Před nedávnem jsme 手錶, 哪 埃爾頓HodinářskáA.S. pod značkou PRIM vydala jako speciální olympijskou edici – volně k zakoupení i jako ocenění olympionikům. A reakce “druhé strany” sporu o značku PRIM na sebe nedala dlouho čekat, je to v 本文 na serveru Lidovky.cz. V krátkosti jde o to, že MPM Quality s.r.o. žaluje na Elton Hodinářskou a.s. a chce od státu (v tomto případě od Celní správy), aby zasáhla proti neoprávněnému užití loga na hodinkách konkurence. Celníci hodinky nezabavili a tím to asi mohlo celé skončit.

Kde je pravda a kdo je skutečným vlastníkem značky Prim a kdo ji může využívat? Vím, že na toto téma se vedou spory už asi deset let, padlo několik rozsudků, ten poslední, že značku mohou používat obě znesvářené a konkurující si firmy. Jak mi nedávno říkal jeden velmi zkušený pan advokát “soudy někdy rozhodují podivně”. Na které straně sporu jsme my? Na žádné, nás zajímají hodinky, ne právní spory firem.

Co mne ale opravdu pobavilo, když jsem (po upozornění našeho čtenáře) našel na webu MPM Quality něco jako tiskové prohlášení k případu hodinek pro LOH. Je tam spousta slov, o neoprávněném použití značky, ale u toho byla neoprávněně použita moje fotografie. A to dokonce upravená 所以, aby z ní zmizelo moje autorské logo. Když pominu právní stránku věci, tu samozřejmě také řeším, připadá mi to jako groteska – ohánějí se právem a přitom, ehm, zcizují fotografie jako straky bez ohledu na práva autora, jak se to zrovna hodí.

Na nostalgii po “starých dobrých časech” se snaží vydělat hodně firem, kdo by nepil Kofolu nebo plzeňské, 該? Firma MPM Quality se prostě snaží, aby se jejich primky prodávaly, a když je navíc reklama (třeba cizí fotky) zadarmo… Asi se na hodinky z produkce MPM Quality budeme muset podívat důkladněji, snad už proto, že kvalitu má firma v názvu. A také proto, že recenze hodinek je to, co nás opravdu baví. Vlastně trochu pochybuji, že hodinky s nápisem “普珥節” 一 “Czech Made”, mají s primkami, jak si je pamatuji ze svého mládí, ještě něco společného. 但誰知道?, třeba jsou tyhle hodinky za pár tisíc kvalitnější než křápy za pár stovek z tržnice? Nechme se překvapit, 我相信, že to bude zajímat i vás.

Já svá autorská práva budu, 當然, hájit. Zatím věřím, že je Česká republika ještě civilizovanou zemí. 我, že to bude ještě zábava, vlastně už je to teď celkem legrace, 不? Alespoň mne diferencovaný přístup firmy MPM Quality k autorským právům a také k jejich a k mému logu velmi pobavil a věřím, že i vás.

Takže co si myslím o značce Prim – MPM Quality? A co si o ní myslíte vy?

作者的文字和照片: 🙂 吉備

Použitý screenshot je z webu Prim MPM ze dne 19.3.2012