勞力士 Cosmograph Daytona mají dlouhý a zajímavý příběh. Začíná v roce 1963, kdy spatřily světlo světa. Primární určení na zápěstí profesionálních řidičů závodních aut jim brzy získalo nehynoucí slávu. Patentovaný mechanismus chronografu a tachymetrická luneta umožňují majiteli dokonale měřit běžící čas a vypočítat průměrnou rychlost.

讓我們來仔細看看.

Daytony existují v několika verzích, mně se dostaly do ruky nerezové s černým číselníkem. Typické Oyster pouzdro měří 40 毫米, což v současné době přerostlých pouzder není mnoho. Okamžitě vás upoutá vysoce lesklá luneta s gravírovanou stupnicí tachymetru, pomocí které můžete měřit svou aktuální rychlost. Triplock korunka signovaná plastickou korunkou s plastickými třemi tečkami je krytá výstupky leštěného pouzdra a má po obou stranách šroubovací tlačítka chronografu. Šroubovací proto, abyste při náhodném stisknutí pod vodou nespustili chronograf. I když mi korunka připadá poměrně dost zapuštěná, dobře se s ní manipuluje. Výrobce udává vodotěsnost hodinek 100 米, takže s nimi můžete v klidu plavat.

Z hladkého matného černého číselníku vystupují plastické indexy, které jsou opatřeny vrstvou Superluminovy. 的位置 12 nechybí logo Rolex – stříbrná korunka. Jméno Rolex najdeme také na vnitřní lunetě. Vteřinová lesklá ručka je zakončená hrotem šípu a při resetu ukazuje přesně na pozici 12. Hodinová a minutová ručka (“Fat Hands”) nesou vrstvu luminiscence, 以及索引. Subčíselníky chronografu mají škálu z oceli, se vzorem soustředných kružnic (guilloche), s černou stupnicí a číslicemi. Ručky subčíselníků jsou také ocelové. To poskytuje dostatečný kontrast s černým číselníkem a společně se zvýrazněnými ručkami umožňuje dobrý odečet času. Do lunety je zasazeno safírové sklíčko bez antireflexu, které je vystouplé nad lunetu a svádí tak k drobným nehodám.

Jak jsme u Rolex Oyster zvyklí, dýnko je kartáčované s typickým drážkováním po okraji a bez obvyklých technických údajů o hodinkách. 我覺得很可惜, protože použitý inhouse kalibr 4130 je pěkný na pohled a mohlo by na něm vaše oko se zalíbením spočinout. Nu což, oficiálně to možné není, existují ale fandovské výměny pevného dýnka za dýnko s průhledem. 至於我, takto vylepšené hodinky se musely rozloučit s deklarovanou voděodolností 100 米. Jestli vám to za to stojí, prozkoumejte internet a jděte do toho.

Rolex Cosmograph Daytona s inhouse kalibrem 4130 byly představeny na BaselWorldu 2000. Předchůdcem byl modifikovaný kalibr Zenith El Primero známý jako kalibr 4030. Vývojáři Rolexu silně přepracovali El Primero – například změnili frekvenci z 36.000 在 28.800 půlkmitů每小時 (的 5 赫茲吶 4 赫茲), jen přibližně polovina kalibru El Primero zůstala beze změn (源: “Chronos”, 4/2000). 運動 4130 繪製檢查,以儲備 72 hodin při zastavených stopkách a 66 hodin při běžících stopkách. Strojek se pyšní modrým vláskem Parachrom, který dává strojku odolnost proti magnetickému poli (například poblíž aktivních reproduktorů apod.) a je také odolnější vůči změnám teploty. Hacking vteřinovky je příjemnou třešinkou na dortu.

源: 勞力士

K zápěstí majitele je poutá klasický oyster nerezový tah s typickými vnitřními leštěnými a vnějšími kartáčovanými dílky. Překlápěcí spona s pojistkou je signovaná korunkou Rolex. 張力是高品質, celokovový, na ruce sedí jako ulitý.

Ať si kdo chce, 她想要的東西, říká, rolexky jsou prostě rolexky. Vycizelovaná švýcarská práce, vytříbený smysl pro rovnováhu a vkusnou zdobnost je poznat z dálky. Nemusíte být špičkovým závodníkem silničních vozů, s Rolex Daytona na zápěstí ohromíte v každé společnosti. 穿過我的心臟, možná nikdy v životě nepoužijete tachymetrickou stupnici, ale až vám bude ve sporťáku vítr pročesávat vlasy, s chutí se zadíváte na ruku a po tisící je budete obdivovat. Už se vám líbí? Můžete je mít, stavte se do JHB Antique a zeptejte se pana Laina.

女作家 文本:

作者 照片: 🙂 吉備 勞力士

感謝貸款 JHB Antique.

相冊所有照片.