Jedny z hodinek, které mne poslední dobou zaujaly, jsou tyto tool odolné hodinky od značky 卡西歐G-Shock GW-A1000D. Měl jsem je k dispozici na poměrně dlouhou dobu, během níž jsem je s chutí podrobil praktickému testu. 讓我們來看看, jak v něm obstály.

Pro hodinky značky 卡西歐 一系列 G - 衝擊 mám prostě slabost. Ať už to jsou odolné “向Digi”, nebo hybridní modely, a nebo jen modely s ručkami a s analogovým zobrazením času. Těch posledních není v nabídce zas tak moc, a proto jsem se na zapůjčení tohoto modelu těšil. A zvědavý jsem byl o to víc, že tento model byl základem pro limitní edici, která vznikla ve spolupráci značky Casio a RAFCasio GW-A1000RAF-Royal Air Force Limited Edition. V limitní edici vzniklo 2000 kusů hodinek pro RAF. Limitní model je možné sehnat, cena ale odpovídá výjimečnosti, a hodinky tak stojí zhruba dvojnásobek ceny standardního modelu. Rozdíly oproti limitní edici nejsou nijak zásadní, modely se liší jen v maličkostech. Vyjmenuji je najednou, ať se dál už rozdíly nemusíme zabývat. Především zaregistrujete rozdíl v barvě. Limitní model není černý, ale šedý. Rozdílnou barvu mají i tlačítka, spona a šrouby, v limitované verzi jsou černé. Na číselníku RAF modelu nenajdeme žádnou červenou barvu. Na pilotních přístrojích červená barva znamená problém a piloti by si její výskyt prý mohli špatně vykládat. Limitní model má také štíhlejší, údajně snadněji odečitatelné ručky a karbonovou sponu s logem RAF na plastovém pásku. Celkový vzhled, 如何, jeho funkce a odolnost jsou ale u obou modelů stejné. Ovšem toužíte-li po stejných hodinkách, jaké nosí letecký personál RAF, zkuste si limitní edici sehnat.

只是提醒, že hodinky z řady G-Shock jsou konstruovány, vyrobeny i testovány tak, aby odolaly různým nepříznivým vlivům. Zahrnuje to rozsah teplot, ve kterém jsou schopny provozu, i odolnost proti nárazům, vibracím, magnetickým polím i vodě. V běžném provozu – a tím myslím i náročné využití na horách nebo pod vodou – stěží dosáhnete hranic jejich odolnosti. Obecně jsou hodinky z této řady vždy odolnější než ruka, která je nosí. Vodotěsnost tohoto modelu je 200 米水柱 (20 自動取款機). V praxi to umožňuje i přístrojové potápění v běžném rozsahu.

Rozměry pouzdra jsou poměrně velké, šířka pouzdra bez korunky je 47 毫米, 與冠 53 毫米, 尺寸 “挑著挑著” 我 54,5 毫米和外殼的厚度 16 毫米. 年, jsou to mohutné hodinky, 但我相信, že nejsou nepřiměřeně veliké. Jak slušely mému zápěstí (obvod 22 厘米), se můžete podívat na fotografii. Pod manžetu bundy se hodinky vejdou bez problémů. Pouzdro je vyrobeno z kompozitu kovu a plastu (podle označení výrobce), plast působí velmi odolně a vůbec jsem z něj neměl obvyklý gumový dojem.

Korunka má zajímavý způsob jištění, není totiž šroubovací do pouzdra, jak jsem byl zvyklý. Upevňuje se pouhým zasunutím a pootočením, jednotlivé polohy označují barevné značky. 因此,它是, že nastavení různých hodnot na hodinkách se provádí korunkou, a to buď v normálním, nebo ve zrychleném módu. Je to překvapivé, ale rychle si na to zvyknete.

Hodinky jsou vybaveny ještě čtyřmi ovládacími tlačítky. Pokud jste už přišli do kontaktu s modely řady G-Shock, nebude pro vás logika ovládání žádným překvapením. I to na Casio G-Shock miluju.

Na fotografii detailu jištění korunky se můžete na vlastní oči přesvědčit – žádný závit.

Pod mírně vystouplou plastovou lunetou (表圈) najdeme silné ploché sklíčko bez antireflexu o průměru 34,5 毫米. Bohužel je jen minerální. U řady G-Shock najdeme safírové sklíčko snad jen na jednom modelu. Dokonce ani (dnes už nesehnatelný) model GW-056它 (“F117”) nemá safírové sklíčko, i když se to někdy v parametrech mylně uvádí. Minerální sklíčko má v praktickém provozu výhody i nevýhody. Sice není tak tvrdé a snáze se poškrábe, ale při výměně je levnější a údajně lépe odolává nárazům.

Určitě zajímavé jsou na těchto hodinkách detaily, zde třeba detail lunety a korunky. Na vnitřní straně najdeme černěnou kovovou škálu časových pásem. Využijeme ji při nastavení domácí časové zóny, případně druhé časové zóny.

Vzhledem k množství funkcí, které hodinky nabízejí, je číselník poměrně jednoduchý, až překvapivě. Dominují mu bílé plastické (a plastikové) hodinové indexy a dva subčíselníky. Údaje, které z nich můžeme odečíst, se liší podle režimu, v němž hodinky jsou. Při běžném zobrazení ten horní ukazuje čas ve 24hodinovém režimu a ten spodní aktuální den v týdnu. Nápadný je zde i popis “Casio Tough Mvt.” ve vlastním orámování nalevo. Protiklad vpravo má v nenápadné datové apertuře s černým datovým kotoučem a inverzním bílým tiskem. Plochu číselníku tvoří materiál propouštějící světlo, pod číselníkem jsou totiž solární články k dobíjení baterie v modulu hodinek.

Hodinky mají pět ruček, hodinovou, minutovou, sekundovou a dvě další doplňkové. Hlavní ručky jsou lakované černě a bíle, jejich výplň je z bílé luminiscenční barvy (Neo-brite). Ručky jsou skvěle čitelné, a to včetně štíhlé sekundové ručky se širokou základnou.

S luminiscencí ruček u modelů Casio moc spokojený nejsem, hlavní důraz byl vždy kladen na slušné přídavné podsvícení (LED). U tohoto modelu jsem byl docela překvapen slušnou svítivostí ruček, a dokonce i plastové indexy byly dobře viditelné. Možnost osvitu číselníku nebo ruček třeba LED po stisku tlačítka je nám u těchto hodinek odepřena.

V hodinkách je in-house Casio quartzový modul (小工具) 5240, je poháněný světlem dobíjitelnou baterií, má možnost ručního i rádiového seřízení. Ostatní fuknce představíme později.

Ručka na spodním číselníku v běžném provozu ukazuje den v týdnu, tlačítkem ale můžete přepnout funkce v tomto pořadí: běžný provoz (time keeping mode, horní malá ručka zobrazuje čas ve 24hodinovém rytmu) – 第二時區 (world time mode) – 馬錶 (計時碼表 – stopwatch mode) – odpočet (countdown timer mode) – 報警 (alarm mode). 我很高興, že pro návrat do základního zobrazení odkudkoliv z menu stačí dvě sekundy podržet tlačítko “模式”.

時間顯示 – 時鐘顯示, 分鐘, 數據, dne v týdnu, 24hodinového módu. Nastavujeme zde i zapnutí/vypnutí rádiového seřizování a také letní/zimní čas (夏令時).

Měření teploty – po stlačení tlačítka se ručky přesunou do pozic, ze kterých můžeme odečíst aktuální teplotu okolo hodinek. Měřicí rozsah je -10 何時 +60 攝氏度. Sekundová ručka pak orientačně rychle ukáže, jestli je teplota nad, nebo pod nulou. Je možné přepnout na stupně Fahrenheita, pak se odečítání hodnot z ruček liší. Po deseti sekundách se hodinky samy vrátí do běžného režimu zobrazení času. Praktické zkušenosti z testů mi ukázaly, že hodinky jsou poměrně přesné, oproti kalibrovaným měřidlům byl rozdíl maximálně o jeden stupeň. Zároveň jsem zjistil obvyklý problém u hodinek Casio. Mají určitou teplotní setrvačnost a pro přesné měření teploty okolí je nutné je alespoň na dvacet minut sundat z ruky.

Druhá časová zóna – zde lze nastavit čas ve 29 světových městech typických pro danou zónu. 甘, že hodinky umí jednoduchou výměnu domácí a světové časové zóny. Prvně jsem se s tím setkal u hodinek 卡西歐G-SHOCK GA-100-1A1ER的的X-大克. Při častějším cestování je to velmi příjemné a hodně návykové.

Funkce chronografu (馬錶) – přesnost měření je 0,05 (1/20) 第二, rozsah měření je až dvě hodiny. Na zobrazení uplynulého času se spolupodílí i hodinová, minutová a doplňková horní ručka. Výjimečná je funkce “反激式”, tedy zastavení, resetování i opětovné spuštění chronografu stiskem jednoho tlačítka. Na tuto funkci jsem si velmi rychle zvykl už na svých 卡西歐WVQ-570E-1AVER.

計時器 – odpočet času se zvukovým signálem. Rozsah odpočtu je jen 60 分鐘, 看 10 sekund před ukončením intervalu pípají.

鬧鐘 – 報警 – nastavení jen jednoho budíku je možné v rozsahu 24 小時, zvukový signál zní opět po dobu 10 第二.

Baterie modulu se dobíjí světlem, nejúčinnější je to samozřejmě na plném slunci. Vteřinová ručka vás svých chodem (pohyb po dvou vteřinách) upozorní na nutnost dobití. V případě, že se úplně zastavila, většina funkcí už nefunguje a dobití je vážně akutní. Pro běžný provoz je třeba jen 8 minut denně takového nabíjení na slunci, pokud ale nevytáhnete paty z domu, umělé světlo dobije baterii stejnou měrou za 8 小時. Takže moje doporučení zní – neschovávejte tyto hodinky pod manžetu, ale využijte slunce. Hospodaření s energií vám pomůže optimalizovat i “power saving” mód. Tyto hodinky mohou šetřit energii po cca hodině ve tmě zastavením sekundové ručky, po týdnu ve tmě se zastaví všechny ručky. Po vystavení světlu nebo zmáčknutí tlačítka ručky rychle vše doženou a vrátí se do správných poloh. Solární dobíjení mi připadá jako velmi dobrý vynález a u quartzových nebo digitálních hodinek ho mám opravdu rád. Znamená to třeba, že mohu plně využívat možnosti hodinek včetně podsvícení, které obvykle baterii hodně zatěžuje. Podle odborníků je většinou naprosto bezproblémové, občasné komplikace v naprosté většině případů znamenají nedostatečné vystavení hodinek světlu. A ani v případě výměny dobíjecí baterie se nejedná o závratnou částku, obvykle je to kolem 500 CZK. Ale obavy mít nemusíte, z dlouhodobých zkušeností uživatelů jsem slyšel o hodinkách, které bez problémů fungují 15 let s původní baterií. Ještě doplním výdrž baterie – při běžném provozu, ale bez dobíjení vám hodinky budou sloužit cca 6 個月.

Rádiovému seřizování hodinek se nedávno podrobně věnoval Táda 在另一篇文章, tak to shrnu jen krátce. Modul umí seřizovat hodinky “multiband 6”, to znamená, že spolupracuje se všemi světovými vysílači rádiového signálu pro seřizování, včetně toho čínského. Hodinky samy vyhledají dostupný vysílač a v návaznosti na zvolenou časovou zónu se samy seřídí. O seřízení lze hodinky požádat i mimo obvyklé hodiny, případně automatické seřizování i vypnout. Při seřízení času se na hodinkách zároveň automaticky nastavuje datum, vlastně je to svým způsobem komplikace “věčného kalendáře”, až do roku 2099 se o to nemusíte starat. Nastavení je ale možné i manuálně.

Čtyřmi šroubky je k pouzdru připevněno ocelové dýnko. Není jako obvykle jen z poměrně tenkého plechu, ale je masívní, dokonce plasticky frézované. Daní za silný plech bývá slabší zvukový signál. I v tomto případě bych uvítal hlasitější zvuk, 但我相信, že je to věc osobního názoru a preferencí.

Hodinky se prodávají s ocelovým černěným (PVD) tahem (手鐲). Ten má šířku u pouzdra 24,5 毫米, 逐漸變細扣 20 毫米. I překlápěcí spona je černěná a připadala mi velmi kvalitní. 我, že je možné tah vyměnit za obvyklý gumový pásek po vyšroubování čtyř šroubků s křížovou hlavou, já k tomu ale nenašel žádný důvod, tah je skvělý. 關注和權衡拉伸 160 克, není to žádná “muší váha”.

Takže jaký je můj závěr? Tyto hodinky se ctí obstály v mém denním provozu i na pár výletech za dobrodružstvím. Nenašel jsem nic zásadního, co by mi na nich vadilo. Bez problémů se vyrovnaly s použitím ve vodě. Snad bych jim vytkl jen jednu drobnost, jsou totiž velmi návykové, takže jsem je vracel celkem nerad. Také moje ostatní hodinky se na ně dívaly trochu úkosem, protože po dobu testu zahálely doma. Určitě se k tomuto nebo podobnému modelu ještě někdy vrátím.

A jestli vám tyto hodinky mohu doporučit? 肯定是有的! Snad jen pro ty nejformálnější příležitosti se nehodí, ale ve všech ostatních případech velmi spolehlivě a přesně odvedou svoji práci! Cena je na spodní úrovni základních mechanických modelů, v Koscomu na cenovce najdete 15.490 CZK. Tyto hodinky za to určitě stojí!

作者的文字和照片: 🙂 吉備

相冊所有照片.

Za zapůjčení k testu děkujeme Koscom.cz.

Link na stažení 手冊 k těmto hodinkám.

如果你喜歡回顧, 讓我們, 請, svoju“喜歡”通過 Facebook頁面. 謝謝!