Kun äskettäin kirjoitin kellot Davos Pares Classic Automatic, netušil jsem, že se tak brzo setkám s jejich variantou s chronografem. A setkání to bylo velmi příjemné.

對, co jsem psal o pouzdru automatické varianty, platí i o těchto hodinkách, tedy skoro platí. Zachováno zůstalo velmi nezvyklé oblé pojetí pouzdra, 雖然, 當然, vzhledem k použitému kalibru, je výška pouzdra vyšší o tři milimetry. Je to už 14 milimetrů a protože průměr pouzdra zůstal 44 毫米, proporce se trochu změnily. Povrchová úprava pouzdra je stále kartáčováním, jen luneta je vyleštěná do zrcadlového lesku. Pouzdro je podobně oblé bez ostrých hran, a to hlavně na spodní straně. Vodotěsnost je příjemných 50 米水柱.

Korunka má neobvyklý oblý tvar, nepřekáží a manipulace s ní je jistá a pohodlná. Ani oválná tlačítka nemají žádnou aretaci (水), chronograf se s nimi obsluhuje pohodlně. A korunka i tlačítka mají příjemné proporce.

Sklíčko je safírové – tedy syntetický korund, prakticky není možné ho poškrábat. Možná by čitelnosti ještě prospěla antireflexní vrstva, alespoň vnitřní. Průhled na kalibr v dýnku hodinek je z minerálního skla. Když už jsem začal o dýnku, to je leštěné, k pouzdru ho pevně připojují čtyři šroubky.

口徑, 手錶滴答, je ze švýcarské produkce koncernu ETA, univerzální a oblíbený ETA/Valjoux 7750. V tomto případě není strojek, až na logo výrobce, které je vygravírované na rotoru automatického nátahu, nijak zdobený. 它是一個機械機芯自動上弦 (pohybem rotoru pouze na jednu stranu), 繪製檢查手動選項, zobrazením data a komplikací chronografu. Kalibr je to známý, tak jen několik technických údajů – 口徑有 25 岩系, 頻率 28.800 每小時擺動, má i ochranu proti poškození zárazem Incabloc, obvyklá rezerva chodu je kolem 46 小時.

Téma chronografu vévodí i číselníku hodinek. Číselník je moc pěkně udělaný, černěné plastické hodinové indexy, 3subčíselníky (s guilloché) a jemný guilloché ve středu. Výrobce to ani nepřehnal s nápisy a kromě loga značky najdeme už jen připomenutí automatického nátahu kalibru a okénko pro zobrazení data.

Ocelové ručky jsou černě lakované. Pohledem na ně odečteme čas jednoduše a to i v horších světelných podmínkách. Hodinová i minutová ručka nesou luminiscenční výplň (夜光). I ručky chronografu (centrální vteřinová, 30ti minutový čítač a 12ti hodinový čítač) jsou zřetelné a dobře čitelné.

Kožený černý řemen se vzorem krokodýlí kůže dobře podtrhuje eleganci hodinek. Jednoduchá jazýčková spona je leštěná s gravírovaným logem DAVOSA.

A moje osobní pocity z těchto hodinek? 我喜歡 – jsou precizně zpracované, líbivé, tradiční a přitom nezvyklé zpracováním pouzdra. Pěkné jsou. Umím si je představit, jak vykukují z manžety obleku, ale i k rozhalence a džínsům. Na vodní radovánky bych si asi vzal jiné hodinky, ale všechny ostatní aktivity lze s nimi dělat, 我, bez omezení. Domnívám se ale, 該品牌 Davosa u nás nemá zastoupení (alespoň já ho v České republice nenašel, nejblíž je asi prodej v Košicích) a tedy ani servis a v případné potíže by se asi musely řešit přímo s výrobcem.

Autor textu i fofografií: 🙂 吉備

相冊所有照片.