V současných vedrech to chce pořádné vodní osvěžení a čím hlouběji a pryč od žhavého slunce, tím lépe. A tak se ponoříme až do 1 kilometru a čas nám budou ukazovat odolné profesionální אָריס Divers Small Second Date.

Masívní vysoké (16,1 מם) pouzdro z nerezové oceli měří v průměru 47 מם שטאָף קאָרונקי, s קאָרונקאָו 50 mm a lug-to-lug 54,5 מם. Čísla jsou to sice vysoká, ale subjektivně pouzdro působí menším dojmem, mohou za to oblé boky. Hodinky tak nevypadají nepatřičně ani na středně silném zápěstí. Pouzdro se skládá z několika částí a jeho povrch je matně kartáčovaný, při bližším pohledu rozpoznáte dlouhé tahy. Horní plocha krátkých nožek má vysoký lesk, nožky se na pouzdro napojují v tupém úhlu. Mohutnost pouzdra má své opodstatnění, vyžaduje se po něm, aby zvládlo tlak 100 אַטם.

Modrá barva hliníkové vložky lunety je napařená barveným PVD, najdeme na ní potápěčskou stupnici 0 ווען 60 a luminiscenční bod v trojúhelníku na pozici 12. Leštěná luneta s jemným ozubením se otáčí jedním směrem s aretací ve 120 ווייזט.

Nerezovou korunku a héliový ventil pro nastavení tlaku zašroubujete do pouzdra. Na fotografii vpravo (די שטעלע 2) vidíte héliový ventil s modrým bodem v barvě číselníku. Signovaná vyšroubovaná korunka se nachází vlevo (די שטעלע 4). Ventil a korunka mají výborně zpracované zoubkování, skvěle se s nimi manipuluje i v potápěčských rukavicích.

Silné safírové sklíčko má průměr 33 מם. Antireflexní vrstva je napařená na vnitřní straně mírně klenutého sklíčka. U hodinek pro praktické použití mi vnitřní antireflex připadá vhodnější, jeho barva neruší při rychlém odečtu údajů z číselníku. Naopak u hodinek pro radost či denní nošení vnější modrý či fialový antireflex ocením, kochám se jeho odstínem.

Modrý číselník plastickým reliéfem mořských vln láká pohroužit se do oceánu. Odoláte mu?

Vnější kroužek nese nenápadnou bíle tištěnou minutovou škálu. Tvar lesklých hodinových indexů mi ze všeho nejvíce připomíná potápěčské ploutve nebo snad tvar trupu závodního člunu. Vnitřní linku indexů tvoří luminiscenční Superluminova C3. Subčíselník s prodlouženou mimostřednou vteřinovou ručkou se nachází na pozici 10, na jeho ploše je drobné zdobení soustředným guilloché, takže vteřiny snadno odečtete. Luminiscenci najdeme i na polovině vteřinové ručky. Pozici 6 zaujalo datumové okénko s bílým oblým orámováním. Líbí se mi datový kotouč v barvě číselníku, je to drobnost, ale přispívá k získání skvělému dojmu z hodinek. Zbytek přehledného číselníku zabírají bílé texty – סאָרט, typ nátahu kalibru, וואַטערטיגהטנעסס, שווייצער מאַדע. Praktický úkol rychle a jistě ukázat aktuální čas a datum číselník splňuje na sto procent.

Zajímavá vteřinová ručka je prodloužená na dvojnásobek, איך רעכן, že z důvodu zlepšení čitelnosti. Lesklá niklovaná hodinová a minutová ručka mají vnitřní výplň luminiscenční Superluminovou C3. Ručky na číselníku výrazně dominují, nemám žádnou obavu, že byste měli s odečtem nějakou potíž.

Ve tmě číselník svítí skoro jako kolotoč. Na běžných potápkách bývá luminiscence jen na hodinové a minutové ručce, indexech a na pozici 12 טעלעסקאָפּ, zde vývojáři trochu popustili uzdu fantazii. Neberte to jako kritiku, tak to rozhodně není. Hluboko pod hladinou a ve tmě vás ale intenzívní fluorescence Superluminovy C3 přesvědčí, že má svůj smysl – informovat podrobně o dění a aktuálním čase.

Mechanický strojek s automatickým nátahem אָריס 643 vychází z kvalitního švýcarského kalibru ETA 2836-2, v manufaktuře ho mírně upravili a přejmenovali. Po odšroubování dýnka bychom viděli rudý Oris rotor natahující hnací pero v obou směrech pohybu. Z technických vlastností vzpomenu průměr 11½ פּאַריסיאַן שורות, 27 שייַכעס ראַקס, אָפטקייַט 4 הז (28.800 אַסאַליישאַנז פּער שעה), ינקאַבלאָק קלאַפּ שוץ, setrvačku ze slitiny Glucydur a rezervu chodu 38 שעה. עס האט אַ זייגער פֿונקציע, מינוט, סעקונדעס, datum a umí rychlou korekci data.

Kartáčované vypouklé dýnko se do pouzdra šroubuje a obsahuje gravírované informace o hodinkách, plastické logo Oris zdobí střed. Dýnko na zápěstí výtečně sedí, וואַך איז באַקוועם צו טראָגן.

Jak už jsem psala na začátku, nožky jsou provrtané a šroubovací stěžejky drží originální nerezový tah. Je z plného kovu, žádný plech, což samozřejmě pocítíme na celkové váze hodinek, která činí 251 גראַמז. Krajní články jsou leštěné, střední kartáčované, tato kombinace se mi moc líbí. Ačkoli by k tomu mohly šroubovací stěžejky svádět, tah nevyměníte za kožený řemen nebo látkový strap. Mezi nožkami sice měří standardních 24 מם, ty jsou ale natolik netypické, že v nich upevníte pouze originální gumový náramek Oris. Je to samozřejmě škoda, nějaká zajímavá kůže nebo látkový popruh na léto by hodinkám určitě slušely.

Signovanou nerezovou sponu vám ukážu z druhé strany v detailu. Má totiž bezpečnostní pojistku a neoprenovou extenzi. Jedlotlivé díly jsou kartáčované a kvalitně zpracované.

Když se do našeho ateliéru dostaly profesionální Oris Divers Small Seconde Date, neváhala jsem ani minutu a požádala kamaráda potápěče o otestování. Vracel mi je opravdu nerad, smutně se s nimi loučil dlouhým pohledem. Jeho první otázka zněla, kde je může koupit a za kolik. Ačkoli se mu na zápěstí vystřídala celá plejáda hodinek, tyhle se mu dostaly hluboko pod kůži. A já se mu nedivím. Sice jsem se nikdy nepotápěla, ale dokázala bych si je představit na ruce každý den. Ani velký průměr by mi nepřekážel.

Spolehlivé hodinky potřebují všichni profesionálové. Na přesném určení času často závisí jejich život. Ať už mezi ně patříte nebo ne, krásné modré Oris si na zápěstí můžete připnout i vy. און איך גלויבן, že brzy přestanete vnímat velikost a výšku pouzdra stejně snadno, jako se to stalo mně.

Už jsem vás dostatečně nalákala? Chcete je? Zajděte do קאָסקאָמו a pořiďte si je. Mají referenční číslo 643-7609-8555MB a zaplatíte za ně necelých 50.000 קזק, stojí za to.

מעכאַבער טעקסט: ייל

מעכאַבער פאָטאָס: 🙂 קיבי

אלבאם אַלע פאָטאָס.

אויב איר לייקט די באריכטן, לאָמיר, ביטע, סוואָדזשו "ווי" דורך פאַסעבאָאָק בלאַט. אַ דאַנק! עס גיט אונדז זייער ווערטפול באַמערקונגען.