Tyto hodinky se ke mně dostaly vlastně náhodou. Už nějaký čas jsem členem slovenského hodinkového fóra Hodinkomania.sk. A mezi jeho členy vznikla akce “Putovne hodinky na pokusy”. 這是什麼意思? Vlastně přesně to, co čtete – administrátor tohoto webu koupil “erární hodinky” a ty si mohou členové zapůjčit a seznámit se s nimi. Po nezbytném domlouvání a hledání těch správných hodinek padla volba na tyto 精工 5 SNZJ13K1. Já jsem projevil zájem je nafotit a za pár dní jsem je měl doma.

它 “jenom” 精工 5. 對 “jenom” je v uvozovkách schválně, já tuto řadu značky Seiko považuji za velmi vydařenou. Už po desetiletí stylizovaný štít s pětkou hrdě znamená pět důležitých vlastností. 手錶: 1. odolné proti nárazu, 2. 防水, 3. mají automatický nátah, 4. mají zobrazení data, 5. a dne v týdnu. A Japonci to myslí vážně. Viděl jsem Seiko 5 staré nejméně 25 讓, byly samý šrám, majitel je užíval při všech aktivitách i při hrubé manuální práci. A po celou tu dobu byly bez servisu! Fungovaly spolehlivě a prý i přesně. Moje nejstarší Seiko 5 jsou z roku 1981 a jsou také spolehlivé, ale to je zase jiný příběh.

Zapomněl jsem ještě na jednu perličku. Tyto konkrétní hodinky po svém putování skončí u vylosovaného člena slovenského hodinkového fóra, u jednoho z těch, kteří se s nimi teď seznamují. Zajímavá aktivita, 你有什麼感想?

Jednoduché pouzdro z nerezové oceli s masívními nožkami je leštěné, jen přední strana nožek je kartáčovaná. 它的直徑為 42 毫米, ale díky větší lunetě, která ho částečně přesahuje, vypadá trochu mohutněji. S korunkou jsem naměřil 44,5 毫米, “挑著挑著” 48 毫米. 的情況下的厚度為 14 毫米. 我, že se co týká proporcí, tak hodinkám není co vytknout a také provedení pouzdra je výborné.

Nerezová korunka je umístěna na pozici “4”. Nešroubuje se do pouzdra, ale díky jejímu umístění a tvaru nemám obavy, že by s ní byly nějaké potíže. Její polohy jsou jisté, hodinky se s ní velmi dobře ovládají.

Luneta je trochu kónická a směrem vzhůru se rozšiřuje. 它單方面旋轉, s aretací ve 120 點. Nese na sobě výrazné členění se zvýrazněnými indexy po 10 v minutové škále, mezipolohy jsou černé s bílým tiskem. Trochu připomíná lunetu výrazného modelu Seiko “星門”. Nehledejte na ní luminiscenci, tyto hodinky nejsou prioritně potápěčské, vodotěsnost pouzdra je 100 米水柱. 只是提醒, že v podání značky Seiko to nejsou prázdná slova nebo začlenění do nějaké kategorie v normě. U Seiko to myslí vážně, takže zatímco jinde to znamená “最多的”, u Seiko můžeme očekávat “最少”. Takže běžných aktivit ve vodě se tyto hodinky rozhodně nebojí.

Sklíčko je na hodinkách ploché minerální a bez antireflexní vrstvy. Je odolnější proti poškrábání, než běžné minerální sklíčko, obchodní označení je “Hardlex”. Tušili jste, že u značky Seiko pochází vše na hodinkách z vlastní produkce? Nejen pouzdra a strojky, ale i díly, které si jiní výrobci raději kupují u specializovaných firem. Zde je i sklíčko 100% 精工. 它的直徑為 30,5 毫米.

磨砂黑色錶盤很清透. Najdeme na něm kovové kulaté a hranaté hodinové indexy s luminiscenční výplní, datovou dvojnásobnou aperturu bíle orámovanou – oceňuji černé kotouče s bílým inverzním tiskem a po obvodu bílou minutovou škálu. Značka hodinek i tradiční logo “5” jsou kovové a plastické. Číselník je perfektně čitelný a snese svou jednoduchostí srovnání s jakýmkoliv potápěčským modelem.

Ocelové ručky jsou bíle lakované s bílou luminiscenční výplní. Jejich tvar možná poznáváte, 年, s tímto tvarem se můžete setkat u modelu 精工 “相撲”, o kterém jsem už také psal. Subtilní sekundová ručka nese na svém kratším konci terčík, který je také luminiscenční. Mně číselník i ručky připadají velmi dobře čitelné, odečet času je intuitivní. Jak to připadá vám?

Luminiscence ruček i indexů je výborná, vlastně jsem ani nic jiného nečekal, luminiscence hodinek se značkou Seiko, zvlášť když mají něco společného s vodou, je vždy skvělá.

V hodinkách je osvědčený a “nezničitelný” kalibr z dílen Seiko – 7S36 – 年, tyto hodinky mají vlastně in-house kalibr! Je to jednoduchý mechanický strojek se základním zobrazením času, data a dne v týdnu, automatickým nátahem a zrychleným překlápěním day/date. 它的尺寸是 – 直徑 27 毫米, 高度 4,9 毫米. Nečekejte tu ani ruční nátah korunkou nebo zastavení sekundové ručky při seřizování (黑客), je to základní model. Kalibr má 23 軸承紅寶石, setrvačka je chráněná proti poškození nárazem (Diashock), frekvenci má 3 赫茲 (21600 A / H). 動力儲存約 45 小時, závaží rotoru hodinky natahuje při oboustranném pohybu.

Také ocelové dýnko je leštěné, kovová část je tenká a šroubuje se do pouzdra. Nápisy na něm nenajdete, ty jsou natištěny na širokém minerálním průhledu (27 毫米) na kalibr. Pohled je to pěkný, i když strojek není nijak zvlášť zdobený, ostatně k tool určení těchto hodinek by se to ani moc nehodilo.

Je úžasné, jak kvalitní tah (手鐲) umí Seiko vyrobit i v této cenové kategorii! Jeho dílky jsou z plného nerezového materiálu, jen ty první, které dosedají na pouzdro, jsou z lisovaného plechu. Dílky lze bez omezení a bez speciálních nástrojů přidávat nebo ubírat, je to drobnost, ale potěší. Spona je také plechová, nehledejte na ní neoprenovou extenzi, zato má hned dvě pojistky proti otevření a v omezeném rozsahu s ní lze regulovat délku tahu. Hodinky i s tahem zkráceným o několik dílků váží 163 克. Tah lze snadno vyměnit třeba za gumový pásek nebo třeba NATO strap, 有標準尺寸 (22 毫米) i upevnění k pouzdru. 剪輯縮小到 20 毫米, 厚度 3,5 毫米.

Tak jak se vám líbí tyto putovní Seiko 5? 我承認, že mně moc. V kategorii hodinek s cenou okolo 150 USD stěží najdete podobně kvalitní a líbivé hodinky – myslím hodinky jiné značky. Modelová řada Seiko 5 je velmi široká a kromě podobných “工具” modelů v ní lze najít i hodinky s leteckým nebo military vzhledem. A pokud potřebujete hodinky vhodné spíš k formálnímu oblečení, vyberete si také.

I myšlenkaputovníchhodinek se mi také moc líbí. 很可惜, že v Čechách už na hodinkových fórech podobné aktivity nenajdete. Můžete se zde dozvědět něco o plovoucích podlahách, o pánských deodorantech nebo nebo můžete navštívit dokoncekuchařský koutek”, ale podobná aktivita, kdy hodinky obíhají mezi členy a vše je založené vlastně jen na důvěře, to už ne, 不幸的是. Takže přeju fóru Hodinkomania.sk, aby mu svěží nápady a přátelské vztahy vydržely!

作者 文字和照片: 🙂 吉備

相冊所有照片.

Za možnost se s hodinkami seznámit děkuji skvělému fóru o hodinkách Hodinkomania.sk.

如果你喜歡回顧, 讓我們, 請, svoju“喜歡”通過 Facebook頁面. 它為我們提供了寶貴的反饋意見, 謝謝!