Že se v řadě కాసియో G-Shock můžete setkat s odolnými hodinkami, které jsou připraveny na každé náročné dobrodružství, to pro vás není žádným překvapením. Ale s prvními hodinkami, které spojují užitečnost ABC – Casio Triple Sensor – (Altimeter – výškoměr, Barometer – tlakoměr, Compass – పరిధి లేక హద్దు) నమూనాలు Casio Pathfinder (nebo také Pro Trek) s odolností řady G-Shock, přichází značka Casio až teď. Jsou právě tyto GW-9400. Pojďme se krátce podívat, jak se povedly.

ISO
100
ISO
100
ISO
100

Tato kombinace – కాబట్టి చూడటానికి, které budou mít ultimativní odolnost řady G-Shock a přitom budou vybaveny plnou paletou funkcí, jak je známe i z jiných řad – mi opravdu chyběla. Několik dílčích vybavených modelů jsme už mohli potkat. Hodinky z řady 9200 “Riseman” jsme vám už představili dříve. Ty už byly vybaveny i teploměrem, senzorem pro měření atmosférického tlaku a tedy i nadmořské výšky. Ale chyběl jim kompas. Navíc jejich design mne osobně moc neoslovil. Později přišla řada 9300 “Mudman”, ty sice byly vybaveny elektronickým kompasem, ale počasí nebo nadmořskou výšku jste na nich sledovat nemohli. Nyní tedy budeme mít už všechno pohromadě.

Začnu rozměry, podle prvních informací to vypadá, že tyto GW-9400 nebudou žádné miniaturní hodinky, velikost pouzdra předpokládám podobnou jako u řady 9300 (53×51×18 milimetrů). Diskutabilní je v tomto případě jejich nošení pod manžetou uniformy nebo pod rukavicí. Plastový (polyuretan s uhlíkovými vlákny) నొక్కు (a pásek) má být nejdříve dostupný jen v černé nebo v zelené barvě. I proto je jasné, že tyto hodinky mají jako cílovou skupinu hlavně profesionály – vojáky, outdoorové specialisty, snad i vyznavače adrenalinových sportů. Dá se předpokládat, že tento vybavený model hodinek bude postupně dostupný i v jiných barevných modifikacích, typicky třeba v oranžové barvě – pro záchranáře, v modré – pro námořní využití. A klidně se vsadím, že na základě modelu vznikne i pár limitních (barevných) edicí.

Na pouzdře se mi libí mimo jiné tlačítka, jsou kovová a jejich výrazný plastický vzor bude jistě usnadňovat ovládání hodinek. Podle prvních ohlasů jsou tlačítka snadno stlačitelná – na rozdíl třeba od řady Mudman nebo Gulfman – i to lze přivítat potleskem. Odolnost pouzdra ve vodě má být obvyklá, ఈ విధంగా 200 నీటి కాలమ్ మీటర్ల.

Displej hodinek je složen z několika samostatných prvků, na kterých se mění zobrazené údaje podle momentálního způsobu využití hodinek. Na horním okraji najdeme grafický maticový displej pro zobrazení krátkého textu nebo třeba vývoj atmosférického tlaku nebo nadmořské výšky. Pod ním menší displej zobrazí datum nebo aktuální čas při využití stopek – užitečné. Vlevo kulatý displej svými čárkami zobrazí směr k severu. Přesnost zobrazení v tomto případě nebude asi nijak velká. Je dobře, že tento údaj ve stupních zobrazuje současně i hlavní spodní displej. Líbí se mi i přehledné doplňkové zobrazení stupňů dobití baterie nebo aktivace/deaktivace zvukových funkcí. A pod kompasovým ukazatelem nechybí ani přehled intenzity rádiového signálu při posledním seřizování.

ISO
50
ISO
50

Modul obsahuje snad vše, co mi zatím takto pohromadě v řadě G-Shock scházelo: solární dobíjení baterie (tough solar), rádiové seřizování (multiband 6, tedy po celém světě), zobrazení času a data, గడియారాలు, టైమర్ (24 గంటల), స్టాప్వాచ్, teploměr, zobrazení druhé časové zóny (48 ప్రపంచ నగరాలు), východ a západ slunce pro konkrétní místo na Zemi, automatické osvětlení displeje a ABC funkce. Přesnost zobrazení nadmořské výšky se údajně zvýšila z tolerance pěti metrů, na kterou jsme u Casio zvyklí, na jeden metr, jako u náramkových počítačů Suunto. Zajímavá je i funkce 40 časových „razítek“. Aať už vám tyto hodinky budou sloužit pro evidenci vašich ponorů nebo jako připomínka, kdy jste si naposled objednávali pizzu, uplatnění si funkce jistě najde i další. నేను నమ్మే, že majitelé vymyslí mnoho způsobů použití, které ani projektanti hodinek nepředpokládali.

Množství funkcí modulu je impozantní. Nezbývá, než doufat, že je programátoři Casio poskládají za sebou v nějakém logickém sledu. Proklikávat se množstvím funkcí k obyčejným stopkám je někdy frustrující.

Dýnko má být z kované nerezové oceli, možná by v tomto případě byl ještě lepší అధిక నేర్పుగల వాడు. Určitě by to ale zvýšilo celkem příznivou cenu. Široký masívní pásek s dvojitou jazýčkovou sponou známe také asi už z jiných modelů značky. Já ho považuji za dostatečně odolný a přitom pohodlný. Jsem na něj zvyklý třeba z modelu GA-100 a nemám k němu žádné připomínky.

నాకు తెలీదు, jak vám, ale mně se tento model moc líbí. Ani cena není, నా, nijak přestřelená a cenovka okolo 230 EUR vypadá příznivě. Už se těším, až se s tímto modelem seznámím naživo, jejich uvedení na trh by mělo být letos v listopadu.

http://www.youtube.com/watch?v=bwx0cT2hiAM

రచయిత టెక్స్ట్: 🙂 kibi

ఫోటో సోర్స్: www.casio.com

Jestli se vám aktualita líbila, మాకు తెలియజేయండి, దయచేసి, ద్వారా "వంటి" svoju Facebook పేజీ. ఇది మాకు విలువైన చూడు ఇస్తుంది, ధన్యవాదాలు!