Už jsme tu nějakou dobu neměli žádné pěkné dámské hodinky a tak je nejvyšší čas si nějaké představit. O hodinkách Oris jsme لکھا několikrát. Fotografovali jsme i pánské hodinky z řady Culture Artelier – dnes tu máme ze stejné série hodinky dámské.

Na první pohled zaujmou středem – který tam není. Tam, kde by měly z gilošovaného číselníku vyrůstat ručky, najdeme pečlivě organizovaná kolečka hodinového strojku. Růžově září syntetické rubínové oko Incabloku, které dává setrvačce odolnost proti nárazu. Zdobené prořezávané můstky, péro, vše se jemně a přesně pohybuje, krok za krokem, stále stejnou rychlostí. Pro drobné součástky takřka nevnímám minutovou, hodinovou a vteřinovou ručku. Hroty plují po gilošovaném pásu, diamanty na pozicích indexů naznačují hodnotu časomíry. Jen plastická římská dvanáctka a logo Oris doplňují jednotu řady. Křehká krása je uzavřena do lesklého ocelového pouzdra o průměru 31 mm s konečnou úpravou leštěním. Do leštěné lunety je zasazeno vypouklé safírové sklíčko s antireflexní vrstvou. Vrstva je bezbarvá, což vítám, میں, že zabarvení by bylo rušivé.

Korunka ladí k pouzdru, je větší a hodinky se s ní skvěle ovládají. Nese také logo Oris. Podívejte se, jak elegantní je pouzdro! Prohnuté nožky, čočkovitý profil pouzdra, vystupující průhled v dýnku.

Dýnko nabízí pohled na strojek z opačné strany. U běžných hodinek s průhledem je to víceméně obvyklý pohled. Oris Artelier Skeleton Lady však nejsou běžné hodinky. Kalibr Oris 560, vycházející ze strojku ETA 2671, je zdobený poměrně jednoduše – rotor samonátahu je nabarvený na červeno, šroubky jsou modřené. Historie strojku ETA 2671 začala v roce 1971 a dodnes se používá u velké části dámských “سوئس بنایا” گھڑیاں. Upravený kalibr má rezervu nátahu 38 گھنٹے, bije frekvencí 28.800 kmitů/h a používá 25 اثر پتھر.

Dýnko u pouzdra drží 8 screws. Je vypouklé a jak už to bývá, slouží výrobci k zaznamenání důležitých údajů o hodinkách. Zde je to údaj o voděodolnosti (3 ATM), údaj o použitém materiálu (تمام سٹینلیس سٹیل), informace o výrobci a řadě (Oris Swiss 7601) a údaj o materiálu sklíčka (front sapphire crystal). Vše vygravírováno na leštěné ploše. Nožky jsou poměrně vysoké – když hodinky položíte dýnkem na stůl, dotýkají se ho pouze nožkami, nikoli vypouklým průhledem dýnka. Že by ochrana minerálního sklíčka průhledu před případným poškrábáním?

Ačkoli pánské hodinky ze série Culture Artelier Skeleton se mohou pochlubit luminiscencí SuperLuminova C3 na hodinové a minutové ručce, dámské hodinky vrstvu luminiscence nemají. Trochu tomu nerozumím, že by ženy nepotřebovaly ve tmě vědět, کیا وقت ہوا ہے? A asi je to záměr. Díky těmto hodinkám se může v příšeří večírku nositelka seznámit s příjemným gentlemanem – prostým dotazem na aktuální čas.

Ke mně se hodinky dostaly na černém krokodýlím řemenu, který spínala překlápěcí ocelová spona nesoucí logo Oris. Pokud vás černá barva nenadchla, můžete si vybrat i jiný řemen. K dispozici jsou řemeny v barvě bordeaux, tmavě hnědá, بھوری رنگ, lila, سفید, a můžete je mít i na ocelovém tahu. Rozhodně je z čeho vybírat.

Mám ráda hodinky, které jsou něčím výjimečné. Co mě upoutalo u těchto? Rozhodně skeletonový číselník, jsem hračička a pozorovat chod mechanického strojku mě baví. A když u toho hodinky nemusím neustále překlápět na zádíčka, jedině dobře. Zaujalo mě oblé pouzdro, hodinky mi připadají opticky menší. Líbí se mi i korunka a zdobení číselníku. Drobné diamanty jsou příjemným bonusem. Zatím jsem totiž nedorostla do věku, kdy nutně na hodinkách diamanty potřebuji. A jak mi sedí na ruce? Já osobně myslím, ہاں, posuďte sami.

Líbí se vám? Můžete je mít. Není to tak těžké, nemusíte kvůli nim vyloupit banku – stačí zajet do Koscomu a jsou vaše.

مصنف: تیل

مصنف تصویر: 🙂 kibi

تمام تصاویر کو البم.

قرضہ دہی کے لئے شکریہ Koscom.cz.