געזעלשאַפט זעניט ani kapelu Rolling Stones asi nikomu představovat nemusím, švýcarský výrobce je na našich stránkách častým hostem a kapela “שטיינער” je známá i lidem, kteří se v rockové muzice úplně neorientují. A jak spolu tyhle dvě špičky ve svém oboru souvisí? Zajímavými hodinkami, které bych vám ráda představila v dnešní aktualitě.

A proč si vlastně Zenith vybral ke spolupráci zrovna kapelu Rolling Stones? Protože je stejně stará, jako jejich “vlajková loď ” kalibr El Primeronejstarší automatický טשראָנאָגראַף na světě. A protože Rolling Stones odehráli jeden z koncertů své letošní koncertní šňůry mimo jiné v Zurychu, byla ruka v rukávě a limitovaná edice hodinek brzy na světě.

Základem pro Zenit El Primero Rolling Stones je chrongraf El Primero Chronomaster 1969, který zase vznikl jako pocta onomu prvnímu chronografu s automatickým nátahem.

Jeho ocelové pouzdro má průměr 42 מם, הייך 14 mm a jeho povrch je upraven kartáčováním. Leštěná je tenká luneta a ovládací tlačítka chronografu na pozicích 2 אַ 4. Jednoduchá korunka je uprostřed a má podobu typickou pro Zenith, tedy mírně vypouklá s gravírovanou hvězdičkou.

שאַפיר sklíčko je rovné a samozřejmě s antireflexní úpravou. Bílý číselník je poměrně zaplněný, ale tak už to u chronografů bývá, u těchto hodinek je navíc ještě skeletonovaný průhledem na srdce strojku – setrvačku. Na distančním kroužku najdeme tachymetrickou stupnici, pod ní je minutová škála a pod ní ještě vteřinová. Hodinové indexy mají podobu plastických nerezovýchrakviček”. די שטעלע פון 3 je modrý subčíselník minutového čítače a na pozici 6 je šedý subčíselník hodinový, dozdobený symbolem skupiny Rolling Stonesvyplazeným jazykem. Malá vteřinovka v podobě vrtulky se téměř ztrácí na pozici 9. Ručky jsou z leštěné nerezové oceli, mají tvar meče a barevnou výplňkromě centrální vteřinovky, která je červeně lakovaná a ukončená symbolicky hvězdičkou. Na číselníku ještě najdeme další hvězdičku, tentokrát v leštěné oceli a to u nápisu Zenith El Primerona posledním volném místě – די שטעלע 1. Číselník je velmi pestrý, kromě již jmenovaných barev (nerezu, ווייסע, שוואַרץ, červené, tmavě modré a šedé) se ještě objevuje fialová, zlatá a jasně modrá barva součástek kalibru. Celkově mi číselník přijde přeplácanýale to je daň za speciální edici.

Srdcem hodinek je in-house kalibr El Primero 4061, který se skládá z 282 טיילן (z toho je 31 שייַכעס ראַקס), rezervou nátahu neskutečných 50 hodin a disponuje frekvencí 36.000 א / ה, אַזוי 5 הז. Díky této rychlosti se zdá být pohyb vteřinové ručičky téměř plynulý a také stopky jsou velmi přesné, měří až do 1/10 סעקונדעס.

Obrázek dýnka této speciální edice jsem nikde nenašla (קיבי – já ano), ovšem pokud bude stejná jako u původního vzoru, pak se rozměrným průhledem pod safírovým sklíčkem můžeme pokochat pohledem na rotor nátahu zdobenou ženevskými pruhy a výraznou černěnou hvězdou. U obou verzí je וואַטערטיגהטנעסס 100 m/10 ATM, takže se v nich nemusíte vody bát. Hodinky doplňuje černý kožený řemínek z aligátora, doplněný signovanou ocelovou sponou.

Hodinek Zenit El Primero Rolling Stones bylo vyrobeno pouhých 250 ברעקלעך. Pro mě je fascinace mediálními hvězdami, ať už filmovými či hudebními, trochu nepochopitelná, ale pro někoho je možná životním snem vlastnit stejné hodinky, jako má Mick Jagger. A díky těmto hodinkám si jej možná splní.

מעכאַבער טעקסט: לימי

פאָטאָ מקור: www.zenith-watches.com, וויקיפּעדיע, www.rollingstones.com

Jestli se vám aktualita líbila, לאָמיר, ביטע, סוואָדזשו "ווי" דורך פאַסעבאָאָק בלאַט. עס גיט אונדז ווערטפול באַמערקונגען, אַ דאַנק!