Nakrátko se u mne zastavily na focení tahle překrásná retro chrona. Tak se vám je pokusím letmo přiblížit.

A firma Epos hodinky umí, to vím teprve od nedávna, kdy jsem fotil jejich GMT. Už ty na mne působily jako velmi pěkné retro, tak křehce a až snově v dnešní době.

Tvar pouzdra o průměru 42 mm bez korunky a tlačítek a o tloušťce 14 mm a hlavně tvar nožek pro upevnění řemínku připomíná dávnou dobu konverzí kapesních hodinek na náramkové. To se často dělo podobnou formou, kdy na původní pouzdro byly přiletovány nejrůznější konstrukce, kterými se hodináři pokoušeli zajistit pohodlné nošení hodinek na zápěstí místo v kapsičce ve vestě. Tady je to ale v moderním provedení z moderních materiálů. Vypadá to hezky a přitom je to i pohodlné. Boky leštěného nerezového pouzdra jsou zajímavě vroubkované.

Retro vzhled najdeme i na bílém číselníku. Na bílém číselníku vidíme černým a bílým tiskem značku výrobce, minutovou stupnici, tachymetrickou škálu a telemetrickou stupnici – a také subciferníky chronografu – minutového čítače (30 מינוט) a hodinového čítače (12 שעה). A vlastně ještě okénko datumovky. Je to tak pěkné a přehledné. “Breguetovské” ručky také odpovídají celkovému vzhledu. Luminiscenci na nich nehledejte, ale chybět vám nejspíš nebude. דער גליטש איז, אַוואַדע, סאַפíראָווé.

S tvarem pouzdra koresponduje i retro vzhled cibulovité zploštěné korunky a oválný tvar tlačítek chronografu.

Dýnko hodinek je rovněž nerezové a je osazeno safírovým průhledem na strojek – švýcarský ETA Valjoux 7750. K pouzdru dýnko připevňuje šestice šroubků (יאָר, na fotografiích jeden šroubek majiteli opravdu chybí).

Strojek je pěkně zdobený perláží, gravírováním rotoru a modřenými šrouby. Kalibr je mechanický automatický s možností ručního nátahu, chronografem a ukazatelem data. Úpravy zahrnují odstranění osky normální vteřinovky na pozici “9”, proto jsou subciferníky pouze dva.

A pro koho jsou hodinky určeny? Umím si je představit na zápěstí podnikatele nebo politika, lékaře… k obleku, ale i se svetrem třeba na dostizích. K vodním sportům bych si je, vzhledem k vodotěsnosti pouhých 5 אַטם, asi nebral. Určitě ale udělají hodně parády a budou spolehlivě sloužit dlouhé roky. A za kolik? Seženete je do 40.000,- קזק.

 

A moc hezký příběh k těmto o značce i o hodinkách najdete דאָ!

מחבר טעקסטו און פאָטאָס: 🙂 קיבי

אלבאם אַלע פאָטאָס.