Dnes bych vám rád představil hodinky, které jen tak neuvidíte. Vznikly totiž pouze jako jediný kus – solitér. Slovo “uhlí” v jejich názvu není náhodou, jejich majitel má totiž k uhlí profesně blízko. Nápad na podobné hodinky vznikl už před několika lety. A nyní se sen splnil a hodinky, 哪 (pokud vím) jediné na světě mají číselník vytvořený z černého uhlí, spatřily světlo světa. 你問, čí je to práce? Hodinky vznikly v dílně značky 普羅科普 & 胸針. A výjimečná je i rychlost, na jejich návrh i výrobu měli tvůrci totiž pouhé dva týdny! 我們只能, než zatleskat a potěšit se tímto šperkem.

殼體是由不銹鋼製成的 (316“). Jednoduchý válcový tvar s masívními nožkami jen podtrhuje nenápadnou eleganci těchto hodinek. Povrchová úprava je zpracována do zrcadlového lesku. 直徑的情況下是 42 毫米, 高度 11 毫米. 年, i rozměry říkají, že tyto hodinky mohou sloužit jako luxusní doplněk třeba k formálnímu obleku. 防水外殼 50 米水柱, takže hodinky jsou praktické i pro běžný provoz.

Cibulová korunka je také z nerezové oceli. Je utěsněna dvěma O kroužky. Ovládání hodinek – natahování i seřizování – je s ní perfektní.

Číselník kryje ploché sklíčko ze syntetického korundu – safíru, ten je odolný proti poškrábání.

Číselník je naprosto výjimečný. Nic podobného jsem zatím ani neviděl. Je totiž vyrobený z uhlí! 年, materiálem byl kus černého koksovatelného uhlí z porubu 063 606 na Dole Paskov (OKD – Česká republika) 年 2010.
Konkrétní postup, jakým číselník vznikal, 很有意思, je ale součástí tajemství značky a bez souhlasu vám ho sdělit nemůžeme. Černou barvu s nezvyklou strukturou doplňují černěné hodinové indexy. Bílý tisk pak dal vzniknout minutové škále a označení značky. I hladký subčíselník mimostředné sekundové ručky nese bíle tištěnou vteřinovou škálu. Na první pohled je snad číselník jednoduchý a nenápadný, 但我相信, že majitel hodinek se často bude těšit vzorem i dokonalým provedením, při podrobném pohledu je obojí dobře vidět, ta struktura je úžasná.

Ocelové leštěné ručky jsou i díky svému v průřezu oblému tvaru velmi dobře vidět. Jejich zahrocený tvar se mi moc líbí a hezky doplňuje celkové vyznění hodinek. Subtilní vteřinová ručka má tvar drobného oštěpu, doplněného snad o malý kulatý obranný štít.

V hodinkých tiká mechanický kalibr s ručním nátahem s označením PB1231. Základem pro něj byl švýcarský kalibr ETA/Unitas 6498, ten ale prošel důkladnou úpravou. Můstky jsou černěné rutheniem, což zdobení ženevskými pruhy (日內瓦印記) dělá trochu tajemným. Stříbrné plochy jsou potaženy rhodiem. 17 rudých ložiskových rubínů pak celkovou střízlivou barevnost doplňuje. Moc se mi líbí labutí krk mikroregulace a vyvažovaná setrvačka. 頻率是setrvačky 2,5 赫茲 (18000 A / H). Kalibr je vyregulován pro přesný provoz v pěti pozicích. Rezerva nátahu je standardní.

Nerezové dýnko je spolu s těsněním zašroubované do pouzdra. Plochý safírový průhled otvírá úžasný pohled na strojek. Díky plochému dýnku sedí hodinky velmi dobře na ruce.

Moc se mi líbí zvolený řemen, je z černé telecí kůže (Itaca) a svou strukturou velmi dobře doplňuje číselník. Řemínek je ručně šitý v ateliéru Ondřeje Šímy, doplňuje ho leštěná překlápěcí spona.

A můj závěr? Máte-li na to, zkuste uvažovat o svém solitéru. Budou to určitě hodinky, které budete mít jen vy. Můžete se podílet na procesu jejich vzniku – od prvního návrhu až k celkovému provedení. A práce nové české značky Prokop & Brož je perfektní v každém detailu, hodinky z této dílny vás budou těšit po dlouhá léta. Podívejte se i na hodinky z malé série “普羅科普 & Brož František Kupka Salon d´Automne Paris 1912”.

作者 textů fotografií: 🙂 吉備

相冊所有照片.

感謝貸款 普羅科普 & 胸針, 道具 Penshop.cz.

如果你喜歡回顧, 讓我們, 請, svoju“喜歡”通過 Facebook頁面. 謝謝, je to pro nás velmi cenná zpětná vazba.