Také vám někdy dělají starosti magnetická pole, se kterými se setkávají vaše mechanické hodinky? Že vám a vašim hodinkám nic takového nehrozí? Možná byste se divili, ale moderní svět se všudypřítomnou technikou a elektronikou dovede být zrádný. Počítače, reproduktory, domácí spotřebiče, mobilní telefony, elektrické nářadí… výčet by mohl být ještě dlouhý.

Někteří výrobci toto mají desetiletí už vyřešené, IWC萬國表 nebo se třeba podívejte na recenzi hodinek Rolex Milgauss ODTády. Jak se s touto odolností vypořádala značka 沛納海 na svých hodinkách 沛納海的Luminor潛水 1950 Amagnetic 3 Days Automatic Titanio-47 mm (referenční označení PAM00389) se můžeme podívat dnes.

Princip ochrany citlivých součástek před magnetizmem je vlastně celkem jednoduchý a roky osvědčený. Pouzdro pod vnější ulitou z nerezové oceli má ještě jedno vnitřní pouzdro z měkkého železa. Pokud je toto vnitřní pouzdro ze všech stran okolo mechanického strojku – tedy z boků, ze strany dýnka i číselníku, vytváří tak vlastně vodivou Faradayovu klec, která strojek před zmagnetováním chrání. Odvádí vlastně magnetické pole mimo citlivé části. Stejný princip byl použitý i při ochraně těchto hodinek. Toto pouzdro tak dosahuje ochrany až 40.000 A /米, tato hodnota je 8x vyšší, než ukládají některé normy pro hodinky.

Vnější pouzdro hodinek je vyrobeno z vysoce kvalitního titanu v typických tvarech, jak je známe z modelů Luminor Submersible. Vodotěsnost tohoto pouzdra je celých 300 米水柱 (30 自動取款機). Korunka je kryta typickou ochranou s pákou, hodinky mají jednostranně otočnou lunetu (také z titanu). Luneta má vložku z jen velmi obtížně poškoditelné černé keramiky, v indexech pak keramiku prostupují vnitřní plastické titanové výčnělky lunety.

Černý číselník má štědře nanesenu luminiscenční barvu SuperLuminova na indexech a také na částečně skeletonových ručkách. V číselníku najdeme na pozici “9” ještě mimostřednou vteřinovou ručku a na pozici “3” datovou aperturu (černý datový kotouč s inverzním bílým tiskem). Číselník je přehledný a velmi dobře čitelný. Snad mu chybí jen sendvičové provedení s luminiscencí.

V těchto výjimečných hodinkách je i výjimečný in-house kalibr označený P.9000. Výjimečný je třeba svou automatickou rezervou nátahu, kdy dva pérovníky mohou pohánět hodinky až po dobu 72 小時. Určitě praktický a zajímavý je také systém rychlého seřizování, kdy nastavení data a hodinové ručky je možné provádět zrychleně skokem – neocenitelné třeba při častých změnách časových pásem. Kalibr je velký 13 3/4 , silný je jen 7,9 毫米. 包含 28 軸承紅寶石, 頻率是setrvačky 4 赫茲 (28.800 A / H), vlásek setrvačky je z materiálu Glycydur, setrvačka sama má ochranu proti poškození nárazem Incabloc. Kalibr obsahuje dohromady 197 零件. Určitě je krásný, ale kvůli titanovému zadnímu víčku (a vnitřnímu z měkkého železa) se jím příliš nepokocháme, tak se alespoň podívejme, jak mu to sluší v hodinkách PAM00359.

Hodinky se dodávají s více řemeny, na fotografiích je široký (26 毫米) gumový pásek s lichoběžníkovou titanovou sponou.

Tak jak se vám líbí? 如果你想要一個, podívejte se do ceníku a já vám prozradím, že tam najdete cenu 12.400 USD.

作者 textu i fotografie: 🙂 吉備

圖片來源: www.panerai.com.

如果你喜歡新奇, 讓我們, 請, svoju“喜歡”通過 Facebook頁面. 謝謝!