Úvod a technické údaje

Hodinářským výtvorům Ondřeje Berkuse jsme se již věnovali v několika článcích. Konkrétně se jednalo o hodinky označené číslicemi 14, 15, 18, 19, 20 אַ 21. V této recenzi bych čtenářům rád přiblížil model označený číslem 26, který se dosavadní produkci poněkud vymyká.

Zatím jsme měli tu čest sice s poměrně jednoduchými, ale co se rozměrů týče, poměrně velkými modely. Já osobně preferuji menší hodinky, řekněme tak do 40mm velikosti a právě proto pro mě bylo model 26 velice příjemným překvapením.

Průměr pouzdra vyrobeného z damaškové oceli je 40 mm a je pouhých 10,5 mm tlusté. Což je řadí do kategorie elegantních hodinek, o kterých ani nebudete vědět, že je máte na ruce. Číselník kryje safírové sklíčko o průměru 33 מם, prosklené je i dýnko hodinek, které je uchyceno šesti šroubky. עס איז טשיקאַווע, že dýnko hodinek není vyrobeno z oceli, ale z titanu, který má tu výhodu, že je antialergický. Vodotěsnost není udávaná. Silně pochybuji, že by kdokoliv takovéto hodinky bral někam k vodě. Rozteč nožiček pro uchycení řemínku je 20 מם, řemínek je vyroben z pštrosí kůže a spona je klasická jazýčková, taktéž ručně vyrobená z damaškové oceli a titanu – je to krásný detail.

Použitý strojek je švýcarská ETA 2892-2, která je však vylepšena rotorem z dílny Ondřeje Berkuse, který je vyroben ze stříbra a ozdoben strojovým rytím. Strojek ETA 2892-2 je mnohými považován za etalon třídy standardních švýcarských automatických strojků. Se svými 25 שטיינער, rezervou nátahu cca 45 האָדין אַ פרעקווענקí 28.800 kyvů za hodinu poskytuje běžnému uživateli dobrou přesnost a spolehlivost. Navíc nabízí i hacking a možnost ručního nátahu korunkou, což jsou funkce, které například některým levnějším strojkům japonské provenience, které bývají se strojky ETA srovnávány, פעלנדיק. Zobrazení času je klasické pomocí hodinové, מינוט און רגע הענט, ke kterým se na pozici 3 přidává i datumka.

Moje dojmy

Jak jsem již výše uvedl, preferuji spíše menší hodinky. Právě proto mě tyto hodinky od Ondřeje Berkuse tolik zaujaly a místo některého z mých kolegů z redakce je pro změnu recenzuji já. Dlouho jsem čekal na to, až z dílny Ondřeje Berkuse vzejde takový kousek, a konečně jsem se dočkal.

Na první pohled upoutá již pouzdro hodinek, které, ač jeho tvary jsou poměrně konvenční, je vyrobeno z damaškové oceli, která je ve světě hodinařiny, stále poněkud neobvyklým materiálem. A nutno říct, že cvik dělá mistra, pouzdra jsou hodinky od hodinek preciznější. Dalo by se říct, že bylo dosaženo téměř strojové přesnosti v podmínkách ruční výroby. Pouzdro je klasicky kulaté, s krátkými nožkami pro uchycení řemínku, které jsou při pohledu z profilu lehce zahnuté. Korunka je vyrobena také z damašku a svými proporcemi nějak zvlášť nenarušuje spartánský design pouzdra. Navzdory tomu, že její povrch je hladký, umožňuje snadné ovládání funkcí hodinek.

Velký číselník vyrobený ze stříbra je ve svém středu zdoben strojovým rytím, které připomíná starobylou techniku gilošování, kterou je možno naleznout na těch nejlepších kusech slovutných značek. Obruba číselníku je hladká a na místech hodinových indexů nalezneme vsazené kulaté modřené značky, které jsou na pozici 12 zdvojeny. Harmonii číselníku jako celku narušuje na pozici 3 pouze datumové okénko, které si zákazník vyžádal. Ručky jsou modřené a mají klasický tvar označovaný jako „dauphin“. Kombinace modřených ruček a jemně nazlátlého podkladu číselníku tvoří ve výsledku velice dobrou čitelnost hodinek. Ani ručky, ani číselník nejsou opatřeny luminiscencí a proto může být odečítání času za zhoršených světelných podmínek jistou výzvou.

א ביסל ווערטער אין מסקנא

Velmi příjemné překvapení z dílny Ondřeje Berkuse. Dobře dimenzované hodinky, které oplývají vyváženými proporcemi a notnou dávkou elegance. Dovedu si dost dobře představit, že bych je nosil i k obleku. Ostudu by určitě neudělaly a navíc bych věděl, že takové hodinky mám pouze já a nikdo jiný. V tom právě tkví krása ručně vyráběných hodinek. Jsou vaše, jen vaše a jsou přesně takové, jak jste si je nechali vyrobit. Pokud se tedy nehodláte spokojit s běžnou hodinářskou konfekcí a chcete si na vlastní ruce vyzkoušet hodinky ze zajímavého materiálu a velmi dobrým zpracováním, můžou být hodinky od Ondřeje Berkuse tou správnou volbou právě pro vás!

אַוטאָר טעקסטו: טהאַדדעוס טאַד שי

מחבר פאָטאָגראַף: 🙂 קיבי

אלבאם אַלע פאָטאָס.