Setkání s historií je vždycky zajímavé. A tyto hodinky k historii rozhodně patří. Mnozí milovníci krásných hodinek totiž hledají vzácné kousky vyrobené v roce jejich narození. Tyhle 勞力士 潛航者型 1680 potěší každého, kdo se narodil v roce 1977.

Typické oyster pouzdro je vyrobené z nerezové oceli s konečnou úpravou sametovým kartáčováním. Pečlivě jsme hodinky změřili posuvným měřítkem a zjistili jsme následující rozměry: 39 mm průměr bez korunky, 42,5 průměr s korunkou, 47 毫米耳到挑著výška 14 毫米. Pokud je mám posoudit, tak v dnešní době jsou to spíše menší hodinky, ale v sedmdesátých letech patřily k velkým. Když už jsme u toho měření, váha ukázala 120 克, což odpovídá průměrným hodinkám na ocelovém tahu s plnými dílky.

Korunka s ochranou triple-lock je signovaná logem Rolex s třemi tečkami (poznávací znamení modelu 1680). A jak si můžete všimnout, byla to ona, kdo se setkával s okolním prostředím a zanechalo to na ní své stopy. Je to zvláštní, protože není nijak vysoká a podle mého názoru by měla přiléhat k zápěstí. Místem, kde poznáte intenzitu nošení u hodinek, totiž bývá zpravidla luneta a sklíčko.

Na lunetě s černou vložkou z eloxovaného hliníku není prostým okem vidět žádný škrábanec či rýha. Jakoby ji zub času zcela minul. Rýhovaná luneta je samozřejmě jednostranně otočná a na pozici 12 se nachází luminiscenční bod.

Sklíčko je na těchto hodinkách ještě plastikové – plexi. Povšimněte si jeho tloušťky! Na datovou aperturou najdeme zvenčí připevněnou lupu (někdy také “獨眼巨人”). Ta je jedním z poznávacích znamení hodinek Rolex a navíc velmi účinně zvětšuje zobrazení data. Když jsem měla své první hodinky s lupou nad datumovkou, 我承認, že mi velmi vadila. Datum bylo totiž čitelné pouze při přímém pohledu na číselník, jakýkoli jiný úhel odečet znemožňoval zkreslením číslic. Dokonce jsem přemýšlela, že bych ji nechala odstranit. Nakonec mne opustily celé hodinky k majitelce, která naopak lupu ocenila.

Hodinky Rolex Submariner 1680 se vyráběly v letech 1967 何時 1978 v několika variantách číselníku, všechny mají matný černý číselník. Můžete se setkat s Red Submariner s 200 metry vodotěsnosti a červeným nápisem SUBMARINER. Další verze Red Submariner má vodotěsnost 660 英尺, kde jsou obě číslice 6 “otevřené”, tedy spodní “bříško” číslice není dotažené až do konce, a má červený nápis SUBMARINER. Pak existuje varianta Red Submariner se “zavřenými” 數字 6, kdy je číslice kompaktní, nápis SUBMARINER je také vytištěný červenou barvou. Červené Submarinery se vyráběly od roku 1967 通過 1973. 自 1974 následují verze s bílým textem SUBMARINER, vodotěsností také 660 英尺 – první má “otevřené” číslice 6, druhá varianta “zavřené” číslice 6. Samotnou mne takové drobné, takřka neznatelné, rozdíly překvapily a obdivuji nadšence hodinek Rolex, kteří tyto podrobnosti výborně znají a jsou schopní jim věnovat dlouhou debatu.

Indexy i ručky mají výplň z dnes už neužívané barvy s příměsí lehce radioaktivního tritia. 氚的半衰期約 12,5 年, radioaktivity se opravdu už nemusíte obávat. Bohužel luminiscence je tak u těchto hodinek už zcela vyhaslá. Je samozřejmě možná výměna nebo oprava s využitím moderních materiálů, tím by ale majitel přišel o patinu – krásnou “vanilkovou” barvu starých indexů.

Datovou aperturu na pozici 3 jsem již zmínila, a i když dávám přednost datovému kotouči v barvě číselníku, v tomto případě bílá působí vkusně a nevtíravě.

Ocelové leštěné ručky mají opět typický oyster vzhled a to včetně centrální vteřinové ručky.

V pouzdře tiká in-house kalibr 勞力士 1575, 它是機械自動上弦口徑. 包含 26 岩系, má pomalou frekvenci setrvačky 19800 每小時振盪. Zobrazuje datum (Datejust), i když nemá zrychlené překlápění data a to se musí nastavit pohybem ruček. Má ale hacking (秒針停止時調整). Kalibr získal C.O.S.C. certifikaci.

有趣的是, že Rolex všechny strojky řady 15XX označuje rytinou s nulou na konci (1520, 1530, 1560, 1570), “pravé” kalibry 15X0 nemají kalendářový kotouč. Modely s datumem mají na můstku taky vyryté 15X0, ale jejich správné označení je 15X5 (1525, 1535, 1565, 1575).

Oblé nerezové dýnko se šroubuje do pouzdra. A jak už jsme u značky Rolex zvyklí, nejsou na něm žádné nápisy, je jen leštěné a po obvodě má typické ozubení pro šroubování. 大坐在你的手. Tyto hodinky mají dýnko ve skvělém stavu.

Oyster tah s šířkou 20 毫米,住房和 16 mm u překlápěcí signované spony je vyrobený z kartáčované nerezové oceli. 勞力士的Submariner 1680 jsou výjimečné svým oyster flip-lock tahem, byl u nich použit zcela poprvé. Oceňuji plné články, i když se jejich objem projevil na celkové váze hodinek. Pouze koncovky tahu u pouzdra jsou plechové. Na předchozí fotografii si můžete všimnout drobných číselných kódů na prvním článku řemenu a na koncovkách. Jedná se o referenční číslo součástky, pod kterým ji bez problémů seženete.

Na konci každé recenze se věnuji shrnutí a vlastnímu názoru na recenzované hodinky. Ve své době vzniku to byly úžasné velké hodinky s úchvatnou vodotěsností. Velkou reklamu jim dělala známá filmová hvězda Robert Redford, který je nosil na svém pravém zápěstí. Na pravačce Rolex Submariner také nosil Steve McQueen, on měl ale model 5512 bez datumu. A ve výčtu slavných osobností, které měly na ruce nějaký model Rolex Submariner, bych mohla pokračovat hodně dlouho. Zahrály si i v mnoha filmech. I v dnešní době vypadají skvěle, mají zkrátka nadčasový vzhled. Použitý kalibr 1575 bývá považován za nejlepší ze strojků Rolex. Je spolehlivý a přesný, při pravidelné údržbě vám bude sloužit věrně celá desetiletí – od děda, přes otce, syna, vnuka, pravnuka. Zkrátka mnoho generací lidského života.

I když vodotěsností a otočnou lunetou se škálou svádí k potápění s přístrojem, určitě je můžete nosit i k casual oblečení, slušet vám budou i s džínami a košilí.

源: rolexblog.blogspot.cz

Pokud se vám tyto vintage rolexky zalíbily, neměl by být velký problém je sehnat. Co jsem tak zběžně pročítala různé prodejní weby, tak budete mít štěstí spíše na Red Submariner, ale občas se vyskytnou i White Submariner. Cenu nyní čekejte někde kolem $6000, ale počítejte s tím, že jejich hodnota časem roste. Záleží jen na vás, zda se jimi budete kochat na zápěstí, nebo je odložíte do trezoru jako dobrou investici.

作者 文本:

作者 照片: 🙂 吉備

相冊所有照片.

感謝貸款 Iztapa, 道具 Amers.cz.

如果你喜歡回顧, 讓我們, 請, svoju“喜歡”通過 Facebook頁面. 它為我們提供了寶貴的反饋意見, 謝謝!