Nedávno jsem psal o zajímavých hodinkách ווענגער 70434 געפירט Nomad a proto jsem se těšil i na fotografování těchto hodinek v černém designu. יאָר, je to trochu móda, které podléhají i zvučnější značky – פאָרטיס, פענצטער… Je to tak trochu plavba proti proudu, kdy není důležitá nápadnost hodinek, זייער blýskání, ale právě naopak. Někdy je to až na úkor čitelnosti. Jak se s tím vyrovnal Wenger, posuďte sami, mně se to líbí.

Hodinky jsou odolné quartzky pro běžné nošení anebo i pro náročnější outdoorové nasazení. Zvládnout by to měly bez problémů. Ocelové (316די) אַרבל דיאַמעטער 43 a tloušťce 12 milimetrů je kompletně potaženo odolnou vrstvičkou černého PVD. Kombinace kartáčovaných a leštěných ploch a štíhlé nožky vypadají i pod PVD zajímavě. Velikost je ווען טאַק a na ruce skvěle sedí a nepřekážejí.

Ploché safírové sklíčko bez antireflexní vrstvy nepatrně vystupuje nad linii jednostranně otočné lunety s minutovými indexy a zdůrazněnými čtvrthodinami. די שטעלע פון “12” je tu navíc luminiscenční bod.

Číselník a ručky jsou ve velmi tmavém provedení – jedná se o černou barvu a detaily (včetně ruček) jsou odlišeny pouze různou strukturou povrchu. Matné části světlo neodrážejí a leštěné ručky ve správném úhlu pak demaskujícím odleskem prozradí třeba, וואָס מאָל איז עס. Subciferníky chronografu jsou spojeny orámováním ve tvaru osmičky. Jediným světlým bodem v číselníku je vlastně jen bílý tisk označení data v datovém okénku na černém podkladu. אַוואַדע, celé toto řešení je na úkor čitelnosti, intuitivní odečet času jediným pohledem od těchto hodinek čekat nemůžete, ale praktická funkce hodinek není až tak potlačena. A zastánci all black provedení také nejsou zklamáni. איך, že Wenger se s touto výzvou vypořádal velmi dobře.

Luminiscence je výborná, nasvícené ručky i indexy jsou skvěle čitelné, Super Luminova září skvěle.

Signovaná korunka i tlačítka jsou také, ווי אַנדערש, černá. Korunka je částečně kryta výstupky pouzdra a není šroubovací. Vzhledem k vodotěsnosti hodinek – 100 מעטער – to ani není třeba. Tlačítka také nemají ochranu proti zmáčknutí pod vodou šroubováním. Ovládací síly jsou přimeřené quartzovému strojku, hodinky se ovládají příjemně.

Šroubovací dýnko bylo jako jediné ponecháno v přirozené ocelové barvě a nese na sobě mimo jiné tradiční reklamu tradičního výrobce nožů pro švýcarskou armádu. Kdo by je neznal!

Černý silikonový řemínek s černou signovanou sponou se nosí příjemně. Na ruce drží skvěle, samozřejmě nesaje pot ani vodu. Jen je magnetem na prach a je nutné ho občas opláchnout.

Z hodinek jsem měl velmi dobrý tmavý געפיל. Kvalita provedení je perfektní, safírové sklíčko a kvalitní švýcarský quartzový strojek je také jasně vydělují z někdy nudné masové produkce. A že občas musíte hledat ten správný odlesk, abyste zjistili, וואָס מאָל איז עס? Na to si zvyknete rychle.

A ještě link na stránku výrobce.

מחבר טעקסטו און פאָטאָס: 🙂 קיבי

אלבאם אַלע פאָטאָס.

דאַנק פֿאַר לענדינג Koscomu.cz.