Dnes pro vás mám takovou drobnost, घड़ी Officine Panerai Tuttonero GMT 44 मिमी (PAM00438). O různých technologiích i o tradičním vzhledu jsme už několikrát psali, ale i tak mi to nedá a chtěl bych vám ukázat hodinky, které se mi prostě moc libí. Možná i vám vrtá hlavou otázka, co je to “tuttonero”? Google mi odpověděl, je to správně “tutto nero”, इस प्रकार “vše černé” – a to tyhle hodinky skvěle charakterizuje.

मामले व्यास 44 milimetrů je vyrobeno z keramiky. U té se krátce zastavím, tato technologie je sama o sobě divem techniky. Hlavním materiálem (के बारे में 80%) je oxid zirkoničitý (ZrO2), के बारे में 20% tvoří pojivo a to vše je doplněno nepatrným množstvím pigmentů, které pouzdru dávají černou barvu v celé hmotě materiálu. Základní tvar pouzdro získá lisováním a vypalováním při teplotě asi 1500°C, detaily jsou pak broušené s využitím diamantových nástrojů, konečná povrchová úprava probíhá pískováním do matného sametového vzhledu. Pouzdro tak získá tvrdost vyšší, než kdyby bylo ocelové (1200 HV, tedy asi 5×), naprostou odolnost proti chemickým vlivům, nárazům a poškrábání. Trochu jsem celou tuto technologii zjednodušil, zajímavé detaily najdete na stránkách panerai.com.

Z téhož materiálu je vyrobený i oblý “můstek”, který drží páčku, ta zas zajišťuje přítlak korunky jako ochranu pod vodou.

खिड़की – rovněž keramická – drží lehce klenuté नीलमणि क्रिस्टल s impozantní tloušťkou 2,3 मिमी. Nechybí samozřejmě ani antireflexní vrstva.

पनरोक pouzdra je “केवल” 10 एटीएम, इस प्रकार 100 पानी के स्तंभ के मीटर. Pro běžný provoz to jistě s rezervou stačí, ale připadá mi to trochu málo, očekával bych vodotěsnost nejméně 20 एटीएम.

 

Detailní pohled nám napoví, že černý matný číselník je vyrobený skvělou technikou “sandwich”, kdy mezi dvěma částmi číselníku najdeme mohutnou luminiscenční vrstvu. Ta čeká na svoji příležitost, aby nashromážděnou energii vyzářila do tmy výřezy v horní části číselníku. Rozložení výřezů je tradiční a odpovídá ustálenému novějšímu rozvržení hodinových indexů. Barva luminiscenční vrstvy odpovídá tisku na číselníku, nejblíže je asi “पुरानी” vzhled dnes již nepoužívané radioaktivní pasty. Luminiscenční barva je samozřejmě Super-LumiNova. Nápisy “Luminor Panerai GMT a ceramic” pak připomínají zatřídění hodinek, komplikaci GMT a keramický materiál pouzdra a tahu. Na číselníku najdeme ještě datovou aperturu, velmi chválím černý datový kotouč s reverzním tiskem. V levé části pak jednoduchý sekundový subčíselník.

Ručky jsou – और कैसे – v provedení “bâton” s luminiscenční výplní, sekundová má tradiční tvar snad poloviny letecké vrtule a GMT ručku nepřehlédnete pro její ostré výrazné zakončení šipkou. Ještě jedno překvapení na majitele pak čeká na zadní straně.

Číselník mi připadá přehledný a snadno čitelný, snad mám výhradu jen k provedení mé oblíbené komplikace GMT, mně prostě chybí alespoň drobně naznačené i liché indexy na 24 घंटा पैमाने.

V těchto hodinkách je mechanický in-house Panerai kalibr s automatickým nátahem, od výrobce nese označení P.9001/B. Do rozměrů 13 ¾ पंक्तियां, s tloušťkou 7,9 मिमी फिट कुल 229 घटकों, उसका 29 असर rubies. Dva pérovníky zabezpečí přesný provoz po dobu 72 घंटे. Setrvačka Glucydur® má frekvenci 4 हर्ट्ज (28800 ए / घंटे) a ochranu před poškozením nárazem Incabloc®. I vzhled strojku se podřizuje konceptu “tutto nero” a nenajdeme zde obvyklé zdobení, pouze matnou černou barvu můstků a většiny komponent. I tak si myslím, že majitel bude mít spoustu příležitostí se tímto pohledem potěšit. मैं आद्य, že v můstku najdeme ve výřezu grafické znázornění ukazatele rezervy nátahu. Tímto slovem obvykle šetřím, ale v této podobě je kalibr dokonalý.

Pohled na strojek rámuje černé titanové dýnko se safírovým průhledem a obvyklým technickým popisem hodinek.

Hodinky se dodávají spolu s úžasným náramkem (कंगन), ten je rovněž z černé matné keramiky. मैं, že se nosí velmi pohodlně i s pískovanou kovovou sponou. K hodinkám se dodává rovněž šroubovák pro snadnou výměnu. K hodinkám se jistě bude hodit i pohodlný kožený řemen, možná nějaký pěkný hnědý s “vintage patinou” a černou jazýčkovou sponou.

वर्ष, tyto hodinky jsou dokonalé. Moc rád bych si je dopřál, bohužel jejich cena $16300 USD mi to nedovoluje. Pojďme nad nimi alespoň chvíli snít. Představeny byly na SIHH 2012 a letošní produkce 1000 kusů je už beznadějně vyprodaná. Pokud je chcete koupit jinde, než přímo u výrobce, připravte si raději o něco víc peněz, cena těchto hodinek totiž neklesá, ale naopak stoupá.

लेखक पाठ: 🙂 Kibi

तस्वीर स्रोत: panerai.com

आप घड़ियों पसंद आया, हमें देने के लिए मत भूलना, कृपया, अपने समर्थक "की तरह" Facebook पृष्ठ. यह हमें बहुत मूल्यवान प्रतिक्रिया देता है, शुक्रिया.