סאָרט Garmin si po celém světě vybudovala jméno mezi výrobci sportovních hodinek, navigací a měřicích zařízení – velmi oblíbené jsou např. běžecké modely. V golfovém světě existují jednak zařízení Approach řady G, což jsou klasická GPS zařízení, která umožňují i vedení skóre karty, zápis do mapy atd., אַ Approach řady S, což jsou speciální golfové hodinky s citlivou GPS. Ty byly uvedeny na český trh na jaře letošního roku a právě ty jsme v minulých dnech testovali.

Jak to funguje?

Golfové hodinky Garmin vypadají jako větší sportovní hodinky. Existují dva typy (pro Evropu a Severní Ameriku), mají jednoduchý design a prodávají se ve dvou barevných variantách – černé a bílé, které se od sebe jinak neliší. Cena udávaná výrobcem je 4 990 קזק.

V režimu hodinek mají základní funkce, jsou vodotěsné, dobře čitelné na denním světle a mají příjemné podsvícení. Čas se na nich dokonce nastavuje automaticky, takže je nemusíte po zapnutí nařizovat. Kvůli hodinkám si ale Garmina nekupujete – takže dál.

Při přepnutí do režimu GPS začne Garmin komunikovat s družicemi a podle aktuální polohy načte deset nejbližších hřišť. Vyberete to správné a zobrazí se vám vzdálenost ke greenu z pánských mistrovských odpališť na první jamce. Na hodinkách vždy vidíte tři čísla – vzdálenost k přednímu okraji, středu a zadnímu okraji greenu. Podle aktuální pin pozice si pak odečtete přesnou polohu jamky. Vzdálenost lze zobrazit v metrech nebo v yardech – podle vkusu každého hráče.

Při pohybu na hřišti se vzdálenost k jamce v reálném čase aktualizuje. Pokud jamku dohrajete a přesouváte se na další, Garmin automaticky přepne na další jamku. V případě, že to neudělal (nebo pokud např. nestartujete z první jamky), přepnete na správnou jamku ručně a pokračujete ve hře.

Další funkcí je měření délky jednotlivé rány. V režimu měření označíte začátek měření rány a změříte si vzdálenost k míči. Pokud hraje víc hráčů z jednoho místa (למשל. odpaliště), můžete změřit všechny jednoduše tak, že zahájíte měření a postupně dojdete ke všem míčům, aniž byste zrušili režim měření.

 

Hodinky Garmin jsou vybaveny malou Li-On baterií. V režimu GPS vydrží baterie na jedno nabití cca 8 שעה (čas udaný výrobcem, ale měl by sedět, odpovídá i jiným modelům). Na jedno nabití tak snad vydrží jedno, s trochou štěstí dvě kola. Hodinky nabíjíte jednoduše tak, že na ně klipsem přicvaknete nabíječku; jen je potřeba pohlídat, aby kontakty dobře sedly, jinak se hodinky nenabijí.

Čím se Garmin liší od jiných měřicích zařízení?

Garmin se ovládá poměrně snadno a intuitivně. Prostě se jen podíváte na zápěstí a okamžitě vidíte vzdálenost ke greenu. Jeho výhodou oproti jiným GPS zařízením, aplikacím v mobilních telefonech a laserovým dálkoměrům, je i jeho okamžitá dostupnost – nemusíte nic tahat z kapsy nebo z bagu.

Jednoduchost zařízení je i jeho nevýhodou. Approach S1 totiž není záznamové zařízení ani nezobrazuje jednotlivé jamky. Nemůžete si v něm uchovávat výsledky, vždy jen vidíte, jak to máte daleko ke greenu. Pokud jste ale na doglegu, netušíte, jak daleko to máte do zatáčky – na to budete stále ještě potřebovat vzdálenostní kolíky nebo birdie kartu.

Golfová hřiště

Garmin má v sobě už nahranou databázi hřišť, takže je po zakoupení můžete okamžitě začít používat. Navíc se data pravidelně dvakrát ročně bezplatně aktualizují. Během aktualizace dochází jednak k doplnění dalších hřišť a jednak k opravě stávajících hřišť – למשל. tam, kde došlo ke změně pořadí jamek (jako tomu bylo letos u Teras Ústí).

Údaje o hřištích jsou v tuto chvíli největší slabinou hodinek. Ačkoli k letošnímu květnu Garmin měl v databázi 68 hřišť u nás, některá z nich k dispozici nejsou – a to včetně tak populárních hřišť, jako je Konopiště, Kunětická Hora, Mladá Boleslav, Černý Most, Mariánské Lázně, Sokolov a další. V srpnu je ale plánovaná další aktualizace, která by měla tento neutěšený stav napravit.

Garmin Approach S3 – nová generace

Garmin Approach S1 se u nás sotva začal prodávat a už se chystá jeho následovník. Nová verze S3 by měla být uvedena do prodeje v blízké budoucnosti. Oproti stávajícímu modelu bude obsahovat grafické zobrazení každého greenu, na kterém můžete s pomocí touchscreenu vyznačit polohu vlajky; bude poskytovat vzdálenosti i např. do zatáčky v doglegu; bude do něj možné zapisovat skóre a bude mít nový, zajímavější vzhled.

Názor redakce

Považujeme hodinky Garmin Approach S1 za velmi dobrou pomůcku při hře. I přes výše uvedené nevýhody oceníte snadnost jejich použití – lze je charakterizovat jako “idiot proof”. Jednotná velikost pro všechny trochu znevýhodňuje ženy – přece jen jsou Garmin o trochu větší i než klasické pánské hodinky. Nevadí to ale zase tolik, protože jako hodinky je pravděpodobně moc používat nebudete – na to mají příliš funkční design a tudíž neoslní a baterie i v režimu hodinek (s vypnutou GPS) vydrží jen asi 3 týdny.

Naprosto zásadní jsou údaje o hřištích. Pokud vaše oblíbené hřiště ještě není k dispozici, musíte počkat do příští aktualizace. Stejně tak pokud dojde na hřišti ke změně (למשל. v pořadí jamek), musíte si poradit sami do doby, než budou údaje aktualizovány.

Garmin skvěle funguje jako pomocník na neznámých nebo špatně značených hřištích, ale skvěle pomůže, i pokud si budete potřebovat změřit rány a zjistit, kolik metrů hrajete kterou holí. Nelze ovšem zapomínat na pravidla golfu. Ačkoli v řadě zemí jsou měřicí přístroje v amatérských soutěžích povoleny, u nás je to spíš výjimka.

Protože Garmin ukazuje vždy tři vzdálenosti ke greenu, určuje se přesná vzdálenost k jamce nejlépe na hřištích, které pro označení pin pozice používají tři zóny – vpředu, uprostřed a vzadu. Na ostatních hřištích si také poradíte, tady je ale měření nejsnazší.

Problémy jsme s Garminem neměli žádné, jen jsme se trochu prali s nabíjením – ale to je o zvyku. Malé potíže nám vznikly ve chvíli, kdy se dalo do deště a museli jsme obléct bundu. Poměrně úzký rukáv nepromokavé bundy se přes hodinky špatně přetahuje, to ale nemusí platit pro každého.

Poslední poznámka se týká ceny. Pět tisíc za sportovní hodinky s GPS čipem není tolik. Když ale porovnáte nejjednodušší běžecký model od Garminu, געפינען, že golfový Garmin stojí o něco víc, než modely pro jiné sporty – asi proto, že si to golfisté mohou dovolit. To ale nijak nesnižuje hodnotu těchto hodinek. Mluvili jsme s několika majiteli některého modelu Garmin a všichni by si ten samý model (nebo novější) pořídili určitě znovu. A to o kvalitě značky vypovídá opravdu hodně.

Text i fotografie – převzato se souhlasem autora – Golfovezpravy.cz אַ Garmin.com.

Původní článek.