Jestli jsem hledal správně, s hodinkami švýcarské značky West End Watch Company jsme se na našem webu ještě nesetkali. A možná je to škoda – 127 let tradice není málo. Navíc ve svých kolekcích má i celkem zajímavé kousky, které by se mohly líbit hlavně příznivcům vintage a trochu retro vzhledu. Alespoň na mě tak působí ve chvíli, kdy se podívám na jejich modelové řady.

Jedna z jejich kolekcí se jmenuje The Classics. Za sebe můžu říct, že název na ni přesně sedí. V souboru je aktuálně osmnáct modelů hodinek, které se od sebe více či méně liší. Všechny tyto modely pohání kalibr ETA 2836-2 מיט אָטאַמאַטיק וויינדינג. Vzhled a velikost pouzdra, tvar lunety, lupa nad datumovkou a design tahu naznačuje inspiraci hodinkami Rolex Oyster. Osvědčení Swiss Made rozhodně potěší. V této aktualitě jistě není prostor věnovat se všem modelům z kolekce, nicméně rozhodl jsem se, že dvoje představím. Jako první mne zaujaly hodinky s referenčním číslem 6828.10.3226, mají totiž jako jediné číselník v tmavě modré barvě, což se mi líbí.

Ručky i hodinové indexy jsou zlaté, obdélníkového tvaru a opatřeny vrstvičkou Superluminova pro snadnou čitelnost ve tmě. Index na pozici 12 פעלנדיק. Celá modelová řada má místo něj výřez pro zobrazení dne v týdnu i s číslem – pořadím daného dne v týdnu. Není mi úplně jasné, k čemu je to dobré. Napadá mne, že možná pro neangličtináře, ale snad každý si zapamatuje, že Monday je pondělí a nepotřebuje k tomu „1“ jako první den týdne.

Číselník je zdobený “sunray” paprsky vycházejícími ze středu. Hodinky mají ploché safírové sklíčko s lupou nad datumovkou, kterou najdeme místo indexu na pozici 3. דער פאַל איז געמאכט פון ומבאַפלעקט שטאָל, האט אַ דיאַמעטער 37 mm bez korunky a je vodotěsné do 50 ב וואַסער זייַל. Ze stejného materiálu je vyroben i tah se překlápěcí sponou. Lunetu zdobí výrazné drážkování. Průhledem v dýnku se lze kochat pohybem strojku, který obsahuje 25 שייַכעס ראַקס.

Zvolit druhé hodinky pro představení mi dělalo trochu problém. Nakonec jsem vybral model s referenčním číslem 6829.35.2900-DB. Rozhodně působí zajímavě, až lehce extravagantně. Pouzdro je opět nerezové, nicméně tentokrát je pozlacené a luneta je posázena 52 zirkony. Lesklý černý číselník nese zirkony osazené hodinové indexy (חוץ פֿאַר שטעלעס 3 אַ 12). Takové množství zirkonů může až působit jako reklama na firmu Swarovski. Korunka je stejně jako pouzdro pozlacená a vodotěsnost je stejná jako u ostatních modelů, אַזוי 50 ב. I tyto hodinky mají v dýnku průhled, pravděpodobně z minerálního skla.

Jak jsem napsal již v úvodu, tyto hodinky nejsou zrovna těmi, které by mě hodně oslovovaly, ale určitě se najde někdo, komu padnou do oka. Co třeba zrovna vám?

מעכאַבער טעקסט: טאָמס

פאָטאָ מקור: West End Watch Company

Pokud se vám aktualita líbila, לאָמיר, ביטע, סוואָדזשו "ווי" דורך פאַסעבאָאָק בלאַט. עס גיט אונדז זייער ווערטפול באַמערקונגען, אַ דאַנק.