Hodinky čínské značky Marina Militare ve stejném provedení (ale s ocelovým pouzdrem) byly mými prvními mechanickými hodinkami, když jsem před pár lety (to to letí) začínal na hodinkovém fóru. Tehdy se to ještě smělo. Pak se ozývali stále hlasitěji fandové italsko-švýcarské značky Officine Panerai – až si vymohli zákaz „ve slušné společnosti“ o těchto hodinkách mluvit. A někteří další, kteří dříve o hodinkách MM psali recenze, které končily třeba „pěkné hodinky s příznivým poměrem cena / výkon“, si to najednou rozmysleli a svoje bývalé názory rázně zapírali. Tolik emocí a to jenom kvůli hodinkám…

Takže když už tu tyhle hodinky byly a jsou, pojďme si o nich něco říct. Jak už samo jméno vypovídá, vzor těchto hodinek sloužil v italském vojenském námořnictvu, typický tvar pouzdra, ochranu korunky proti náhodnému vytažení, design číselníku i ruček – vše je dílo firmy Officine Panerai. To je naprosto bez diskuze. A tyto čínské hodinky z tohoto – dnes módního vzoru – celkem bezostyšně těží. Často jsem ale slyšel, že je to křáp, že nic nevydrží, že… a s tím souhlasit nemohu. Na to, že nejsou z produkce evropského tradičního výrobce, jsou vyrobeny čistě a kvalitně. Při ověření vodotěsnosti jsem nezjistil nic špatného a přesnost se pohybuje obvykle v rozpětí několika málo vteřin denně.

Na těchto konkrétních hodinkách mě upoutal i materiál pouzdra – titan. Mám rád jeho šedou barvu a titanové hodinky jsou navíc při stejné odolnosti i lehčí. Tvar pouzdra je tradiční, stejně tak ochrana korunky a tvar nožek. Povrchová úprava je pro titan typická – něco jako „sametově matný lesk“? Znovu žádné překvapení, žádné zklamání. Titan je v této podobě sice lehčí, ale trochu měkčí než nerezová ocel, takže se dá předpokládat, že pár škrábanců na pouzdře najdete. Na druhou stranu, titan se snadněji opravuje a zahladit běžný škrábanec prý jde i tvrdší gumou. Ne, nedělám si legraci, opravdu gumou na gumování třeba ze sešitu. Zatím jsem to nikdy nezkoušel, ale už se těším, až k tomu dojde!

V pouzdře je zasazeno silné minerální lehce klenuté sklíčko bez antireflexního potahu. Umístění a odolnost sklíčka vytvářejí jistý předpoklad, že na něm po nějaké době pár škrábanců nebo ťukanců nejspíš najdete.

Design číselníku znovu nepřekvapí – je tvořen sendvičem, kdy horní matně černá deska s výřezy na indexech kryje spodní desku s luminiscencí. Když už mluvím o luminiscenci, nemá přílišnou dobu svícení. Číselné indexy jsou na pozici „12“, „3“, „6“, na devítce najdeme subciferník s malou vteřinovou ručkou. Ručky nesou tradiční design. Hodinová a minutová jsou černě lakované se světlou luminiscenční výplní, v noci svítí, i vteřinová, ta je ovšem lakovaná bíle.

Dýnko mají hodinky také titanové, šroubovací s minerálním průhledem. Z nápisů je na něm pouze označení hodinek „MARINA MILITARE TITANIUM“, nic více. Průhled nám ukazuje čínskou zdobenou verzi mechanického strojku „Unitas“ 6497 s ručním nátahem. Zdobení je vážně pěkné – ženevské pruhy, modřené šroubky, zkosená nátahová kola, ani „labutí krk“ mikroregulace chodu tam nechybí. S přesností mám zkušenost ze své ocelové verze – držela se v rozpětí pár vteřin denně, rezerva nátahu byla cca 50 hodin. Se strojkem žádné problémy nebyly.

Nerezová spona tradičního tvaru „otvírák na pivo“ je na černém koženém řemenu s bílým prošitím. Řemen si mě ani nezískal, na druhou stranu – viděl jsem horší. Zkoušel jsem, jak by hodinkám slušel třeba i hnědý řemen s překlápěcí sponou… a nebylo to špatné! Myslím, že tyto hodinky jsou – co se týká řemenů – hodně univerzální. Ještě zmíním stěžejky – jsou šroubovací do pouzdra a s materiálem (ocelí) na mých hodinkách býval celkem problém, při častějším šroubování nebyl závit na nich příliš trvanlivý a stěžejky jsem musel měnit.

A mé dojmy z těchto hodinek? Pokud si odmyslím podobnost s hodinkami firmy Officine Panerai – stejně mám dojem, že to není konkurence, hodinky za $100 nikdy nebudou konkurovat hodinkám za $5.000 a určitě mají i jinou cílovou skupinu kupujících. Hodinky budily pozornost a i líbily se i lidem nepostiženým hodinkovým virem. A jestli bych si je koupil a nosil je? Co by ne. Jsou to pěkné hodinky s příznivým poměrem cena / výkon.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.