Když jsem jezdila jako malá k babičce vlakem a čekala na přestup, často jsem fascinovaně pozorovala a poslouchala velké nádražní hodiny, jak klapou ručkami. Až mnohem později jsem se dozvěděla, že existují i náramkové hodinky s podobným designem. Vyrábí je švýcarská firma MONDAINE a jejich hodinky Evolution Stop2Go 41 毫米 bych vám ráda dnes představila.

Mondaine Watch s.r.o. byla založena ve Švýcarsku v roce 1951 Erwinem Bernheimem a dnes ji řídí jeho synové Ronnie a André Bernheimovi. Spojuje značky Mondaine, M-Watch a po koupi 50% podílu také Luminox. Sídlo firmy je v Curychu, moderní výrobní závod postavený v roce 2009 je v obci Biberist, v kantonu Solothurn. Pod značkou M-Watch firma vyrábí standardní sortiment pánských i dámských hodinek, poháněných jak mechanickými, tak quartzovými 剃須刀.

Hodinky Mondaine mají jednoduchý, ale nápaditý a snadno zapamatovatelný design: vypadají jako nádražní hodiny. Nezaměnitelná je i vteřinová ručka, jasně červená, ukončená terčíkem. Hodinky označené Stop2Go v sobě nesou zajímavou komplikaci, která kopíruje původní nápad Hanse Hilfikera pro Švýcarské spolkové dráhy. Vteřinová ručka přeskočí z pozice 58 přímo na pozici 60, 哪裡 “počká” na minutovou ručku, aby se pak obě posunuly zaráz do další minuty. Vzniká tím efekt zastaveného času. Na švýcarských nádražních hodinách se tak děje 2x denně, kdy se všechny hodinky synchronizují a současně seřizují, v poledne a o půlnoci, na hodinkách každou minutu. Je to velmi nezvyklé a současně roztomilé. A vytvořit kalibr, který by se choval takto “nepravidelně” nebylo jistě nic jednoduchého.

Hodinky mají válcovité pouzdro z kvalitní kartáčované oceli (316“), s jemnou lunetou (její šířka je jen 3,5 毫米!) a ani nožky neruší celkový subtilní dojem. Velikost pouzdra bez korunky je 42 毫米, 與冠 44 毫米, “挑著挑著” 47,5 毫米, 高度 11,5 毫米váha 64 克. Hodinky střední velikosti patří spíš pod rukáv casual košile, než na zápěstí horolezce. Jejich 水密性 tomu odpovídá, je totiž jen 3 atm/30 metrů vodního sloupce.

Kromě ikonického číselníku na hodinkách mě na první pohled zaujala korunka. Čekala jsem červený terčík se stříbrným písmenem M, jako u ostatních modelů, ale byla jsem velmi překvapena. Žádné vroubkování, jen něco, co mi ze všeho nejvíc připomíná ovladač hlasitosti na hi-fi věži. Ovladatelnost této korunky je… výtečná!

Safírové klíčko o průměru 35 mm je zapuštěné, úplně rovné a opatřené vnitřní antireflexní vrstvou.

Bílý číselník samozřejmě evokuje nádražní hodny, vždyť na tomto faktu stojí celá image značky. Černé obdélné indexy ve dvou velikostech pro hodinové a minutové úseky neruší ani číslo, ani datumka. U pozice 6 se nad minutovými indexy skví hrdý nápis “瑞士製造”. Mezi osou hodinek a dvanáctkou pak najdeme jméno firmy vyvedené kapitálkami a pod ním černvené logo Švýcarských spolkových drah a skupiny písmen SBB CFF FFS – což jsou zkratky názvu státní železnice v němčině, francouzštině a italštině.

I ručky odpovídají vzhledu miniatury nádražních hodin: ocelová, na černo lakovaná hodinová a minutová ručka jsou protažené za osu a ke konci mírně se zužují. Vteřinová ručka je na celém číselníku nejnápadnější: tenká a červená, ukončená terčíkem – poznávací znamení firmy Mondaine. Měla jsem trochu obavu, jestli sekundová ručka nebude rušit, ale naživo není nápadná a celkové image hodinek skvěle doplňuje.

V hodinkách je osazen švýcarský quartzový strojek MONDAINE 58-02. 正如我上面寫的, 看, nesoucí ozačení Stop2Go mají komplikaci zastavení vteřinové ručky. A to trochu jinak, než to známe u jiných quartzových kalibrů: při vytažení korunky se vteřinová ručka přesune na hodinový index “12”, kde čeká na přesné seřízení hodinek. Zajímavý je i detail ovládání korunkou – při jemných pohybech se minutová ručka posunuje velmi přesně a jemně, ale při prudším pootočení se minutovka vydá na cestu velmi svižným tempem. Za to mohou dva mikromotorky, které chytře reagují na pohyb korunky.

Dýnko hodinek je z kartáčované oceli, ke krajům zkosené, přichycené čtyřmi šroubky a u korunky mírně vybrané. Uprostřed plochy je snížený červeně lakovaný terč s vyvýšeným názvem firmy, vyvedeným v kapitálkách. Další text obíhá těsně kolem zkosení a zapuštěná písmena nesou informaci o pouzdru, 水密性, sklíčku a místě výroby. Nechybí informace o tom, že jsou oficiálními hodinkami švýcarských drah. Sériové číslo je vyraženo ve zkosení. 在手腕上非常適合.

Hodinky mají černý kožený řemínek z dvojité vepřovice, který perfektně ladí k bílo-černo-červenému číselníku. Jeho šířka u pouzdra i u stylové ocelové jazýčkové spony je stejná, 20 mm a vysoký je 3,2 毫米. Na sponě samozřejmě opět nechybí signarura – ražený název firmy.

Přestože v souladu se záměrem firmy (a hrdým titulem Oficiální dodavatel hodinek pro Švýcarské spolkové dráhy) hodinky vypadají jako miniatura těch nádražních, celkový dojem je překvapivě subtilní. Jejich velikost i vzhled je řadí do kategorie menších hodinek a budou se stejně dobře vyjímat jak na mužském, tak na ženském zápěstí. Jako menší nedostatek bych viděla jen malou vodotěsnost, která jejich použití pro venkovní účely limituje na mírnou přeháňku.

Mondaine Evolution Stop2Go 41 毫米 se u autorizovaného prodejce HODINKY-MONDAINE.cz dají koupit za sympatickou cenu 14.990,- CZK.

A jestli bych do nich šla? Ano a nikdy by se mi neomrzelo pozorovat, jak se zastaví časi když to bude jen na dvě sekundy.

作者 文本: LIMI

作者 照片: 🙂 吉備

相冊所有照片.

Hodinky můžete koupit: www.hodinky-mondaine.cz

如果你喜歡手錶, 讓我們, 請, svoju“喜歡”通過 Facebook頁面. 它為我們提供了寶貴的反饋意見, 謝謝!