Nějaký čas jsem si myslel, že podivnější hodinky než דעוואָן טרעד 1 סטעאַמפּונק bude velmi těžké vyrobit. Mýlil jsem se, když se chce, všechno jde!

Historie značky Rebellion začala ve Švýcarsku v Lonay na břehu Ženevského jezera v roce 2008. Jedná se tedy o mladou značku. Ale i tak jsou jejich hodinky zajímavé, vždy se jedná o limitní edice hodinek, které jsou precizně vyrobené a mají zajímavé kalibry. Design hodinek nekopíruje trendy, spíš je prý vytváří. Uvidíme, jak třeba tyto hodinky ovlivní jiné značky. Při výrobě je v dílnách Rebellion dáván důraz na využití moderních technologií k dosažení vysoké kvality hodinek. Bohužel s nimi nemáme osobní zkušenost, ale hledáme už možnost, jak to napravit. Docela rád bych se seznámil i s těmito hodinkami – Rebellion T-1000 Gotham. יאָר, slyšíte dobře, jméno mýtického Batmanova města se objevilo i v hodinkovém světě. זאל ס נעמען אַ קוק צוזאַמען, jak by se tyto hodinky líbily Batmanovi.

Pouzdro hodinek je vyrobeno z titanu, buď v jeho normální šedé barvě, ale existuje i varianta s PVD odolnou vrstvou. Půdorys pouzdra má 52,2 × 47,9 מם, jeho tloušťka pak 18,2 מם. Rozměry jsou to impozantní a věřím, že hodinky nebudou k přehlédnutí na žádném zápěstí. Sklíčko je samozřejmě safírové s antireflexní vrstvou. O vodotěsnosti pouzdra se výrobce nezmiňuje.

Výrazná kuželovitá korunka slouží jen k nastavení času, pro nátah je tu natahovací páka na spodní straně pouzdra. A tím se dostáváme k dýnku. Je rovněž titanové a natahovací páka mu dominuje. Výrobce její použití přirovnává k “napumpování” energie do nádrže a asi na tom něco bude. S její pomocí lze prý vyvinout až 10× větší sílu než korunkou. Energie páky se přenáší dvěma řetízkovými převody na pérovníky.

אין-הויז קאַליבר REB T-1000 je zajímavý. Nejdřív zmíním to asi nejdůležitější – rezerva nátahu tohoto kalibru je 1000 שעה! Taky si to moc neumíte představit? Je to víc než 40 טעג. Nezapomenout tyto hodinky natahovat vyžaduje snad už pravidelný zápis do diáře. Nebo se prostě natáhnou každého 1. v měsíci? Energie pro tento impozantní údaj, רעזערוו ציען טשעק, je prý nejdelší v dějinách všech mechanických hodinek, skladuje se hned v šesti pérovnících, které jsou v hodinkách umístěny do dvou skupin po třech.

קאַליבער כּולל 693 קאַמפּאָונאַנץ, z toho třeba ložiskových kamenů je 36 – 14 keramických a 22 סינטעטיש רוביז. אָפטקייַט סעטרוואַčקי, kterou můžeme pozorovat pod “רעדל”, איך 2,5 הז (18000 א / ה). Setrvačka je skloněná v úhlu 39°, jaký to má význam kromě viditelnosti, netuším.

K zobrazení času slouží dva válce, jeden zobrazuje hodiny, druhý minuty, nebo přesněji plynule ubíhající pětiminutové intervaly. S těmito hodinkami asi na nějaké té vteřině nezáleží. Zobrazení data nebo nějakou podobnou komplikaci byste zde hledali marně.

Černý řemen je z kůže aligátora, překlápěcí spona je ze stejného materiálu jako pouzdro. Spona má jemnou mikrometrickou regulaci délky řemenu. I tato drobnost je patentována.

אויב איר ווי די וואַטשיז, zkuste je sehnat. Možná to nepůjde lehce, vyrobena byla jen limitní edice 25 ברעקלעך. Kolik je jejich cena? Ehm, je to pres 100000 USD. Velmi ambiciózní počin této začínající značky! Vybrat si můžete z několika barevných provedení, barva pouzdra může být přirozená šedá barva titanu, ale pouzdro může mít i černý PVD povlak. A barevné provedení součástek kalibru může být černé, גאָלד, červené, modré nebo fialové. Vybrat by si měl tedy každý.

A můj názor na ně? Zajímavé, rozhodně jsou zajímavé. Ale jestli by se hodily Batmanovi, to opravdu nevím. Mám osobni zkušenost s velkými hodinkami a vím, že s nimi poměrně často člověk někde ťukne. איך, že Batman by je měl za chvíli celé otlučené.

מעכאַבער טעקסט: 🙂 קיבי

פאָטאָ מקור: www.rebellion-timepieces.com

Jestli se vám aktualita líbila, לאָמיר, ביטע, סוואָדזשו "ווי" דורך פאַסעבאָאָק בלאַט. עס גיט אונדז זייער ווערטפול באַמערקונגען, אַ דאַנק.