Movado neniam ne montris tian rilaton kaj ligon al liaj mastroj. UR-210 kiel la unua kolorita kaj kontroli la simbiozo inter homo kaj lia mekanikaj horloĝoj. Urwerk UR-210 charakterizuje originální zobrazení času a zároveň komunikace s majitelem ve stejném duchu.

fonto: Urwerk

UR-210, powered samonatahovacím kalibro UR 7.10, sice ukazují hodiny s chladnou přesností, ale také hrají na citlivou strunu tím, kiu reflektas la ritmo de via vivo.

La horloĝo havas povon rezervo tradicia Draw kontrolu la pozicio de unu horo. Téměř zrcadlově na pozici “11” je obdobný indikátor. Ĉi tio ne estas duobligo, sed io multe pli grava. Ĝi estas la mondo unue komplikaĵo, která reprezentuje účinnost nátahu v posledních dvou hodinách.

fonto: Urwerk

En la momento, kiam vi sidas kviete en sia seĝo, indikátor se bude pohybovat směrem k červené zóně, kio sciigi, že není dostatek pohybu k nátahu a hodinky fungují na uloženou energii. En la momento, kiam vi movas, indikátor vyrazí směrem k zelené zóně, takže se dozvíte, ke via horloĝo replenishing vian energion. La indikilo do montras la diferencon inter energio konsumita kaj generita Eltiru kontroli.

La plej interesa estas kiel la tempo. Dominuje velká trojrozměrná minutová ručka. V jejím rámečku je zobrazena aktuální hodina, přičemž minutová ručka se pohybuje na stupnici 0 - 60 minut v úhlu 120°. En la momento, kdy by měla přeskočit z 59. minutoj 60., se však ozve „klik“ signalizující návrat minutové ručky na startovní pozici a zároveň začátek nové hodiny. Reiri prenas malpli ol 0,1 dua. Jedná se tedy o retrográdní minutovou ručku. Ručka, tiel kiel ĉiuj la indikiloj kaj diales, estas kovrita kun luminiscentes koloro Super-LumiNova.

To celé se skrývá v pouzdře z titanu a oceli, mezuri 43,8 x 53,6 x 17,8 mm. Pouzdro je zakryté nepoškrábatelným safírovým sklíčkem a je vodotěsné do 30 metroj da akvo kolumno.

fonto: Urwerk

La krono, upevněném několika šrouby s leštěnými hlavami, estas ŝaltilo, kiuj povas esti adaptitaj al tri pozicioj.

FULL pro plně využití energie k nátahu.

Reduktita uzo nuntempe, kiam vi estas pli aktiva kaj pli akraj movadoj povus damaĝi la mem-sinua meĥanismo.

A konečně poloha STOP – v této poloze je samonatahovací systém vyřazen kompletně a hodinky fungují na rezervu nátahu, aŭ ili povas vundi permane.

fonto: Urwerk

"UR-210 korpigi la simbiótica rilato inter viro kaj lia horloĝoj. Tiu kvazaŭ-biologiaj movado sur vi povas malkaŝi pli, ol iu ajn alia objekto de via pasio,“ vysvětluje autor hodinek Martin Frei.

fonto: Urwerk

Aŭtoro textu: Toms

Aŭtoro Foto: Urwerk