Už jsme se dlouho nevěnovali jedinečným hodinkám – solitéru z dílny Ondry papiho Berkuse. Je třeba, abych to tedy napravila. Tyto hodinky jsou už z roku 2010, ale i tak doufám, že vás zaujmou. Jsou výjimečné použitými materiály i invencí a pečlivostí, s nimiž Ondřej Berkus z tak obyčejného předmětu, jakým hodinky také mohou být, vytvořil jediný a jedinečný šperk. Moderní materiály se v něm setkávají s tradičními hodinářskými a metalurgickými technikami a dohromady tvoří víc než jen hodinky.

Začneme pouzdrem – je kulaté, válcovité a spolu s nožičkami i zadním dýnkem je vyrobeno z kvalitního titanu. Díky tomu jsou hodinky i přes svoji velikost velmi lehké. Jejich průměr je 45 mm無冠, tloušťka pouzdra je 11 毫米. Jednoduché a přitom velmi efektní válcové nožky jsou do samotného těla pouzdra vsazeny a zafixovány už při jeho výrobě.

Válcovitá korunka je vyrobena také z titanu a nejsou na ní žádné vroubky nebo zářezy. Hodinky s ní jdou i tak natahovat a seřizovat. Kovová vložka, kterou vidíme na horní straně, je vyrobena ze stejného materiálu jako číselník, 是 mokume gane. Jedná se o tradiční technologii, která má kořeny v Japonsku 17. 世紀. Jde tu o spojení různých kovů, aniž by se úplně roztavily. Ty pak v řezu ukážou vzor, vždy jedinečný a neopakovatelný.

Ploché sklíčko, zasazené v titanové lunetě, je ze safíru. Syntetický korund je velmi tvrdý a odolný proti poškrábání, takže tyto hodinky se jejich majitel nemusí bát nosit. Byla by přece škoda, kdyby jen spaly uložené v trezoru.

Číselník je částečně skeletonizovaný a průhledem můžeme vidět otevřené srdce hodinek – setrvačku a také část soukolí, tak hodinky získaly svůj italský název“Otevřené srdce”. Číselník tvoří kovový plíšek, také z materiálu mokune gane. Zkusíte uhodnout, jaké kovy jsou při výrobě použity? 年, je to stříbro a měď. Číselník tím získal neopakovatelný vzor.

Mečovité ručky s černým lakem jsou skvěle čitelné i díky své bílé luminiscenční výplni. Drobná vteřinová ručka v samostatném subčíselníku, který vlastně tvoří průřez číselníkem, má neobvyklou hnědou barvu. Ta je výsledkem kalení vyleštěné ručky přesně danou teplotou. Tyto hodinky jsou sice především šperkem a uměleckým dílem, ale díky dobře čitelným ručkám zůstala zachována i jejich funkce přístroje pro měření času.

Ručky mají nanesenou luminiscenční barvu – bílou Superluminovu, s nazelenalou luminiscencí.

V hodinkách je upravený kalibr, pocházející ze švýcarského mechanického kalibru ETA/Unitas 6498 手上鏈. Ten byl ale při výrobě rozebrán do posledního šroubku, upraven, prořezán, můstky byly upraveny a přebroušeny, strojek vyleštěn a znovu sestaven. Výsledkem se můžete potěšit při pohledu minerálním průhledem v dýnku. Základní parametry kalibru zůstaly zachovány, 頻率是setrvačky 2,5 赫茲 (18.000 A / H), 17 軸承紅寶石, rezerva chodu delší než 48 小時. Částečnou skeletonizací získal kalibr neobvyklé pohledy na vnitřní soukolí.

I dýnko hodinek je titanové, u hodinek ho drží šest šroubků. A o plochém průhledu z minerálního skla jsem se už zmínila.

Na hodinkách byl nasazen hnědý kožený řemen Hirsch z kůže žraloka s ocelovou překlápěcí sponou. Ondro, lépe by jim určitě slušela spona titanová z tvé dílny! Ale i tak musím uznat, že jde o pohodlný měkký řemen.

K hodinkám patří ještě doplněk: soupravu pro muže spolu s hodinkami tvoří i ručně vyráběný kapesní nůž s automatickým otvíráním. Spojují je stejné (nebo podobné) 所用材料, obdobný design a rozhodně shodná pečlivost a smysl pro detail. Čepel tvoří moderní nerezová damašková ocel s překrásným vzorem. 我, že taková sada ryze pánských doplňků by udělala radost nejednomu muži! Letošní Vánoce už určitě nestihnete, Ondra je zavalen prací a vytvářením nových (zatím tajných) 驚喜. Podobný jedinečný solitér můžete mít pro někoho blízkého (nebo snad pro sebe) jako dárek nejdříve příští rok, ale na krásné věci se vyplatí počkat.

編劇:

作者照片: 🙂 吉備

相冊所有照片.

Za zapůjčení děkujeme Ondrovi!