צי איר וויסן, bez čeho se MacGyver nikdy neobešel? יאָר, bez svého švýcarského armádního nožíku. A jsou jen dvě značky, které je dělají už déle než sto let – Victorinox a Wenger. V případě značky Wenger je to už od roku 1893. Nožíky všichni známe – mají typický design, typickou značku, typicky hodně želízek, některá se hodí jen někdy…

Hodinky Wenger ale možná známe o něco méně, zkusím o nich něco napsat. יאָר, firma Wenger začala v roce 1991 i s výrobou hodinek – samozřejmě i pro švýcarskou armádu. Takže hodinky by měly být tak trochu jako nůž – robustní, פאַרלאָזלעך, odolné a šikovné. A firma Wenger takové hodinky opravdu dělá. V poslední době je to už hlavní výrobní artikl. Opírá se přitom o certifikát “שווייצער מאַדע”, o kvalitní ocel a o švýcarské strojky ETA. Firma Wenger představuje každý rok novou kolekci. Nejoblíbenější je asi řada Commando, ale já bych vám dnes chtěl krátce představit hodinky LED Nomad. Proč LED a proč nomád?

Edice těchto hodinek byla vytvořena pro “Patagonian Expedition Race” a heslo “The Adventure at the End of the World” je uvedeno i na dýnku. פונקציאָנירן, které obsahují, se na podobné dobrodružství velmi hodí. Z vnějšku to jsou “pouze hodinky”, i když velmi pěkné hodinky. Ocelové pouzdro o průměru 43 mm je potaženo odolným PVD povlakem, hodinky mají safírové sklíčko, šroubovací leštěné nerezové dýnko a gumový žlutě prošitý řemen s černou ocelovou (+ פּווד) jazýčkovou sponou. Trochu na nich matou tlačítka – subciferníky není vidět, אַרויסווייַזן (ana-digi) také ne. Ale když některé tlačítko stlačíte, vykoukne na vás černým číselníkem digitální displej. V displeji zeleně svítí LED diody – segmenty umožňují jak zobrazení čísel, tak i několika písmen.

אבער צוריק צו דער האָוסינג. Černěná jsou i tlačítka a korunka. Ta není šroubovací, ale i tak hodinky mají deklarovanou vodotěsnost 100 מעטער (10 אַטם) a to by mělo stačit na nějaké to namočení. O řemenu jsem už psal, rozteč nožek je 22 מם. Na lunetě pouzdro nese žlutě základní popisy funkce tlačítek – COMP, DAY, TIME a DATE. Tlačítka sama jsou pak oválná. Hodinky i s řemenem váží příjemných 101 גראַמז.

Číselník je na první pohled nenápadný – černý s kartáčováním do středu a kromě tradičního bílého kříže v červeném poli, označení výrobce a “LED Digital” na něm najdeme už jen výrazné hodinové indexy (kromě protilehlých “3” אַ “9” – kvůli displeji) a hrdé označení “שווייצער מאַדע”. Na vnitřní lunetě pak ještě minutové indexy s číselnou hodnotou po pěti. Číselné hodinové indexy nesou i luminiscenční nátěr – ten není moc výrazný. Ale vzhledem k dalším funkcím a výraznému svitu LED diod to ani není třeba.

פּאָינטערס – שעה און מינוט – jsou skeletonové, bíle lakované a jsou skvěle intuitivně čitelné. I ony mají na špičkách trochu luminiscenční barvy. A jednoduchá výrazná červená vteřinová ručka charakter hodinek skvěle doplňuje.

Dýnko je nerezové s označením materiálu pouzdra, připomíná i safírové sklíčko, už vzpomínanou vodotěsnost a je zde i připomínka na výrobu nožů pro švýcarskou armádu. A uprostřed pak je žluto-černá připomínka Patagonského závodu.

A co že to najdeme na displeji? Jako první jsem stlačil tlačítko elektronického kompasu – a zelené číslice opravdu začaly odečítat pár vteřin to, jak jsem s hodinkami pohyboval. Zběžně jsem to zkontroloval se svojí osvědčenou buzolou a nenašel jsem výrazný rozdíl. Takže kompas na hodinkách není jen na ozdobu, ale je možné ho opravdu využít.

Po stlačení tlačítka DAY se přes celý displej rozsvítil zeleně ve zkratce (anglicky) טאָג פון די וואָך. Jednoduché, účinné.

Tlačítko TIME nám pak ukáže přesný čas – a to nejen stejný jako ručky, ale je možné si zde nastavit čas ve druhé časové zóně (GMT). Znovu – velmi šikovné. A po druhém stlačení tlačítka na nás v pravé polovině číselníku vykouknou vteřiny.

A tlačítko DATE ukáže zeleně aktuální měsíc a datum. Všechny tyto doplňkové funkce na displeji svítí pět vteřin. Na odečtení to stačí, delší svícení by možná i rušilo.

O gumovém řemenu se žlutým prošitím jsem už rovněž psal, jen doplním, že je delší, než jsem zvyklý – i na mém zápěstí (22 cm obvod) jsem nebyl na poslední dírce! A nosit se bude příjemně, na ruce skvěle sedí.

Co o hodinkách ještě napsat? Pokud se vám líbí hodinky s funkcí kompasu, není tu moc možností – buď řada ProTrek od Casio nebo outdoorové počítače na ruku od Suunto, viděl jsem i Timexy s kompasovou ručkou v číselníku (o praktičnosti takového rešení bych se asi musel nejdříve přesvědčit). A pak tyto Wengery, které na to jdou trochu jinak. Hodinky působí odolně a nebál bych se je namočit. Jednoduché ovládání – seřizují se intuitivně kombinací vytažené korunky nebo stisky tlačítek. Pokud bych měl hledat nějaké blechy, tak snad bych se přimlouval za doplnění funkce chronografu anebo solárního dobíjení. Nic dalšího mě prostě nenapadá.

אַזוי, pokud se vám hodinky zalíbily a pokud je užijete pro dobrodružství jestě v tomto létě, neváhejte, hodinky vřele doporučuji. A proč je nekoupit u autorizovaného dealera s tříletou zárukou…? V Čechách se dají koupit už pod deset tisíc. A dělají se i v jiných barevných provedeních pouzdra i doplňků, ta červená je vážně hot! Na ples do Opery bych si je asi nevzal, ale k džínám, kapsáčům a Land Roveru vám určitě budou slušet.

דאַנק פֿאַר לענדינג דיזיין א.

מחבר טעקסטו און פאָטאָס: 🙂 קיבי

אלבאם אַלע פאָטאָס.