Rád bych vám dnes ukázal quartzky, které jsem nějakou dobu vlastnil. Něco o historii firmy גאָט si můžete přečíst דאָ. Pod touto značkou se vyrábějí hodinky nějak spojené s vojenstvím, letectvím, prostě odolné kousky.

Z hodinek Dievas Chronograph Orange jsem byl nadšený. Mám slabost pro chronografy, hodinky s vysokou vodotěsností a odolností se hodí. A také jsem byl zvědavý na technologii osvětlení indexů a ruček kapslemi s plynným tritiem. Některá z mých očekávání se splnily, některá ne.

Hodinky mají ocelové nerezové pouzdro o průměru 42 מם. Povrchově je pouzdro upraveno kartáčováním, takže nějaké drobnější šrámy na nich nejsou moc vidět. Číselník je krytý safírovým sklíčkem (bez antireflexu) a vložka lunety je keramická. Hodinky jsou tedynezničitelné”.

Dýnko mají hodinky šroubovací, nerezové, povrchová úprava je pískování s leštěnými nápisy. Těsnění dýnka, korunky a tlačítek zaručují vodotěsnost 200 מעטער.

Šroubovací korunka bez značení výrobce je mohutně skryta v pouzdře.

די רעדל איז… hluboký. To je můj dojem ze všech hodinek s luminiscencí tritiovými trubičkami od firmy MB-Microtech (ה3). Co mě u těchto hodinek celkem pobavilo, bylo to, že malá vteřinovka na pozici “6” má obvyklý krok skákající po vteřinách, ale i velká chrono vteřinovka nestopovala plynoucí vteřiny plynule, ale skákala taky. Pro mne nezvyklé.

Na číselníku ještě najdeme na pozici “12” minutový a na pozici “9” hodinový (až do 12 שעה) čítač chronografu. און די שטעלע “3” datumovku.

Luminiscence naplnila moje očekávání. Na světle to není znát, ale s temnícím se šerem vystupuje luminiscence indexů stále zřetelněji. A ve tmě hodinky prostě svítí. Ne tak, aby oslňovaly, ale tak, aby se dostatečně dal odečíst čas. האַלב-לעבן פון טריטיאַם איז וועגן 12 לאָזן, takže tato vlastnost jim vydrží. Měl jsem nějaký čas i vojenské hodinky קראָם&יייל זאַמדיק 490 יאָר 1991, tedy tehdy skoro 20 let staré, a i na nich přečíst ve tmě čas nebyl problém. Indexy jsou barevné, oranžové a na dvanáctce modrý. Hodinová a minutová ručka pak svítí zeleně a stejně i velká vteřinovka.

Vroubkovaná luneta je, jak jsem říkal, s keramickou nepoškrábatelnou vložkou. Na dvanáctce je vsazen luminiscenční bodtedy ne osvětlení tritiem. Škoda, luminicence nebyla moc vydatná a rychle vyhasínala. Luneta je jednostranně otočná proti směru hodinových ruček, aretace je dobrá.

Na hodinkách byl nasazen celkem příjemný silikonový pásek, který dosahoval až k pouzdru. Pro nasazení jiného pásku byl v nožkách další pár dírek na stěžejky. Nezvyklé řešení. K pásku jsem ale měl výhrady, byl krátký a na mou ruku se dal zapnout až na poslední dírku. Rychle jsem ho vyměnil za nato-strap a ručně šitý kožený řemen.

A moje zkušenosti s těmito hodinkami? Po čase se začaly zadrhávat závity v zajištění chrono tlačítek. Podle vyjádření hodináře by pomohlo jen jištění tlačítek vyměnit, ale tento náhradní díl je tady asi nedostupný. Sice mě to štvalo, ale smířil jsem se s tím. Ve všem ostatním se mi hodinky líbily. Ale pak je ode mne vyloudil kolega, moc se mu taky líbily a nefunkčnost šroubování tlačítek mu nevadila.

Po čase se mu ale stalo, že se mu uvolnila jedna trubička indexu a volně cestovala po číselníku. Zařídil jsem mu opravu a on je s nimi dál spokojený

Je možné, že jsem měl jen smůlu na hůř udělaný kus, ale možná taky ne. Mne tyto hodinky zklamaly, i když vypadají pěkně.

Autor textu a fotografií: 🙂 קיבי

פאָטאָגראַפיע אַלבום.