O těchto hodinkách jsem už krátce psal, spíš to byl takový povzdech o fanatizmu. A o čem že jsem to vlastně psal?

Asi všichni tuší, že hodinky pocházejí z Číny. A všichni vědí, jak je to v Číně s patenty, užitými vzory… Jak název, tak ochranu korunky má leckde ve světě patentována firma Officine Panerai. Jak je to v Čechách, se mi zjistit nepodařilo, či spíše se mi nepodařilo potvrdit, že by nějaký patent platil i tady. Na tyto hodinky výrobce nepoužil ani obvyklou značku „Marina Militare“ nebo „Mark V“.

Pouzdro má typický tvar hodinek OP, jak mu říkat? Polštářkový, poduškový, hranatý? Prostě typický tvar. Materiálem je asi nerezová leštěná ocel. Průměr pouzdra je (obvyklých) 44 mm. Korunka má typickou OP ochranu proti vytažení pod vodou. Typické nožky a šroubovací stěžejky taky nejsou designově úplně původní. Můj celkový dojem ze zpracování je… celkem pěkné, ale pod lupou už jsou vidět drobné chyby.

Sklíčko bude asi minerální lehce klenuté, znovu dost podobné originálnímu provedení – tam ovšem je místo minerálu safír a sklíčko nese antireflexní potah. A ještě jeden postřeh – lupa na sklíčku („kyklop“), která má umožňovat lepší čitelnost datumovky, moc nefunguje. Netuším, jak je to možné, ale Číňanům se podařilo vyrobit nezvětšující lupu!

Černý matný číselník nenese žádné popisy, pouze číselné indexy („12“, „6“, „9“, na „3“ je datumové okénko). Zbytek hodinových indexů jsou také luminiscenční barvou nanesené čárky. Jednoduchými čárkami jsou vyznačeny i minutové indexy – už bez luminiscence. Ve vnějším kruhu pak vidíme ještě 24 hodinovou stupnici druhé časové zóny (GMT)

Ručky vidíme čtyři – hodinovou, minutovou, vteřinovku a GMT (druhá časová zóna). Hodinová a minutová jsou částečně skeletonové, ručky jsou černě lakované a dotváří je luminiscenční nátěr. Vteřinová a GMT ručka také nesou trochu luminiscence. Jsou modře lakované – asi to má evokovat tradiční způsob tepelného modření ocelových ruček švýcarských výrobců.

Pokud jejich provedení srovnám třeba se značkami Dievas, Precista nebo jinými čínskými hodinkami, zdá se mi v tomto případě provedení celkem hrubé. A loupající se lak na vteřinové a GMT ručce dojem jen potvrzuje.

Ocelové, nerezové, leštěné a šroubovací dýnko se skleněným průhledem rovněž nenese žádné popisy. Otvírá nám pohled na strojek. Rozdíl velikosti strojku vzhledem k velikosti hodinek mi připadá trochu nepatřičný, možná by plné ocelové dýnko odvedlo lepší práci? Použitý kalibr nese na sobě jednoduché zdobení perličkováním a broušením. Co je ale pozoruhodné, jsou nápisy na rotoru samonátahu twenty-five 25 jewels swiss made.

Jak jsem zmínil, strojek je mechanický s automatickým nátahem, jen doplním, že má možnost ručního nátahu, hacking, datumovku a komplikaci GMT. Při letmém seznámení se jevil celkem přesný a spolehlivý, rezervu nátahu odhaduji tak na 40 hodin.

Na hodinkách byl kožený no-name řemen s „krokodýlím“ vzorem a tradiční broušenou sponou. Má zkušenost mi říká, že obecně čínské řemeny nejsou nic moc, ale třeba se v tomto případě mýlím.

Můj pocit z hodinek? O tom, že hodinky těží z módního designu značky OP, není sporu. O svých výhradách jsem psal už výš – ručky, poměrně hrubé provedení… ale zase moje oblíbená komplikace GMT… Z hodinek mám proto rozporuplné pocity, asi jako když se vám tchýně zabije v novém mercedesu… 😉

A rozdíl v ceně? Asi tak 10.000 versus 150.000. Co v tomto případě volit, se zdá jako jednoduchá volba, ale já se přimlouvám za raději jiné hodinky v této cenové hladině, třeba z produkce německých značek Archimede, Steinhart… anebo japonské Seiko či Citizen v této ceně budou rozhodně vyrobeny precizněji.

Majitel je (podle svých slov) nosí asi pět let – tedy asi na střídačku se svými jinými hodinkami. A nošení si pochvaluje. Tak ať ti dál slouží a dělají radost, Berte!

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album fotografií.

Co si o hodinkách OP a jejich napodobeninách myslíte vy? Nosili byste je? Ano? Ne? Proč?