Novinky na poli hodinářského umění – rigardi Visconti – jsem vám zběžně představila ve článku z 1. dne BaselWorldu a v samostatném článku. Dnes vám už mohu podrobně představit jeden z modelů limitní edice (250 pecoj) těchto hodinek.

V minulých dnech konečně dorazily dvě celé sady do pražského PenShopu a zaujaly čestné místo mezi krásnými plnicími pery.

Na nic jsme nečekali, příležitost fotografovat výjimečné hodinky si neradi necháváme ujít. Naleštěné je ve vitríně obdivovaly řady zákazníků a my se k nim s chutí přidali. Titanové GMT Sport se ve vitríně skoro ani neohřály a mohli jsme si je půjčit do svého malého ateliéru. Fotografie vám exkluzívně přináším v této recenzi, která popisuje nejluxusnější model sady – Visconti W102 25th Anniversary GMT Sport. Tento model je součástí řady šesti modelů hodinek, které značka Visconti připravila při příležitosti svého jubilea – 25. výročí značky.

S italským hodinářem, který mimochodem pracoval také na technických návrzích hodinek jiných značek (třeba Officine Panerai), jsme se mohli na poslední výstavě BaselWorld seznámit osobně. Mi, že provedení hodinek, které studio Archiforma vytvořilo, je sice nezvyklé, sed plene funkcia.

Osmiboké pouzdro je vyrobené z nerezové oceli 316L černěné PVD a měří 43,5 mm tuko korunky, 48 mm s korunkou, 58 mm Jul al Jul, 15,5 mm na výšku včetně můstků a 12,5 mm na výšku bez můstků. Konečná povrchová úprava je pískováním a saténovým kartáčováním. Elegantní pouzdro má imuneco 100 metroj da akvo kolumno.

Hlavní dominantou pouzdra jsou bezesporu dva pískované titanové signované můstky ve tvaru typického klipsu per Visconti. Parenteze, vzorem pro můstky se stal proslulý florentský most přes řeku Arno – Ponte Vecchio. Na můstcích, které prodlužují nožky, se nachází gravírované indexy, které jsou na číselníku zakryté přesahujícími můstky. Moc se mi líbí dokonalé odlehčení můstků-nožek.

Mohutná korunka je ze stejného materiálu jako můstky, je zdobená černým plastickým logem Visconti. Měří 9 mm. Díky velikosti se s ní výborně manipuluje.

Kulaté ploché safiro kristalo havas diametron 34 mm, výraznou modrou antireflexní vrstvu určitě nepřehlédnete.

Černá plocha číselníku je hodně vykrojená a odhaluje zdobená zákoutí mechanického kalibru. Variantu GMT charakterizuje subčíselník s druhou časovou zónou na pozici 6. Široké titanové vroubení drží 4 ŝraŭboj. V jeho levé části se ukrývá ukazatel AM/PM, prozradila ho malá červená ručka. La pozicio de 12 se nachází plasticky vytištěné logo Visconti a pod ním komplikace BigDate s bílými datovými věnci a černým tiskem. S počítáním hodinových indexů nebudete mít mnoho práce, najdeme jen dva plastické a šest gravírovaných. Číselník je koncipován primárně pro dynamický vzhled těchto hodinek se sportovním zaměřením.

Na číselnících vidíme celkem pět ruček. Hodinová a minutová, které určují čas v hlavní časové zóně, mají svým tvarem připomenout hrot pera a daří se jim to velmi dobře. I ručky, které určují čas ve druhé časové zóně, mají tvar psacího nástroje, i ony jsou skeletonové a tentokrát připomínají hroty tužek. Výčet doplňuje nenápadná subtilní sekundová ručka.

Ručky jsou opatřeny na koncích drobnými luminiscenčními plochami, svojí modrou barvou a tvarem jsme znovu zpátky u motivu hrotu plnicího pera.

Srdcem každých hodinek je kalibr, v těchto hodinkách je nezvykle mechanický švýcarský kalibr s automatickým nátahem z dílen Soprod etikeditaj SOP 9351/A10-2. K základnímu modulu A10 v tomto případě výrobce doplnil modul s BigDate komplikací. Ĝi enhavas tuta de 25 lagro rokoj, setrvačka Glycydur má frekvenci 4 Hz (28800 Al / h). Kalibr je seřízený pro přesný chod ve čtyřech pozicích a výrobce garantuje takřka chronometrickou přesnost. Rezerva nátahu je okolo 42 horoj. Soignée zdobení je také na skvělé úrovni, můstky a základní deska jsou zdobeny perličkováním, rotor, na kterém znovu najdeme široké logo “En”, Ĝenevo strioj (Côtes de Genève). Pokud by vás zajímaly přesné specifikace kalibru, najdete je v PDF tie.

Ploché dýnko je kartáčované, k pouzdru je připojeno čtyřmi šroubky se stejnou hlavou, jaká je použita i na jiných místech pouzdra. Po obvodu safírového průhledu s průměrem 25,5 mm vidíme gravírované technické údaje. Na zápěstí dýnko sedí perfektně.

Hodinky jsou vybaveny černým koženým sportovním řemenem s mikro-perforací, řemen se jeví jako pohodlný a příjemně měkký. Jeho šířka je u pouzdra 24 mm, u signované černé (PVD) ocelové spony pak 22 mm, dikeco havas 5 mm. I řemenem hodinky hodinky zatíží zápěstí přijatelnými 119,5 gramy. Pro rychlou výměnu potřebujete speciální nástroj, ten je samozřejmě součástí celého balení.

Hodinky se dodávají v papírové krabičce, ale součástí balení je i krásný černý watchwinder, který je udrží v chodu i bez nošení na ruce. Snahu výrobce o zajištění bezpečného uložení hodinek současně s jejich nátahem musím rozhodně ocenit.

Cena hodinek odpovídá exkluzivitě limitních edicí. Začíná na 104.300 Kč za model Sport W101 a za nejvyšší model Sport W102 zaplatíte 182.900 CZK. Mi, že tak jako v případě jiných značek, které se od precizních psacích nástrojů vydaly cestou k precizním (a designově svébytným) náramkovým hodinkám, nebudete litovat. Máte ještě čas, do letošních Vánoc má PenShop otevřeno každý den. A i kdybyste se nerozhodli přímo pro tento model, určitě zde můžete načerpat inspiraci pro jiný krásný a praktický vánoční dárek.

Aŭtoro teksto: Oleo

Aŭtoro fotoj: 🙂 Kibi

Albumo ĉiujn fotojn.

Se vi ŝatis horloĝoj, ne forgesu doni al ni, bonvolu, svoju "kiel" tra Facebook paĝo. Ĝi donas al ni tre valoraj sugestoj, dankon.