Dnes pro vás mám další rekord v pomyslném boji o dosažení nejtenčích hodinek s mechanickým strojkem. Dosáhla ho značka Piaget se svým modelem Altiplano 900P, vývoj tohoto modelu trval celé tři roky a určitě to nebyl ztracený čas. Je to vlastně taková “ochutnávka” výstavy SIHH, která začíná už 20. ledna 2014. Jak tedy vypadají nejtenčí hodinky s mechanickým strojkem na světě? ચાલો તેમને જોવા.

Tyto hodinky navazují vlastně na model 9P, který se podobným titulem honosil už v roce 1957. Na rozdíl od ostatních podobných kompaktních hodinek nebylo extrémní tloušťky dosaženo jen tenkým provedením tradičních součástek, spíš má zásluhu nový přístup, kdy hodinky už nejsou rozděleny do tradičních konstrukčních uzlů – આવાસન – ચારિત્ર્યબળ – číselník a ručky, ale jsou spíš kombinací toho všeho. Dýnko svou pevností v tomto případě nahrazuje základní desku kalibru, prvky strojku jsou vidět v číselníku. તે અસામાન્ય છે, ale pěkné a funkční. Vše je dílem vývojového týmu značky Piaget z městečka La Côte-aux-Fées nedaleko Neuchâtelu ve Švýcarsku, tedy v tradičním hodinářském regionu.

આ કેસમાં વ્યાસ છે 38 મિલિમીટર, tloušťka celých hodinek jen 3,65 મીમી! જસ્ટ યાદ, že je to celkem obvyklá tloušťka tenkého koženého hodinkového řemínku. Pouzdro je vyrobeno z 18 karátového bílého zlata a je leštěné na všech plochách. Typické hranaté subtilní nožičky doplňují tenký jednoduchý profil pouzdra.

Jak už jsem psal výše, číselník je organickým pokračováním celkového provedení hodinek, je vlastně součástí samotného kalibru. Na černěných můstcích je číselník vlastně jen excentricky umístěným mezikružím s drobnými ručkami, hodinovou a minutovou. Sekundovou ručku v tomto případě dostatečně nahrazuje pohled na kmitající setrvačku mezi obvyklými hodinovými indexy 7 એક 8. હું, že i vy vidíte číselník v takovém provedení prvně. Mně se to líbí, moc líbí.

Některé ze 145 součástek mechanického in-house kalibru mají tloušťku jen stěží uvěřitelných 0,12 મિલિમીટરની, tedy asi jako 1,5 tloušťky lidského vlasu (0,08 મીમી). કૅલિબર સમાવે છે 20 ložiskových kamenů a rezervu nátahu má 48 કલાક. આવર્તન setrvačky છે 3 હર્ટ્ઝ (21600 એ / ક). Zdobení kalibru je dokonalé, મેકલિનને (sunburst) můstky ladí s podobně kartáčovanými ozubenými koly, doplňuje je saténově kartáčované zadní víčko. Barevně pak rudé ložiskové kameny doplňují černěné šroubky, vše je naprosto dokonalé.

Podle “zákulisních informací” prý značka Piaget na SIHH představí dokonce průhled v dýnku, jakkoliv to znamená ještě změnit základní koncept pevnosti těchto hodinek. Zde je dýnko plné zlaté, přišroubované šesti drobnými šroubky. Odšroubovat ho výrobce nedoporučuje, celý kalibr by pak doslova vyskočil z pouzdra a to by byl pravděpodobně jeho konec.

Hodinky mají kožený řemínek z černěné kůže aligátora s jazýčkovou sponou, ta je také z 18 કેરેટ સફેદ સોનું.

Původní nejtenčí model Vacheron Constantin Historiques Ultra – Fine 1955 tedy stále drží titul “hodinek s nejtenčím mechanickým kalibrem” (těžko představitelných 1,64 મીમી), ale o titul “nejtenčích hodinek” svou celkovou “tloušťkou 4,1 mm už přišel. Cena modelu 900P zatím není pevně stanovená, odhaduje se, že bude cca $25000 ડોલર. Umím si také představit, že tyto jednoduché hodinky bez dalších komplikací výrobce využije jako platformu a další modely s komplikacemi, ale přitom extrémně tenké budou následovat. Také se dá předpokládat v běžné produkci využití i jiných materiálů, určitě žlutého a růžového zlata, spekulovat můžeme i o titanu.

Na stránkách piaget.com se můžete podívat i na nejtenčí hodinky s automatickým nátahem, તે વર્થ છે!

લેખક પાઠ: 🙂 kibi

ફોટો સ્ત્રોત: www.piaget.gom

Pokud se vám hodinky líbily, અમને, કૃપા કરીને, દ્વારા "લાઇક" svoju Facebook પૃષ્ઠ. તે અમને ખૂબ જ મૂલ્યવાન અભિપ્રાય આપે છે, આભાર.