Za 120 let existence značka ہیملٹن urazila dlouhou a rušnou cestu z amerického Lancasteru až do Biel/Bienne, srdce švýcarského hodinářství. Po celou dobu byla symbolem pro průkopnické inovativní nápady a nyní je jedním z hlavních výrobců hodinek v cenovém rozpětí 500 جب 1500 EUR. V elegantních, spolehlivých a výjimečných hodinkách značky Hamilton se prolíná americký duch se švýcarskou přesností zpracování. Ve filmech je můžeme vídat od roku 1951, aktuálním snímkem je poslední díl Smrtonosné pasti, kde si na ruce Johna McClane zahrál model Hamilton Khaki X-Patrol Automatic Chronograph.

Dnešní recenzované hodinky Hamilton Khaki Aviation X-Wind Automatic Chrono sice v žádném filmu zatím neúčinkovaly, ale rozhodně jsou také přitažlivé a nepřehlédnutelné. Jsou určené pro piloty malých i velkých letadel, ale i když nemáte pilotní průkaz a raději stojíte nohama pevně na zemi, budou vám na ruce sedět jako ulité. Na následujících řádcích vám o nich řeknu něco více.

Pouzdro kombinuje kontrastní leštěné růžové zlato s matnou černou lunetou. Vysoce kvalitní nerezová ocel (316L) nese 10 μm (mikronů) silnou vrstvu plátkovaného 18 karátového růžového zlata. Plátky byly naneseny iontovým PVD. Rozměry ho řadí mezi větší pouzdra, اوسط قطر 45 ملی میٹر کپڑا korunky, 51 ملی میٹر کے korunkou, 53 جولائی ملی میٹر جولائی, a výšku má 16 ملی میٹر. Pochybuji tak, že byste ho snadno skryli pod manžetu pilotní košile. Nemusíte se obávat kontaktu s vodou, pouzdro má استثنی 10 ATM.

Nerezová PVD černěná luneta je oboustranně otočná, bílá škála slouží k leteckým výpočtům průměrné či okamžité rychlosti.

Všechny tři signované korunky se šroubují do pouzdra. Asi si říkáte, k čemu je potřeba tolik korunek? Každá má svou jasnou úlohu. Na pravé straně pouzdra jsou na pozici 2:30 ایک 3:30 umístěné dvě korunky, kterými se ovládají obě vnitřní lunety. کی پوزیشن 9 najdeme korunku, kterou se seřizují časové funkce. Na levé straně pouzdra se také nachází dvě tlačítka chronografu. Podrobněji se o vnitřních lunetách rozepíšu níže v části týkající se číselníku.

Safírové konvexní سلائڈ nese výrazný antireflex s modrým nádechem. Naměřili jsme průměr 38 ملی میٹر. Syntetický korund zaručuje vysokou odolnost proti poškrábání, antireflex zase umožňuje odečítání hodnot i za jasného slunečního světla.

Plastickou strukturu číselníku tvoří karbonová vlákna. Horní vnitřní otočná luneta slouží k nastavení směru větru, škála na spodní otočné lunetě udává vypočítané hodnoty. Když letadlo letí v bočním větru, je nutné přizpůsobit se prostředí, aby se letadlo neodchýlilo od plánované trasy. Oprava se nazývá úhel snosu a vypočítá se pomocí těchto hodinek společně se silou bočního větru, magnetickým azimutem, úhlem bočního větru, rychlostí bočního větru a opravným záměrným bodem.

Arabské hodinové indexy jsou podle barvy pravděpodobně také zlaté. Na škále je pak zdůrazňují tečky luminiscenční barvy. Bíle orámované subčíselníky zobrazují od pozice 12 postupně 12 گھنٹے کاؤنٹر, mimostřednou vteřinovku a 30 منٹ انسداد. Chronograf má škálu až do 1/5 vteřiny a umožňuje měřit úsek do 12 گھنٹے. S určením času jsem měla zpočátku mírný problém, orientace na číselníku pro mne byla trochu složitá. Na jednotlivé komponenty si ale lze zvyknout a pak už je odečet snadný.

Minutová, قیامت, obě vteřinové ručky a ručky čítačů mají také vrstvu růžového zlata. Mají mečovitý tvar, vnitřní výplň bílou luminiscenční barvou a tradiční dlouhou jehlovitou špičku. Luminiscence je nanesená i na šipce centrální ručky chronografu.

Luminiscence prakticky odpovídá určení hodinek do pilotní kabiny, takže nečekejte intenzitu a výdrž luminiscence jako na potápěčských hodinkách. Ale i v běžném tmavém prostředí čas odečtete rychle a spolehlivě.

Jak už jsem psala v předchozí کا جائزہ لیں, značka Hamilton do hodinek osazuje kalibry ETA z produkce koncernu Swatch Group. Stejně je tomu i v tomto případě. Ébauche kalibr ئٹیی / Valjoux 7750 v manufaktuře modifikovali a přejmenovali na H 21. Určitě jste si všimli odlišného rozložení subčíselníků a datových apertur. Rezerva chodu se prodloužila až na 60 گھنٹے, ostatní technické parametry zůstaly stejné. Typické gravírování a sunray zdobení rotoru můžete vidět průhledem v dýnku.

Dýnko s částečným safírovým průhledem nese tabulku sklonoměru a nechybí ani základní informace o hodinkách. U pouzdra dýnko drží čtyři šroubky. Povrch je jemně kartáčovaný. Dýnko je ploché a na zápěstí sedí příjemně.

Černý kožený řemen s “pilotními” zlatými nýty má povrchovou strukturu z karbonových vláken a bílé prošití. Mezi nožkami měří 22 ملی میٹر, u zlaté dvojité jazýčkové spony je rozměr stejný. Tloušťku má 3,5 ملی میٹر. S řemenem a sponou váží hodinky 143,6 گرام, což není málo a na ruce je určitě ucítíte.

Některé internetové obchody tyto hodinky označují jako limitovanou edici, oficiální zdroj tuto informaci neuvádí. Je možné, že tomu tak je, ale podle velkého počtu nabízených kusů o limitní edici pochybuji. Ať už je pravda na kterékoli straně, nelze Hamilton Khaki Aviation X-Wind Automatic Chrono považovat za obyčejné zlaté hodinky. Jsou nabité praktickými funkcemi, které mohou v nesnázích zachránit život pilotům i jejich pasažérům. Známou funkci chronografu využijete v běžném provozu při měření časových úseků. Můj názor by byl určitě ovlivněný faktem, že jsem letadlem letěla jen jednou a že je pro mne výpočet uvedených hodnot naprostou novinkou. Pokusím se tedy alespoň o stručné shrnutí recenze. Velké hodinky ve výrazné kombinaci růžového zlata a černého PVD, od předního výrobce s tradicí, nabízejí funkce, které třeba nikdy nevyužijete. To vám ale nebrání nosit je k různým příležitostem, dokonce bych si je dokázala představit i k formálnímu oblečení. Zlato jim totiž dodává luxusní výraz, který trochu zmírňuje technické zaměření hodinek. Líbí se vám? Pak neváhejte a kupte si je. Mají referenční číslo H77696793 a cena se pohybuje kolem 50.000 CZK.

مصنف متن: تیل

مصنف تصاویر: 🙂 kibi

تمام تصاویر کو البم.

Za zapůjčení děkujeme panu Valentovi.

Návod k seřízení stáhnete یہاں.

اگر آپ نے جائزہ لینے کے پسند, ہمیں, براہ مہربانی, کے ذریعے "کی طرح" svoju فیس بک کا صفحہ. یہ ہمارے بہت قیمتی رائے دیتا ہے, آپ کا شکریہ.