Orientací na letectví a letecké hodinky je mladá švýcarská značka גלאָק & ראָסס známá dostatečně. Dosud jsme vám v našich recenzích představili pouze moderní hranatá pouzdra s typickými šroubky v rozích. זינט 2011 se v nabídce nachází také řada Vintage WW1 אַ WW2, které přináší modely s kulatými pouzdry inspirovanými pilotními hodinkami z let 1920 אַ 1930 ווען 1940. Dnes vám představím גלאָק & Ross WW1 Chronograph Monopusher Ivory, אויך גערופן WW1 Chronographe Monopoussoir Ivory.

Nádherné oblé pouzdro je vyrobené z nerezové oceli s nepřehlédnutelnou úpravou zrcadlovým leštěním na všech oblých plochách. Úzká luneta nechává vyniknout velkému průměru 45 mm a ploše rozměrného číselníku. S korunkou měří dokonce 50,5 מם. Délka včetně nožek je 53 מם, výška přijatelných 15 מם. Tenké nožky mají vysoký lesk a tvar obvyklý pro pilotní hodinky ve 20. יאָרן 20. יאָרהונדערט. Deklarovaná וואַטערטיגהטנעסס je maximálně 5 ATM a odpovídá obvyklému použití v letectví.

I korunka vzhledem přiznává inspiraci leteckými hodinkami minulého století. Osamělé, v korunce usazené, signované tlačítko ovládající chronograf napovídá, že hodinky pohání strojek s komplikací monopusher. Zde jen krátce odbočím, “monopusher” znamená, že chronograf je ovládán jen jedním tlačítkem – spouštění, zastavení i reset. I ovládání chronografu prošlo vývojem a k dnešním obvyklým dvěma tlačítkům musely hodinky dospět.

Klenuté שאַפיר קריסטאַל vyniká průměrem 42 מם. Je víc než pětkrát odolnější proti poškrábání než sklíčko minerální. Neznamená to však, že ho poškrábat nelze vůbec. Antireflexní vrstva je nanesená na obou stranách sklíčka a napomáhá čitelnosti při jasném osvětlení.

Krémový matný číselník barvy slonoviny (ivory) ve mně navozuje příjemný pocit ze starých časů, jako kdyby kdysi bílá barva získala pobytem v kokpitu díky slunci zajímavou patinu. Tmavě hnědé hodinové indexy ve tvaru čárek na pozici 6 אַ 12 střídají jednoduché arabské číslice stejné barvy. די שטעלע פון 3 אַ 9 se nachází dva světlejší subčíselníky zdobené soustřednou גויללאָטשע. Blíže ke korunce najdeme čítač chronografu se škálou 0 ווען 30, který udává počet minut. Na protilehlé pozici odečtete aktuální vteřiny. Vytištěná značka a označení nátahu kalibru dokreslují souměrnost a neruší výbornou orientaci na číselníku.

Modřené ručky mají v případě hodinové a minutové tvar protaženého lístku, centrální jehlovitá vteřinová má zakončení ve tvaru hrotu oštěpu. Protáhlé ručky subčíselníků ukončují malé terčíky. Kontrast jasně modré a světlé krémové umožňuje výborný a rychlý odečet. S určením času jsem tak neměla sebemenší potíž.

Kalibr je švýcarského původu, nejedná se ale o produkci ETA, nýbrž La Joux-Perret. Tato malá takřka neznámá manufaktura se sice před cca rokem stala součástí koncernu Citizen, ale nadále pokračuje ve výrobě mechanických strojků pod svým jménem. Přesný název kalibru se mi bohužel nepodařilo zjistit, stejně jako jeho technické parametry. Musíme se tedy spokojit pouze s výčtem funkcí: סעקונדעס, מינוט, זייגער, jednotlačítkový chronograf.

Letecké hodinky v dobách svého vzniku a největšího rozmachu měly zásadně pevná dýnka a nejinak je tomu i v tomto případě. Zde můžeme navíc obdivovat zajímavě provedené drážkování, pomocí kterého se dýnko šroubuje z pouzdra. Leštěnou plochu drobně ruší jen obvyklé informace o hodinkách.

Tmavě modrý řemen pochází z kůže louisianského aligátora. Mezi nožkami a u signované jazýčkové spony měří 18 מם, opět je to hodnota typická pro hodinky z období kolem roku 1920. Očekávala bych ale spíše řemen hnědé barvy s klasickými nýty. Krokodýlí kůže je totiž mnohem luxusnějším materiálem, než bylo kdysi obvyklé. Překvapila mne hmotnost hodinek, vzhledem k rozměrům pouzdra bych očekávala víc než naměřených 116,5 גראַמז.

וואַך גלאָק & ראָסס mám ráda, i když některé modely jsou pro mne poněkud nečitelné a složité. דאס WWI Chronograph Monopusher jsem si zamilovala okamžitě, líbí se mi mnohem více než tmavě hnědý sourozenec. Jsou vyvážené, indexy jednoznačně čitelné, komplikace chronografu neruší a nepůsobí zmatek na příjemně barevném číselníku. Modré ručky jsou sice tenké, ale přesto je odečet času snadný a intuitivní. Oceňuji také absenci datumovky, vůbec by se sem nehodila. Velmi příjemně mne překvapila nízká váha. Pokud těmto hodinkám něco chybí k dokonalosti, já jsem na to nepřišla.

Obě barevné varianty WWI Chronographe Monopoussoir značka představila loni v Basileji a okamžitě si získaly mnoho příznivců. Pro dnešek ale vynechám úvahy o oblečení a osobnosti majitele, třeba se zasníte podobně, jak to obvykle někdy dělám já. Nějak se mi to totiž nedaří, z výšin na zem mne snesla cenovka, na které se skví částka 160.650 קזק. A ať už se vám to líbí nebo ne, připadá mi vysoká. Co si o tom myslíte vy?

מעכאַבער טעקסט: ייל

מעכאַבער פאָטאָס: 🙂 קיבי

אלבאם אַלע פאָטאָס.

דאַנק פֿאַר לענדינג באָוטיקווע בעל & ראָסס.

אויב איר לייקט וואַטשיז, טאָן ניט פאַרגעסן צו געבן אונדז, ביטע, סוואָדזשו "ווי" דורך פאַסעבאָאָק בלאַט. עס גיט אונדז זייער ווערטפול באַמערקונגען, אַ דאַנק.