Když jsem měla dostat do rukou na recenzi tyto Seika, upřímně jsem se na ně těšila. Kvalitní japonské hodinky se skvělým designem mám prostě moc ráda. Hodinky jsou jedním slovem elegantní. S noblesou sluší jak útlejší dámské, tak i mohutnější mužské ruce.

Pouzdro je vyrobené z nerezové oceli a kombinuje leštěnou a kartáčovanou úpravu. Bez korunky měří příjemných 37 mm, na výšku 11.5 mm. Rozteč nožek pak 20 mm. Hodinky jsou dodávané s tahem, který stejně jako pouzdro kombinuje leštěné a kartáčované plochy. Je vyrobený z dílů z nerezové oceli, žádný skládaný plech.

Tah spíná překlápěcí bezpečnostní spona signovaná logem výrobce.

Pro účely recenze jsem ale tah vyměnila za látkový strap a byla jsem velmi spokojená. Hodinky jsou s ním však trochu vyšší a rázem poněkud zmohutní. Pokud chcete lehký letní látkový strap, sáhněte asi po děleném „zulu“. Ale tyhle hodinky jsou zkrátka dělané pro tah nebo kůži, na látce vypadají trochu nepatřičně.

Osvědčená klasika – strojek 6R15 – s 23 kameny, nárazuvzdorně uložený, má automatický nátah a poskytuje také možnost ručního nátahu. Nebyla jsem tak vázána na watchwinder a s rezervou nátahu 50 hodin postačilo hodinky jednou za den-dva ručně natáhnout. Byl to pro mne velmi příjemný ranní rituál. A jen doplním, že tento kalibr má i hacking a rychlopřeklápění data při seřizování.

Nerezová korunka není šroubovací, nese na sobě značku výrobce – „S“. Velikost je tak akorát – není ani moc malá, ani příliš velká.

Dýnko je šroubovací s průhledem z minerálního skla. Pro zvědavce jako jsem já ideální. S chutí jsem natáčela hodinky ze strany na stranu a pozorovala pohybující se rotor. Strojek je ladný, čistý, ve své jednoduchosti krásný. Označení Water Resistant 10 BAR prozrazuje voděodolnost do 100 metrů. Ve vodě jsem hodinky nezkoušela, ale nepředpokládám, že by s tím byly nejaké potíže.

Jak již prozrazuje název, číselník je krémové barvy. Je krásně hladký, elegantní, bez zdobení. Indexy jsou zlaté, ve špičce směrem k lunetě jsou snížené a je zde nanesena luminiscenční vrstva LumiBrite. Vrstva LumiBrite je také částečně na hodinové a minutové ručce. Od oblekovek neočekávajte žádnou velkou „zář“, luminiscence pohodlně postačí k odečtení času třeba v zhasnuté garáži nebo při výpadku elektřiny. Nemusíte tak mít starost, že vás budou v noci budit svitem.

Indexy jsou jednoduché, v provedení plastických hranolků zlaté barvy. Na pozici „12“ je index zdvojený, usnadní tak rychlou orientaci. Hodinová a minutová ručka mají též zlatou barvu a jsou dýkovitého tvaru. Jak jsem již uvedla, mají vrstvičku luminiscence. Vteřinová ručka je tenká, jemná a na konci zdobená výřezem. Proporčně sedí jak tvarem, tak velikostí a ladí celkovému vzhledu a výrazu hodinek. Zlatou barvou je orámované skosené datumové okno na pozici „3“. Datový věnec neruší, je stejné barvy jako číselník. Číslice černé barvy se skvěle odečítají hned na první pohled.

Safírové sklíčko chrání číselník a má vnitřní antireflexní vrstvu. Ta usnadňuje odečet času třeba na sluníčku – velmi komfortní!

Když jsem „Spirity“ vracela, bylo mi to líto. Zvykli jsme si na sebe a jako bychom spolu byli celé roky. Mají spoustu vlastností, které tak oceňuji! A že jsou spíše pánské? No a. Tyhle hodinky totiž sluší i holce. K džínám, letním rozevlátým šatům. Vezměte je do práce, do kina, na setkání s přáteli. Určitě se budou dívat, co máte na ruce. Jsou decentní a přitom nepřehlédnutelné. A mají nadčasový vzhled, budou vám slušet i za dvacet let. A jsem si jistá, že vám za ty roky půjdou pořád přesně. Dopřejte jim občasnou péči u mistra hodináře a odvděčí se vám jemným tikáním.

Pokud by vás zajímalo jiné barevné provedení, podívejte se ještě na podobné „Spirity“ v černém provedení.

Za laskavé zapůjčení děkuji p. Šafářovi a AZwatch.cz.

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.