Dnes vám krátce představím další “హ్యాండిల్ చూడండి”, tedy hodinky značky Officine Panerai s typickou ochranou korunky. Jsou jimi Luminor 1950 8 days GMT, nebo také podle firemního označení PAM00233. Hodinky jsou pokračováním série s historickými kořeny, také označení v názvu “1950” odkazuje na poměrně malou sérii hodinek, které právě v tomto roce vznikly na objednávku vojenského námořnictva. Vzhled pouzdra, గడియారంపై అంకెలు వేసి ఉండే ఫలకము, హ్యాండ్సెట్లు, to vše odkazuje do minulosti. Ale nový kalibr, využití moderních materiálů a provedení hodinek, je vysoce aktuální a precizní v každém detailu. Pojďme se na ně podívat podrobněji.

ఆధారము: www.panerai.com

Průměr pouzdra s typickým tvarem “Luminor”, někdy se mu také říkápolštářkový” లేక “poduškový”, నేను 44 మిల్లీమీటర్ల. Může vám to připadat hodně, ale z vlastní zkušenosti vím, že na urostlejší ruce hodinky nebudou vypadat vůbec nepatřičně. Materiálem pouzdra tohoto modelu je nerezová ocel AISI 316L (1.4435), je to austenická slitina legovaná chromem (16-18%), niklem (2-3%) a molybdenem. Je vysoce odolná proti korozi a přitom je hypoalergenní, takže by ji měla snést i choulostivější zápěstí. Povrchová úprava pouzdra je dokončena výrazným kartáčováním. Luneta je leštěná, jak už jsme si u hodinek OP zvykli.

Typický tvar pouzdra doplňuje i typický tvar ochrany korunky, kdy páčka, která je součástí můstku nad korunkou, svým přítlakem zajistí, že se korunka pod vodou ani nepohne. నీళ్ళు చొరవని tohoto modelu je 10 బారు, గురించి అంటే 100 నీటి కాలమ్ మీటర్ల. కొంత, ale stejně se neubráním povzdechnutí, očekával bych alespoň dvojnásobnou hodnotu.

ఆధారము: www.panerai.com

Číselník je černý s luminiscenčními hodinovými indexy. Tvoří ho opět sendvičtedy vrchní perforovaný plech, který je usazený na spodním, ten je celý pokrytý luminisceční barvou. Číselník je velmi přehledný, vše najdeme na obvyklém a logickém místěi datovou aperturu na pozici “3”, i sekundovou ručku na pozici “9” spolu s 24 hodinovou škálou a ručkou. Ve spodní části číselníku je lineární zobrazení ukazatele rezervy nátahu. నేను అంగీకరిస్తున్నాను, že toto provedení mi připomíná starší přístrojové desky aut, konkrétně ukazatel stavu paliva, jistě to není náhoda. Mně se to líbí.

నీలమణి గాజు మారింది, zvlášť při bočním pohledu vynikne jeho klenutý tvar. నేను, že se nemusíte bát o jeho pevnost, je totiž silné celé 2 మిల్లీమీటర్ల. A proti odleskům je ošetřeno antireflexními vrstvami.

ఆధారము: www.panerai.com

Srdcem každých mechanických hodinek je jejich kalibr, zde to platí snad dvojnásob. V Officine Panerai s velkou slávou ukončili využívání kalibrů třetích firem a všechny kalibry, které používají, jsou in-house. A tento s označením P.2002 není výjimkou. ఇది మాన్యువల్ మూసివేసే ఒక యాంత్రిక ఉద్యమం, jeho výška je pouhých 6,6 mm, průměr 13¾ పారిసియన్ పంక్తులు. Setrvačka ze slitiny Glucydur® má frekvenci 4 Hz (28800 A / h). Technologie doplňuje i 21 ložiskových syntetických rubínů a KIF ochrana setrvačky. Celkový počet součástek tohoto kalibru je 247, to je docela nezvykle vysoké číslo. Proč má zrovna označení “2002”? Je to rok vzniku tohoto in-house kalibru v tehdy nové manufaktuře v Neuchâtel a značka je na něj patřičně hrdá.

Kromě základního zobrazení času (గడియారం, నిమిషాల, సెకను) hodinky zobrazí i čas ve druhé časové zóně (GMT), aktuální datum a indikátor průběhu dne – ఈ విధంగా 24 hodinovou škálu. Při seřizování se resetuje vteřinová ručka, vždy se přesune na svůj výchozí bod a hodinky můžete snadno velmi přesně seřídit. No a tímhle vším se vám hodinky odvděčí za natažení jen jednou týdně. ఈ విధంగా, abych byl přesný, rezerva nátahu je celých osm dní! Energie je v tomto případě shromažďována do hned tří pérovníků! Ubývající rezervu můžete sledovat na číselníku.

Kalibr je decentně zdobený, v tomto případě to určitě není v rozporu s celkovým vyzněním hodinek a s jejich přední stranou. Můžete ho sledovat safírovým plochým průhledem v ocelovém šroubovacím dýnku.

ఆధారము: www.panerai.com

Řemen k těmto hodinkám je z velmi trvanlivé a kvalitní kůže koně. Ta odolává i dlouhodobému použití řemenů dokonce i ve vodě. Barvu řemenu a celkové provedení v tomto případě výrobce nechá na vás a vašich preferencích. Řemen doplňuje tradiční broušená výrazná jazýčková spona. V dřevěné krabičce najdete navíc i gumový řemen a ocelový šroubováček pro snadnou výměnu. Sice drobnost, ale potěší. Co ale nepotěší, to je obvyklá krátká délka řemenů se značkou OP, jako by snad ani nepočítali s urostlými chlapy?!

A nepotěší vás asi ani cena, připravte si cca 15500 USD, pokud se spokojíte s použitým modelem, i tak počítejte s cenou okolo 11000 USD. కొంత, కానీ ఈ వాచ్, నేను, ఖర్చులు.

రచయిత టెక్స్ట్: 🙂 kibi

ఫోటో సోర్స్: www.panerai.com.

Pokud se vám aktualita líbila, మాకు తెలియజేయండి, దయచేసి, ద్వారా "వంటి" svoju Facebook పేజీ. ఇది మాకు చాలా విలువైన చూడు ఇస్తుంది, ధన్యవాదాలు.