Když v roce 1791 William Gregor objevil v minerálu ilmenit nový, šedý až stříbřitě bílý prvek, rozhodně netušil, že jej jednou budou lidé používat na výrobu vesmírných raket, ale třeba i luxusních náramkových hodinek. Pojďte se podívat, jak k tomu vlastně došlo.

ఆధారము: mek.kosmo.cz

Titan, lehký, křehký, tvrdý a velmi odolný kov, byl pojmenován až čtyři roky po svém objevení, సంవత్సరము 1795. Není úplně jasné, proč mu dal Martin H. Klaproth právě tohle jméno. Jedna teorie praví, že podle vlastností mytologických Titánů, kterými je připomíná. Jiní jsou toho názoru, že název je odvozen od řeckého slova títanos, jež znamená vápno nebo sádra, a odkazuje tedy pouze na barvu tohoto prvku.

ఆధారము: chemoskop2010.blog.cz

Vyznačuje se mimořádnou chemickou stálostí – je zcela netečný k působení vody a atmosférických plynů a odolává působení většiny běžných minerálních kyselin i roztoků alkalických hydroxidů. ఇంకా, že je sedmým nejrozšířenějším prvkem v zemské kůře, jeho výrazně většímu technologickému uplatnění brání doposud vysoká cena výroby čistého kovu. Titan se těží z rudy ilmenit nebo rutil, z kterých se při průmyslovém zpracování dostává v čisté formě pomocí tzv. Krollova procesu. Výsledkem je tuhá, pórovitá látka, která se dále čistí. Díky složitosti výrobního procesu je titan stále považován za relativně vzácný a drahý materiál.

ఇది ఆసక్తికరంగా ఉంటుంది, že v 50. ఒక 60. letech se kovový titan vyráběl výhradně v Sovětském svazu. Postup zde přísně střežili jako výrobní tajemství a v rámci studené války byl titan považován za jednu ze základních strategických surovin. Později byla technologie výroby špionážně odhalena a dostala se na západ Evropy a do USA.

ఆధారము: www.fd.cvut.cz

Praktické využití elementárního titanu vyplývá především z jeho mimořádné chemické odolnosti a malé hustoty. Je přitom potřeba vzít do úvahy, že výroba titanu je v současné době poměrně značně finančně náročná. Již od počátku průmyslové výroby se kovový titan uplatňoval v první řadě v kosmických technologiích a speciálních aplikacích leteckého průmyslu. Vysoká odolnost a zdravotní nezávadnost titanu jej dále předurčila také pro použití při výrobě lékařských, především chirurgických nástrojů či kostních implantátů. V současnosti se z něj ze stejných důvodů vyrábějí také šperky pro piercing. Jeho korozivzdornosti se využívá též pro vystýlku chemických reaktorů či na potažení povrchů, přicházejících do styku s mořskou vodou.

ఆధారము: wikipedia.org

A jak s tímhle vším souvisí náramkové hodinky? Velmi. Nízká hustota titanu způsobuje, že hodinky z tohoto materiálu jsou výrazně lehčí. Při tom si zachovávají vysokou odolnost proti korozi, mechanickému i chemickému poškození. Zdravotní nezávadnost titanu ocení především alergici a osoby s citlivou pokožkou. Takové hodinky se již řadí k luxusnímu zboží.

Své o tom vědí například ve firmě Junghans, která používá titan k výrobě hodinek nejdéle a v jejíž nabídce najdete hned několik modelů z tohoto materiálu. Zájemce odkazujeme na stránky www.hodinky-junghans.cz .

Jmenujme například dva zástupce pánských náramkových hodinek, digitální Avantgarde Mega 1000 Titan nebo analogové Anytime Voyager. U obou je z titanu vyrobeno pouzdro a volitelně také tah. V celotitanovém provedení mají hodinky přirozenou barvu titanu, TJ. matně šedou. Díky tomu působí nenápadně a moderně. Porovnáme-li hmotnost například u prvně jmenovaného modelu, Avantgarde Mega 1000 ve verzi titan a ocel, dojdeme k pozoruhodnému zjištění. Titanová verze s titanovým tahem váží 108 గ్రాములు, kdežto ocelová s ocelovým náramkem 180 గ్రాములు. Takový rozdíl už na zápěstí jistě pocítíte.

Podobně je tomu i u analogových modelů řady Anytime Voyager. Pokud se rozhodnete pro variantu s titanovým pouzdrem i tahem, získáte v nich nejen přístroj na měření času, ale skutečného „parťáka do každé situace“. Pyšní se vysokou odolností, korozivzdorností, až trojnásobně nižší hmotností, šetrností vůči pokožce a v neposlední řadě také přirozeně luxusním vzhledem. Neudělají vám ostudu při společenských příležitostech, ani v rušném pracovním dnu – prostě se na ně můžete spolehnout.

ఆధారము: www.hodinky-junghans.cz

Za titanovou verzi si oproti těm z jiných materiálů připlatíte, ale řekněte sami, nestojí ty úžasné vlastnosti za to?

రచయిత్రి textů: Evelyn

Autor fotek: Kibi, archiv Junghans