Ondřej vyrobil z titanu. Působí mohutným dojmem, který umocňuje nepřehlédnutelných 6 torx šroubů. Chrání ho minerální sklíčko. Dýnko zdobí rytá signatura výrobce, označení modelu a jméno modelu. Šroubky jsou vůbec zajímavé – podobné využití šroubků spojujících komponenty pouzdra můžete vidět třeba u AP.

Ale co u Piguetů neuvidíte, to jsou záslepky v lunetě, také z damaškové oceli.

Kalibr ETA Unitas 6498 s ručním nátahem švýcarského výrobce doladil papi ‚kovaným‘ povrchem a modřenými šroubky. Sluší mu to!

Ke mně se „berkusovky číslo 18“ dostaly na řemenu z teletiny s modrým šitím a damasteelovou sponou. K hodinkám se moc hodí, navíc je velmi příjemný na ruce, takže nebudete mít důvod ho sundávat. Navíc ta spona je… já ji chci!

Hodinky The Apollo mě zaujaly nejen použitými materiály, ale také velikostí a kvalitou zpracování. Ondřej zraje jako víno a s každým jeho solitérem je lepší a lepší. Přeji mu, ať se mu daří i dál!

Ze stejných materiálů papi vyrobil i tenhle nožík.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Také o nich napsali.

Za zapůjčení rekvizit děkujeme Penshopu.cz.

Dodatek: tak podle posledních zpráv si tyto výjimečné hodinky našly nového pána až v daleké Indii. Tak ať dělají hodně radosti! 🙂