Se sportovními hodinkami בירגער se na našich stránkách setkáváme poměrně často. Jsou velmi fotogenické a jejich fotografie a recenze vámi čtenáři oblíbené. Podle jedné z recenzí si náš kamarád koupil takřka identické hodinky. Třeba také dnešní Citizen Eco-Drive Radiocontrolled AS2025-09E někoho inspirují, aby jimi ozdobil své zápěstí.

קייַלעכיק די דורכשניטלעך אַרבל לענג 42 mm bez korunek, די 5 mm víc s oběma korunkami a tlačítkem, ויסמעסטונג פון די לאַג-צו-לאַג איז 47 מם. Tloušťka pouzdra je 13 מם. Materiálem pro výrobu se stala nerezová ocel 316L, na kterou byla pomocí technologie PVD napařená černá vrstva TiAlN (titan-aluminium nitrid). Díky této vrstvě je pouzdro výrazně odolnější vůči otěru a korozi. A protože váží pouhých 88,6 gramů a jsou vodotěsné do 200 מעטער, při nošení je na ruce téměř vůbec neucítíte. Málem bych zapomněla na finální úpravu pouzdra a nožek – jsou upravené matným kartáčováním.

Úzká otočná luneta se ovládá korunkou na pozici 8 a slouží k výpočtům na bázi logaritmického pravítka, od násobení až k složitým pilotním výpočtům (hodinová/celková spotřeba paliva, rychlost a doba letu, výškový rozdíl, odhad maximální doby letu, převod jednotek). Původně byla k vidění pouze na leteckých hodinkách, ale postupně se objevuje i na modelech sportovních či potápěčských. Zřejmě i jejich majitelé občas potřebují něco spočítat.

PVD černěná korunka na pozici 3 געמאסטן אין דורכשניטלעך 6 mm a díky výraznému zoubkování se vám s ní bude dobře manipulovat. Je signovaná logem Citizen, šroubovací do pouzdra a chrání ji výstupky pouzdra. די שטעלע פון 2 se nachází resetovací tlačítko, די שטעלע 4 je tlačítko pro ovládání ostatních funkcí hodinek.

Sklíčko je vyrobené z tvrzeného minerálního skla a měří v průměru 38 מם. Je to celkem hodně ve srovnání s průměrem pouzdra, hodinky tak vypadají opticky větší, ווי זיי פאקטיש זענען. גלאז האט אַ ינערלעך אַנטי-ריפלעקטיוו קאָוטינג.

Matný černý číselník je – jak jsme u sportovních hodinek Citizen zvyklí – zaplněný. Nejvíc údajů najdeme na okraji číselníku. Vnitřní luneta a vedlejší škála slouží k výpočtům. Následuje škála budíku, na kterou navazuje hodinová stupnice. Hodinové indexy jsou plastické, lesklé, kovové a na konci mají luminiscenční obdélník. Arabské číslice najdeme pouze na pozici 6 אַ 12, ty jsou celé vyplněné luminiscenční barvou. די שטעלע פון 3 se nachází bíle orámovaná datová apertura, která má bílý datový kotouč s černým tiskem. Většinou mívám připomínky při použití bílé datumovky na černých hodinkách, ale zde je na číselníku tolik bílých údajů, že se datumovka ztrácí a nevyčnívá. Ve středu číselníku se nachází ukazatel synchronizace s vysílačem DCF77 v německém Mainflingenu. Má dosah 900 kilometrů, takže můžete pohodlně cestovat po většině Evropy a vaše hodinky zůstanou naprosto přesné. Seřizují se denně (několik pokusů) mezi půlnocí a čtvrtou ranní. Déle ve středu najdete indikaci výsledku příjmu signálu, indikaci úrovně přijímaného signálu, oranžově je vyznačena funkce zavedení časové diference. Zbytek číselníku vyplňují logo, סאָרט, typ pohonu strojku, údaj o radiovém seřizování a o vodotěsnosti. Ačkoli je číselník plný číslic a textů, považuji ho za poměrně čitelný a přehledný. Sice jsem se na něm zorientovala až po menší chvilce, ale příští pohled už byl jasný.

Hodinová a minutová ručka mají obvyklý tvar meče, orámování leštěným kovem a uvnitř luminiscenční výplň. Vteřinová ručka se odlišuje nejen vzhledem ale především barvou. Ta je jasně oranžová, ručka je jehlovitá a na konci má malou parabolickou anténu jako připomínku technologie rádiového seřizování. Ručky jsou velké a barevné, takže zjištění času nezpůsobí sebemenší problém, je rychlé a intuitivní.

Bílá SuperLuminova po nasvícení denním světlem svítí světle modře. Je dostatečně výrazná, v noci se na číselníku určitě vyznáte.

Značka Citizen proslula svým bezúdržbovým in-house kalibrem Eco-Drive. Nabíjí se solárním článkem uloženým v povrchu číselníku, energie se kumuluje v baterii, která pohání strojek. Není tedy třeba baterii vyměňovat, postačí hodinky alespoň po půl roce vystavit světlu, ale přesný čas udrží až 2 יאָרן. Nejlépe se dobíjejí na slunci, méně, když je pod mrakem, a nejméně při umělém světle třeba pod žárovkou, to pak dobíjení může trvat až desítky hodin.

V těchto hodinkách se nachází kalibr H466, který má průměr 11 1/2 פּאַריסיאַן שורות. Víc podrobností jsem o něm nenašla. Strojek je ale často osazovaný, jedná se o spolehlivého tahouna. Manuál k nastavení hodinek najdete דאָ. A jeho funkce? זייגער, מינוט, סעקונדעס, דאַטע (kalendář funkční až do roku 2100), שרעק.

Ocelové ploché dýnko je šroubovací do pouzdra. Vzhled dýnka je stejný u všech hodinek Citizen. Jen u modelů pro Evropu je rytina výraznější než u modelů pro Ameriku.

מאָקער: citizenwatch.com

Teď už se bez problémů vyznáte i na dýnku těchto hodinek. Takže údaje nebudu vypisovat, přečtete si je sami. Konečná úprava je kartáčováním, případné šrámy nebudou vidět.

Černý řemen s oranžovým prošitím měří mezi nožkami 22 mm a směrem k překlápěcí sponě se zužuje až na 18 מם. Je poměrně vysoký, פּלי 4,5 מם. Řemen je kožený s průduchy, takže bude dobře odvětrávat případný pot, je také odolný vůči vodě. Ocelová kartáčovaná překlápěcí spona s pojistkou je samozřejmě označená značkou výrobce.

Rukami mi prošly všechny hodinky značky Citizen Eco-Drive, o kterých jsme psali. Pokud bych je měla srovnávat, tak nenajdu jasného vítěze. Každé mají jiné funkce a na jiných pozicích, jiný vzhled. U všech se ale můžete spolehnout na kvalitní zpracování v japonské manufaktuře a na nejpřesnější strojek na světě. Možná bych jim mírně vytkla přeplněný číselník, ale připustím ho jako vlastnost sportovní a letecké řady. Věřím ale, že techničtí hodinkoví nadšenci ho považují za přehledný a se všemi potřebnými funkcemi.

Výše se můžete mezi řádky dočíst, komu bych tyto hodinky doporučila. Já osobně bych je nenosila, neuměla bych využít jejich funkce. Určitě si ale svého majitele najdou. A kam pro ně? Seženete je v קאָסקאָמו pod referenčním číslem AS2025-09E za cca 14500 קזק.

מעכאַבער טעקסט: ייל

מעכאַבער פאָטאָס: 🙂 קיבי

אלבאם אַלע פאָטאָס.

דאַנק פֿאַר לענדינג Koscom.cz.

אויב איר לייקט די באריכטן, לאָמיר, ביטע, סוואָדזשו "ווי" דורך פאַסעבאָאָק בלאַט. עס גיט אונדז ווערטפול באַמערקונגען, אַ דאַנק!