Dnes bych vám rád představil “entry level” potápěčských hodinek se značkou Seiko. אַוואַדע, už jsem vám ukázal hodinky סייקאָו פאַרזעעניש אין oranžové איך שוואַרץ וואַריאַנט. Řada SKX0xx ale více navazuje na starší řadu 6105 a je “tradičnější”, než ve své době revoluční detaily třeba zrovna na hodinkách “פאַרזעעניש”.

Pouzdro je vyrobeno z nerezové oceli 316L, na oblé tělo navazují masívní nožky. Tvar je typický pro potápěčské hodinky, korunka je umístěna asymetricky na pozici “4”, přispívá to k pohodlnějšímu nošení na zápěstí. Povrchová úprava je dokončena kombinací leštěných a broušených ploch. דיאַמעטער פון דער פאַל איז 42 מילימעטרů שטאָף קאָרונקי, 45,5 s קאָרונקאָו, “לאַג צו לאַג” איך געמאסטן 44,5 מם און גרעב 13,5 מם. Rozměry hodinek nejsou na překážku ani pro nošení na slabším zápěstí, bez problémů se vejdou i pod manžetu košile. וואָטערפּרוף pouzdra je garantována na 200 מעטער פון וואַסער זייַל – a jak už jsem několikrát psal dříve, s vodotěsností to u značky Seiko myslí vážně.

Mohutná ocelová korunka je velmi dobře kryta výčnělky pouzdra, je samozřejmě šroubovací. Majitelé těchto hodinek si někdy povzdechnou, že šroubování vyžaduje pozornost a není tak jednoduché jako u jiných potápěčských hodinek Seiko. Když jsem to zkoušel já, ničeho zvláštního jsem si nevšiml. Ovládání hodinek korunkou má dvě polohy, v první se rychle překlápí den v týdnu (španělsky a anglicky – jazykové kombinace bývají různé) na jednu stranu, na druhou stranu datum. V druhé poloze se seřizují ručky – bez zastavení sekundové – kalibr není vybaven zastavením sekundové ručky při seřizování (כאַקינג).

Ocelová leštěná luneta má po odbodu dvojici výstupků “zoubků” pro snazší otáčení. Otočná je jednostranně proti směru hodinových ruček, aretována je v 60 ווייזט. V otočné lunetě je vložena hliníková eloxovaná vložka černé barvy s bílou minutovou škálou a trojúhelníkem, který zvýrazňuje pozicí “60”, zde je i zapuštěný luminiscenční bod.

V hodinkách je מינעראַל sklíčko z produkce Seiko s označením “האַרדלעקס” דיאַמעטער 32 מילאַמיטערז. Lze ho sice snadněji poškrábat, než safír, ale prý se lépe vyrovnává s údery a netříští se tak snadno. Pokusy dokázaly, že je i lépe prostupné pro sluneční paprsky a tedy i vede více světla k luminiscenčním prvkům číselníku a ruček. Přesto ale hodně majitelů nechá na svých hodinkách udělat “upgrade” sklíčka na safírové, většinou s modrým antireflexem – z aftermarket výroby.

Číselník je černý matný. Hodinky se dělají i v jiných barevných kombinacích – ať už číselníku nebo vložky lunety, zde je tedy černý. Zmíním asi jen barevně výrazný model SKX009 “פּעפּסי”, který se mi opravdu velmi líbí. Distanční kroužek číselníku nese bíle tištěnou minutovou škálu, směrem doprostřed následují výrazné hodinové indexy, ty jsou ve třech provedeních, od oblého trojúhelníku na pozici “12”, oválů na pozicích “6” אַ “9”, zbytek jsou prostě kulaté indexy. Všechny mají luminiscenční výplň a díky různým tvarům je odečet času velmi rychlý a intuitivní. Index na pozici “3” nahrazuje dvojitá datová apertura pro zobrazení komplikace day / דאַטע. Datové kotouče jsou bílé, potisk černý – jen sobota je tištěna modře a neděle červeně.

Na číselníku neruší zbytečné nápisy, jsou zde jen tři řádky: סייקאָו, AUTOMATIC a DIVER’S 200 ב – ten poslední je zvýrazněn barvou.

Ploché ocelové ručky jsou leštěné. Hodinová má tvar “בלייַפעדער”, minutová je zvýrazněná šipkou na konci. איך מודה, že právě s tvarem minutové ručky mám problém. Na fotografiích mne odrazuje od toho, abych si tyto hodinky pořídil. Je to ale asi iracionální, protože naživo mi tento tvar vůbec nevadil a třeba na hodinkách Seiko SBBN017 Marine Master Professional – „Tuna Can“ ho nijak negativně nevnímám. Sekundová ručka je subtilní, z poloviny lakovaná bíle, z poloviny černě s luminiscenčním terčíkem na konci. Všechny ručky jsou samozřejmě na pozadí černého číselníku výtečně čitelné.

Přidám fotografii s ukázkou luminiscence, ta má nazelenalou barvu a je výtečná! Bez problémů odečtete čas ještě i ráno po dlouhé noci.

V hodinkách tiká mechanický (אין-הויז) קאַליבער 7ס26 מיט אָטאַמאַטיק וויינדינג, s rezervou nátahu okolo 40 שעה, rotor natahuje na obě strany. Je to léty osvědčený “tahoun” סייקאָו וואַטשיז (5), do hodinek se montuje od roku 1996. Vytknout mu lze asi jen absenci hackingu a možnosti automatického nátahu. V praxi to ale příliš vadit nebude. Jeho rozměry jsou 27 מם X 4,9 מם (12 שורות). Setrvačka má ochranu Diashock a frekvenci 3 הז (21600 א / ה). כּולל 21 שייַכעס ראַקס. Přesnost má obvykle v rozsahu jen několika sekund denně.

Oblé ocelové dýnko je leštěné a šroubovací do pouzdra. V centru mu dominuje typická stylizovaná “כוואַליע”, kterou jsou označeny všechny potápěčské modely Seiko. Okolo tohoto symbolu je už jen několik nenápadných nápisů technického popisu hodinek. I přes svoji oblost mi hodinky na zápěstí seděly perfektně.

Na hodinkách byl nasazený Seiko tah (בראַסלעט) “jubilee” se signovanou překlápěcí sponou s pojistkou proti otevření a má plechové koncovky. Dle mého hodinkám zázračně sluší! Vzorem pro tento tah byl asi ten značky Rolex ze 70. לאָזן 20. יאָרהונדערט. Těmto hodinkám ale na nošení sluší téměř cokoliv, Seiko guma Z22, bytelný kožený řemínek i různé NATO strapy – ty snad asi nejvíc. Ještě přidám rozměry tahu, u pouzdra měří 22 מם, ו ספּאָני 18 מם, גרעב האט 3,5 מם. איך ציען די וואַך ווייז 136 גראַמז.

Standardně se dodávají k pouzdru silné stěžejky Seiko bez hrany, která by ulehčila výměnu a protože nožky nemají vrtanou dírku proti stěžejkám, je výměna trochu náročná na šikovnost. S trochou cviku to ale zvládnout lze. A výměna stěžejek za silnější s hranou není nijak složitá a ani nákladná.

Takže jestli hledáte osvědčené odolné hodinky s typickým potápěčským vzhledem a za málo peněz, rozhodně se podívejte na hodinky Seiko SKX, איך גלויבן, že i se vám zalíbí. Nosit je ale nemusíte jen do vody, hodinky jsou univerzální v dobrém významu toho slova. V České republice jsem nenašel žádného oficiálního zástupce Seiko, který by je měl v nabídce. Zkuste se zeptat na AZWATCH.cz, ale ani tam v aktuální nabídce nejsou. Ale na e-Bay je seženete bez problémů v ceně okolo $300 USD. A letní sezóna se blíží!

מעכאַבער טעקסטו און פאָטאָס: 🙂 קיבי

אלבאם אַלע פאָטאָס.

Za zapůjčení děkuju “G“.

אויב איר ווי וואַטשיז, טאָן ניט פאַרגעסן צו געבן אונדז, ביטע, דיין "ווי" אונדזער פּראָ פאַסעבאָאָק בלאַט. עס גיט אונדז זייער ווערטפול באַמערקונגען, אַ דאַנק.