Vzpomínáte si na Tádovu recenzi hodinek ראָלעקס מילגאַוסס? יאָר, to jsou ty slavné hodinky, které původně v roce 1954 vyvinuli u značky ראָלעקס pro vědce z CERN. Jejich hlavní výjimečnou vlastností byla vysoká odolnost proti působení magnetických polí. Vzhledem k probíhající rivalitě značek ve stejných cenových segmentech nikoho nepřekvapí, že hodinky podobné koncepce – a co bychom si namlouvali – i podobného provedení, má i značka תוו. Typově byly tyto hodinky začleněny pod řadu Aqua Terra a jejich přesné označení je תוו אַקוואַ טעראַ 150 ב תוו קאָ-אַקסיאַל 41.5 מם, דערמאָנען 231.10.42.21.01.002. Asi se neubráním občasnému srovnání odolných hodinek obou značek, buďte ke mně, ביטע, trochu shovívaví.

Hodinkové pouzdro má typické tvary řady Aqua Terra – tvar samotného pouzdra, nožek, ve všem rozeznáte typické sportovní rysy. Vyrobeno je z obvyklé nerezové oceli 316L. Rozměry tohoto pouzdra jsou snad trochu podprůměrné v dnešní době, דיאַמעטער אָן קרוין איז בלויז 41,5 מילאַמיטערז, s קאָרונקאָו 44,5. “לאַג צו לאַג” jsem změřil 47 mm a tloušťka pouzdra je příjemně nízká, נאָר 13 מילאַמיטערז. Rozměry jsou natolik univerzální, že si tyto hodinky snadno představím i na svém urostlém zápěstí a přitom se bez problémů vejdou pod manžetu košile. Pohledové plochy pouzdra jsou vysoce leštěné, stejně tak i výrazně zkosené hrany. Boky pouzdra jsou matně broušené, celkově povrchové dokončení pouzdra ve mně zanechává velmi luxusní dojem. וואַסער רעסיסטאַנסע פאַבריקאַנט זאגט 150 מעטער פון וואַסער זייַל. איך, že tato hodnota je velmi zajímavá a stačí v běžném provozu nejen vědci ve firemním CERN bazénu. Ve srovnání s Rolex Milgauss je pouzdro trochu větší, sportovnější a má vyšší odolnost ve vodě.

Vysoké vodotěsnosti odpovídá i fixace korunky šroubováním do pouzdra. Korunka sama má moc pěkný tvar i zoubkování, povrchovou úpravu přední plochy pískováním doplňuje leštěné plastické logo značky. Ovládání korunky, manipulace s ní – vše je naprosto dokonalé, nemám žádné připomínky.

V pouzdře je zasazeno odolné konvexní safírové sklíčko o průměru 36,5 mm s vnitřní i vnější antireflexní vrstvou.

Černý číselník má typické svislé vzorování, snad dřevěného obložení stěn jachty, celý vzhled hodinek to příjemně oživuje. K orientaci dobře napomáhají výrazné plastické hodinové indexy ve tvaru šipek z bílého zlata. Plastické je i logo a označení značky, to vše je doplněno bílým a žlutým tiskem. Žlutě je vytištěna část minutové škály po obvodu a také označení odolnosti proti magnetismu. Zobrazení času docela doplňuje docela nenápadná datová apertura. I díky černému datovému kotouči s reverzním bílým tiskem neruší a přitom je zobrazení data připraveno pro vaši potřebu.

Ocelové leštěné ručky s luminiscenční výplní mají tvar výrazných šipek, vlastně doplňují svým tvarem hodinové indexy. Minutová ručka je zvýrazněna výrazným hrotem kopí na svém konci. A sekundová ručka? Zde jsem se původně neubránil hurónskému smíchu. Přišlo mi to legrační, jak se vývojáři značky snaží kopírovat výjimečnost sekundové ručky Rolex Milgauss ve tvaru barevného blesku. Ale už druhý a další pohled na číselník a tuto ručku mi stačil na to, aby mne smích přešel. A výrazné výstražné černo-žluté šrafování se mi zalíbilo, příjemně to oživuje celý číselník.

Nejen v temných tunelech CERNu majitel uvítá i výraznou luminiscenci. Ta má zajímavou modro-zelenou barvu a nečekanou výdrž.

V hodinkách je in-house kalibr תוו 8508mechanický kalibr s automatickým nátahem dvou pérovníků. Rezervu chodu má až 60 שעה, frekvence setrvačky s Co-Axial krokovým ústrojím je 3,5 ה (25.200 א / ה). קאַליבער כּולל 39 ložiskových syntetických rubínů a jeho přesnost je garantována COSC certifikátem. Odolnost proti působení magnetické indukce je až 15.000 גאַוססů. Výrobce nijak nepodcenil ani zdobení kalibruplastické gravírování můstků i rotoru ženevskými pruhy, které vycházejí ze středu a modřené šroubky – יאָר, moc pěkné zdobení.

Díky použití nemagnetických dílů kalibru si Omega může dovolit dokonce ve šroubovacím ocelovém leštěném dýnku rozměrný safírový průhled. Je to opravdu nezvykléa moc pěkné! Nezbývá, než zatleskat!

K hodinkám patří moc pěkný ocelový tah, dílky (včetně koncových) jsou z plného materiálu, tím je samozřejmě nerezová ocel 316L. Povrchová úprava v sobě kombinuje plochy leštěné do zrcadlového lesku s matnými pískovanými plochami. Tah spíná dvojitá překlápěcí spona (פלאַטערל) se signováním. Spona nemá prostor pro drobné úpravy délky, nezbývá, než doufat, že majiteli bude tah na ruce sedět správně jen s úpravou délky vyjímáním jednotlivých článků. U pouzdra má tah 20 מם, טייפּערינג צו בלעכע אויף 18 mm a je vážně masívní, פּלי 3,5 מם. I s tahem váží hodinky celkem nezvykle hodně, s tahem plné délky to je 153 גראַמז.

איך האָבן צו אַרייַנלאָזן, איך נאָר טאָן ניט ווי צו היטן צוריק, טאַקע אין מיין האַרץ און איך האָפֿן, אז זיי האבן זיך נאך טרעפן. אוי, co chodit okolo horké kaše – jo, איך ווילן דעם וואַך איר אלץ קויפן! Jedinou překážkou může být snad jen cenav ceníku najdete částku $6.600 USD. צי איר וויסן, co jsem ještě v celé recenzi vlastně nezmínil? יאָר, odolnost těchto hodinek proti magnetickým polím je oproti Rolex Milgauss 15× vyšší a dosahuje 1,5 Tesla! Já být vědec v CERN, tak prostě neváhám!

Anebo by vás zaujaly více velmi podobné hodinky s referenčním číslem 231.10.42.21.01.001? U nich jsou barevné doplňky zelené, vždyť jsou také určeny jako luxusní doplněk luxusního zeleného sportugolfu.

מעכאַבער טעקסטו און פאָטאָס: 🙂 קיבי

אלבאם אַלע פאָטאָס.

דאַנק פֿאַר לענדינג דזשעוועללערי דוšáק - אַרקאַדע.

אויב איר ווי וואַטשיז, לאָמיר, ביטע, סוואָדזשו "ווי" דורך פאַסעבאָאָק בלאַט. אַ דאַנק!