סאָרט גלאָק & ראָסס je v porovnání s ostatními velmi mladá, založil ji v roce 1992 designer Bruno Belamich a obchodník Carlos A. Rosillo. První modely navrhli oba zakladatelé a vyrobila je známá německá manufaktura צייַט. Byly to v podstatě pozměněné hodinky Sinn pod značkou Bell & ראָסס. Oboustranná spolupráce skončila v roce 2002, když se značka Bell & Ross přestěhovala do švýcarského La Chaux-de-Fonds a začala s vlastní nezávislou produkcí. Hodinky Bell & Ross vzhledem připomínají přístroje na palubní desce letadla (řada Aviation), navazují na tradici pilotních hodinek z první světové války (řada Vintage) nebo jsou určené potápěčům (řada Marine, וואָטערטייט 11000 metrů se dostala až do Guinessovy knihy rekordů). Modely patří mezi nápadné, v některých případech možná až extravagantní. Ačkoli by se mohlo zdát, že témata letectví, světová válka a potápění jsou ryze mužskou záležitostí, značka vyrábí také menší hodinky vhodné i pro dámy. Jedny takové vám dnes ukážu.

Nerezové pouzdro (316די) pokrývá lesklá jasně bílá keramika, takže je odolné proti otěru nebo poškrábání. דימענסיאָנס 39 מם X 39 mm jsou v porovnání s ostatními hodinkami značky poměrně malé, ostatně řada BR-S má menší velikost už v názvu. Na výšku měří pouhých 7 מם, které napovídají, že srdce tvoří quartzový strojek. Ocelové nožky jsou skoro neviditelné, překrývá je okraj pouzdra, לאַג צו לאַג 44 מם. Stejně jako všechny hranaté hodinky Bell & Ross mají v každém rohu nerezový šroubek. U leteckých modelů nikdo nečeká velkou odolnost proti vodě, zde je to 5 אַטם. Můžete si s nimi tedy umýt ruce nebo se proběhnout mírným deštěm.

Nerezová korunka je drobná a plasticky signovaná. איך, že ji nebudete moc používat, quartz kalibry bývají velmi přesné a hodinky nemají datumovku. S korunkou je průměr pouzdra 41 מם.

Vyvýšená keramická luneta svírá ploché safírové sklíčko s vnitřním antireflexem (34 מם), které je odolné proti poškrábání. Jeho kulatý tvar na hranatých hodinkách působí možná trochu nezvykle, ale osobně mám radši číselníky kulaté.

Číselník nenápadností odpovídá názvu “Phantom”, אַזוי “přízrak, přelud”. Nehledejme žádné výrazné barvy, je celý čistě bílý. Hodiny určíte z bílých plastických arabských číslic a hranolových indexů. Střední kruh zdobí jemně šedá značka výrobce. Pozici 6 osídlil subčíselník mimostředné vteřinovky s šedivě natištěnou stupnicí. Může se zdát, že odečet času bude složitý až téměř nemožný. Vystupující plastické části ale tvoří stíny a z nich už je určení aktuálního času jednodušší.

Mečovité kovové ručky mají bílé lakování a vrstvu bílé luminiscenční barvy. Malá vteřinová ručka mi tvarem připomíná hrot kopí.

Za tmy přízrak přestává být nezřetelný a stává se velmi nápadným. Intenzívní a bohatá luminiscence umožňuje výbornou orientaci na číselníku za sníženého osvětlení. Až si říkám, že byste si s nimi mohli klidně i svítit na cestu?

Do svých mechanických hodinek vkládá značka kvalitní švýcarské strojky ETA nebo ETA/Valjoux. Ani u quartz hodinek nečiní výjimky, קאַליבער ETA.980.163 patří mezi kvalitnější, האט 15 שייַכעס ראַקס.

Nerezové leštěné dýnko oplývá informacemi o hodinkách a najdete na něm i sériové číslo. U pouzdra ho drží 4 סקרוז.

U gumového bílého řemínku mám celkem obavu o rychlé zašpinění a problematické omytí, právě s ohledem na nízkou vodotěsnost. Ale třeba je to jen má představa a slyším trávu růst. Nerezová masívní leštěná jazýčková spona nese dvoupísmenný symbol BR, zkratku značky. Pásek má rozměry typické pro značku, 24 milimetrů u pouzdra, 18 ו ספּאָני, גרעב האט 3 מם.

Řada BR-S pokračuje v tradici leteckých hodinek a White Phantom, nejmenší, nejlehčí a nejelegantnější verze ikonického modelu, vznikly s odkazem na bombardéry Stealth – nezjistitelné, ale nikdy ne zcela neviditelné.

Shodnu se s fanoušky z celého světa, že velikost 39 mm je ideální, protože hodinky můžou nosit ženy a muži s menším zápěstím. Tento model více sluší dámské ruce, אָבער איך גלויבן, že i na pánské by se vyjímal dobře. Jak sluší mně, se můžete podívat v albu všech fotografií.

A jaký je můj názor na závěr recenze? Jsou krásné. יאָר, s chutí bych je nosila. Jen bych je chtěla s mechanickým kalibrem, i když vím, že bych musela oželet nízkou hmotnost a malou tloušťku. Jsem si jistá, že by mi to vůbec nevadilo. Bohužel se tento model v mechanické verzi nevyrábí. Ale i v quartz provedení, které takřka nepotřebuje seřizování a údržbu, se jedná o elegantní a nepřehlédnutelné hodinky se zajímavým příběhem a odolným pouzdrem. Jestli se vám líbí tak jako mně, zamiřte své kroky na Staroměstské náměstí do butiku Bell & ראָסס. Mohou být vaše za 53730 קזק.

מעכאַבער טעקסט: ייל

מעכאַבער פאָטאָס: 🙂 קיבי

אלבאם אַלע פאָטאָס.

דאַנק פֿאַר לענדינג butiku Bell & ראָסס.

אויב איר לייקט די באריכטן, טאָן ניט פאַרגעסן צו געבן אונדז, ביטע, סוואָדזשו "ווי" דורך פאַסעבאָאָק בלאַט. עס גיט אונדז זייער ווערטפול באַמערקונגען, אַ דאַנק.