Dalšími hodinkami, které prošly mým životem a zanechaly v něm nesmazatelnou stopu, ביסט Seiko SNM011 “Black Samurai”. Seiko Samurai byla láska na první pohled. Nejdříve na fotografiích a když se pak naskytla příležitost na koupi sice nošených, ale ve skvělém stavu a za rozumné peníze, tak jsem neodolal.

Ocelové nerezové pouzdro má průměr 42 מם שטאָף קאָרונקי. Masívní kartáčované hranaté nožky s typickým tvarem přecházejí v leštěné boky pouzdra. Lomený tvar nožek mi připadá velmi výrazný, až agresívní. I díky tomu hodinky působí na ruce jako by byly větší, mohutnější. האָוסינג הייך איז 14 mm a největší rozměr pouzdra s nožičkami 48 מם. S koženým řemenem váží jen 113 גראַמז, na nerezovém tahu je to skoro 200 (podle počtu použitých článků).

פּראָ “samuraje” je typický číselník – שוואַרץ (nebo bílý) s jemným vzorkem “golfového míčku”. Hranaté kovové plastické hodinové indexy (s luminiscencí) a orámované okénko datumovky dokreslují jeho plasticitu. Číselník není přeplácán nápisy, jen značka, připomenutí automatické funkce strojku a označení vodotěsnosti – 200 מעטער. I číselník se podílí na tom, že ač to jsou především hodinky do vody, případně k outdooru, tak nepůsobí nepatřičně ani ke casual oblečení.

Leštěné ocelové ručky působí jednoduchým dojmem, jsou skvěle čitelné a stejně jako hodinové indexy, i ony jsou pro tmu vybaveny luminiscencí. I vteřinová ručka má trochu luminiscenční barvy. Navíc je zvýrazněna asi polovičním zabarvením červenou barvou.

Číselník kryje minerální zodolněné sklíčko Hardlex (bez antireflexu). Je trochu zapuštěné pod úroveň lunety a tím i chráněné před poškrábáním a nárazy. שוואַרץ (פּווד) ocelová luneta s hliníkovou eloxovanou vložkou s indexy je jednostranně otočná proti směru hodinových ruček, jak je to u hodinek pro potápěče obvyklé. U “samurajů” jsem si několikrát všiml, že luneta se otáčí trochu moc “měkce”, že krok není příliš jistý. Ale možná to bývá jen znečištěním pod lunetou?

די קרוין איז סקרוד, jak se sluší na hodinky pro využití pod vodou. Je výrazná s geniálním vzorem a PVD ochrannou černou vrstvou. Zoubkování korunky se doplňuje se zoubkováním okraje lunety. Trochu nezvyklé je, že korunku alespoň částečně nekryjí žádné výstupky pouzdra.

Šroubovací dýnko na sobě hrdě nese typický znak, podle kterého poznáme hodinky Seiko určené do vody – stylizovanou “vlnu”. A také zde najdeme přesné určení typu, וואַסער טייטנאַס, סיריאַל נומער… Dýnko je na nošení velmi příjemné a na ruce sedí skvěle.

V hodinkách tiká základní mechanický kalibr Seiko – 7S35 – s automatickým natahováním a s datumovkou, ale bez možnosti ručního nátahu korunkou a bez hackingu. Je to inhouse kalibr s dlouhou historií vývoje, obvykle velmi slušně přesný a odolný. Najdeme ho třeba i v základní řadě Seiko 5 nebo Seiko 5 ספּאָרט. Kalibr to není špatný, ale umím si představit tyto hodinky s kalibrem vyšší řady, třeba 6R15. Ten je pověstný svou přesností, má možnost i ručního nátahu a zastavení vteřinové ručky při seřizování. Už by to byly trochu jiné (a trochu dražší) hodinky a o to tu asi jde. אבער עס ס אַ שאָד, אַפ אַנ עמעס.

Hodinky můžete nosit na skvělém nerezovém tahu. Články jsou z plného materiálu, žádný skládaný plech. Spona má dvě pojistky proti otevření a také neoprénovou extenzi. Těmto hodinkám ale sluší široká paleta kožených nebo gumových řemenů anebo látkový NATO-strap – אָ šířסע 22 מילאַמיטערז. Já je nosil na ledasčem. Výměnu řemenů a tahu usnadňují otvory v nožičkách. Na stlačení speciálně silnějších stěžejek pak stačí třeba kancelářská sponka, nepotřebujete speciální vystěžejkovávač. Výměnu i bez zkušeností zvládnete za pár vteřin.

“Samuraje” s pouzdrem a tahem z nerezové oceli jsem viděl v černé a bílé barevné variantě. V provedení z titanu pak je paleta širší a existují i oranžová, žlutá nebo modrá verze. Provedení z titanu ale bohužel má jen plochý číselník bez typického vzoru a také trochu jiný (širší) tvar ruček. Není to ošklivé, ale je to jiné.

A moje dojmy z nošení? Jsou to prostě hodinky, co mají “balls” – nejsou výjimečné ani cenou, ani strojkem, ani velikostí, ale na ruce působí… nápadně, chlapácky, vlastně ani nevím, jak to napsat. Kdyby měly kalibr jako SBDC Sumo, byly by to dokonalé hodinky, škoda. Ale i tak to jsou odolné, מאַסיוו, přesné a spolehlivé hodinky za rozumnou cenu. Je škoda, že marketingová politika firmy Seiko nepočítá s oficiálním dovozem některých řad také do Evropy – a to je i případ řady SNM, takže řešením je individuální nákup mimo Evropu.

Moje černé “samuraje” šly do světa, přibylo mi totiž pár jiných skvělých hodinek a já už je tak často nenosil a tak šly dělat radost někomu jinému. Někdy mě to mrzí, o to víc, že se ocelové “samuraje” už nevyrábí, jen titanová varianta, o rozdílech jsem už psal. Jsou také pěkné, ale jiné. Docela se těším, až se dostanu k fotografování a podrobnější recenzi titanových bratříčků.

מחבר טעקסטו און פאָטאָס: 🙂 קיבי

Album všech fotografií Seiko Black Samurai.