I hodinky z odolné nerezové oceli utrpí časem nějaké ty škrábance, ostatně majitelé hodinek Panerai s leštěnými lunetami by mohli vyprávět. A jak se tomu vyhnout? Různí výrobci to zkoušejí různými způsoby, firma Rado jde cestou odolné keramiky, několik firem zkouší povrchovou vrstvičku z karbidů… U firmy LUM-Tec的 se rozhodli jít u této limitní edice jinudy a z wolframu (karbidu wolframu) vyrobili celé pouzdro i tah hodinek.

Technologicky to určitě nebylo nic jednoduchého, pokud má být pouzdro tak tvrdé, že se při nošení nepoškrábe, je tvrdé už při výrobě a opracování pouzdra i dílků tahu muselo být extrémně náročné. Nejsem sice metalurg, ale možné potíže při výrobě a opracování takto extrémně tvrdého materiálu se nabízejí samy. Ale zdařilo se a tato limitní edice (175 KS) byla úspěšně dokončena.

Pouzdro tedy není ocelové, 但 wolframové (tedy slitina – karbid wolframu), 它的直徑是 44 mm無冠. A mohu potvrdit, že záměr se zdařil a na hodinkách jsem i přes (podle majitele) intenzivní používání a nošení nenašel ani jediný škrábanec, ani jedinou stopu na lesklém povrchu, že by hodinky nebyly nové. Tvar pouzdra vám asi připadá známý? 年, je to obvyklý tvar “potápěčských hodinek” firmy Panerai. Šroubovací korunka je částečně krytá výstupky pouzdra. A když už tak o ní mluvíme, tak korunka není wolframová, ale ocelová. Na odstínu je to nepatrně vidět.

O číselníku jsem četl, že je šedý. 是可能的. Mně spíš připadal černý s lehkým soustředným vzorováním. Ale dominantní barvou v tomto případě je masívní oboustranný modrý (nebo fialový?) antireflex na safírovém sklíčku. Na číselníku najdeme výrazné hodinové číselné indexy, označení výrobce a datové okénko s černým datovým věncem a bílou číslicí datumovky.

Ručky mají tradiční vzhled podle leteckých přístrojů, jsou výrazné a dobře čitelné, snad jen bych je uvítal trochu větší k celkovým poměrům velikostí.

U hodinek firmy Lüm-Tec je asi zbytečné mluvit o luminiscenci. Experimentování majitelů firmy a využití nejlepších dostupných luminiscenčních materiálů (MDV technology / GX lume) je na hodinkách dobře vidět. A nejlépe v šeru nebo ve tmě. Hodinky doslova září a vydrží jim to hodně dlouho.

porovnání luminiscence s potápěčskými Citizen Promaster

Wolframové dýnko je šroubovací s nezbytnými nápisy – popis materiálů, pořadové číslo v limitní edici, označení vodotěsnosti a připomenutí, že v hodinkách je švýcarský kalibr. Když jsme u té vodotěsnosti, výrobce jí značil na 100 米. 這是一個有點令人驚訝, vzhledem k použitým materiálům bych očekával, že bude výrazně vyšší.

Autoři v hodinkách použili osvědčený a odolný kalibr ETA 2824-2 s povrchovou úpravou rhodiováním. Kalibr je mechanický s automatickým nátahem, 繪製檢查手動選項, zobrazením data a hackingem. Je asi zbytečné ho podrobněji představovat.

移動 (寬度 24/22 毫米) je také z wolframové slitiny a je to na něm znát – jak leskem, 阻力. A také hmotností, všimněte si jeho tloušťky. Oproti ocelovému tahu je asi tak poloviční – při stejné hmotnosti. 我, že ani u něj nehrozí, že ho poškrábete na výletu v horách nebo o desku kancelářského stolu. K hodinkám se ještě dodává kožený řemen a kaučukový pásek. Asi vás napadne otázka jako mne – kolik to, proboha, celé váží? Hodinky mají i s tahem 280 克!

所以, když to shrnu, jedná se o hodinky z extrémně odolného materiálu, vzhledem univerzální a vhodné téměř k jakémukoliv oblečení. Jsou trochu těžké a to je tak asi jediná výhrada, kterou k nim mohu mít. A co bych zastíral, hrozně se mi líbí. A v ceně pod 1.000 dolarů je to velké pokušenía lze je asi ještě koupit!

Za zapůjčení děkujeme ‘Fiona’.

作者的文字和照片: 🙂 吉備

相冊所有照片.