Dnes bych vám rád krátce představil další hodinky se značkou سربراہی. Jsou to Zenith Port Royal Open El Primero, edice hodinek s hranatým pouzdrem. Vzhled mají vysoce moderní a navíc v nich tiká osvědčený kalibr ElPrimero. چلو، ان کی طرف دیکھو.

Pouzdro těchto hodinek je ocelové. Povrchová úprava je dokončena výrazným broušením na všech plochách. Líbí se mi to, hodinky nevypadají příliš “pouťově”. U hranatých hodinek hrají rozměry většinou velmi důležitou roli. V tomto případě mají výrazné proporce, byť to tak zprvu nevypadá, rozměry jsou 36 × 40 milimetrů کپڑے korunky, 40 × 40 ملی میٹر کے korunkou. Lug to lug jsem naměřil 51 ملی میٹر, tloušťku přijatelných 14 ملی میٹر.

Tyto hodinky nemají přílišné sportovní ambice, vodotěsnost pouzdra výrobce garantuje jen 5 ATM. Co přesně to znamená, si můžete přečíst ve specializovaném článku.

Výraznou korunku ozdobenou firemní pěticípou hvězdičkou obklopují dvě tlačítka chronografu, ta jsou hranatá, jiná si k tomuto typu pouzdra ani neumím představit. Pokud mohu posoudit technickou stránku, tak ovládací síly i ovládání je bezchybné. اور مجھے لگتا ہے کہ, že nic nelze vytknout ani proporcím korunky a tlačítek, pouzdro krásně dotvářejí.

Hranatá broušená luneta pevně drží klenuté نیلم کرسٹل. Jeho rozměry vás možná překvapí, پورے اقدامات 28 × 32 ملی میٹر. Najdeme na něm samozřejmě antireflexní vrstvu s modrým odstínem. A vypadá to pěkně, moc pěkně!

Černý číselník je rozdělen do několika samostatných polí, na první pohled působí snad až zmateným dojmem. Rozhodně na něm nepřehlédnete neobvykle hranatý otvor s průhledem na pohybující se setrvačku. V tomto provedení jsem to viděl zatím poprvé. Navíc zde otvorem prostupuje osička s třílistou “ručkou” permanentní sekundové ručky. Hodinové indexy jsou natištěny stříbrnou barvou rozmáchlým fontem přímo na číselník, پوزیشن “12” ایک “6” je nahrazuje plastický kovový index ve tvaru trojúhelníku. V horní části číselníku pod hvězdičkou loga značky najdeme v hranaté rovné plošce ozdobným fontem název značky a připomenutí slavného kalibru ElPrimero. Spodní část ovládla kruhová výseč – ta je škálou pro určení rezervy nátahu. Zbývá levá strana číselníku, zde je vlastně nenápadný minutový sčítač chronografu s podrobnou škálou do 30 منٹ. Využití těchto hodinek jako chronografu je tedy naprosto reálně možné. Zbytek plochy číselníku se přizpůsobuje hranatému designu hodinek a je rozdělen do pravidelných obdélníků a ty jsou dále členěny jemnou svislou guilloche. Na číselníku nikde neruší zobrazení data, jakkoliv praktické by to pro majitele možná mohlo být.

Viděl jsem fotografie stejného modelu s bílým číselníkem, ale černý je rozhodně výraznější a hodinkám s pouzdrem z oceli určitě sluší víc. Pouzdru ze zlata zase sluší víc bílý číselník. Cena hodinek je v tom případě téměř 3× vyšší.

Ručky s výrazným hrotem nějak neumím zařadit. Faktem zůstává, že jsou výrazné a dobře čitelné a to včetně centrální sekundové ručky a ručky sčítače chronografu. Trochu překvapivá je zlatá ručka ukazatele rezervy nátahu. Ale i toto oživení není samoúčelné a přispívá k rychlé orientaci na číselníku.

Luminiscenci indexů nebo ruček byste hledali asi marně, není tu. U hodinek pro formální využití bych ji ani nečekal, ale na druhou stranu by to zvýšilo možnosti praktického využití těchto hodinek.

V hodinkách je mechanický kalibr s automatickým nátahem, je to in-house سربراہی 4021. Kromě zobrazení času vám dopřeje i komplikace chronografu a zobrazení rezervy nátahu. Rezerva je mimochodem nadstandardních cca 50 گھنٹے. Možná už víte, že frekvence setrvačky je 5 ہرٹج (36000 A / H), سال, kalibr je schopný měřit časové intervaly s přesností na 1/10 دوسری. یہ پر مشتمل ہے 248 حصے, z toho je 39 اثر پتھر. Zdobení kalibru je úměrné zdobnosti celých hodinek, nechybí zde ani tepelně modřené šroubky, perličkování základní desky, zlacené gravírování a plastické gravírování závaží automatického nátahu. Kalibry ElPrimero mají obvykle pověst odolných a přesných strojků, میں, že tomu tak bude i v tomto případě.

Kalibr kryje hranaté dýnko s pečlivě vyleštěnými a zaoblenými hranami. Samotná plocha dýnka je pak stejně kartáčovaná, رہائش کے باقی حصوں کی طرح. Kulatý safírový průhled vám dopřeje snad dostatečný průhled na kalibr ElPrimero, průhled vroubí několik popisků. Pouzdro je s dýnkem pevně spojeno čtyřmi šroubky.

Na hodinkách je luxusní černý kožený řemen z kůže aligátora, rozměry jsou přiměřené pouzdru – 22 milimetrů u pouzdra, 18 ملی میٹر U spony, موٹائی 5,5 ملی میٹر. Na řemenu je krásná ocelová překlápěcí spona signovaná pěticípou hvězdičkou. I s řemenem mají hodinky nezanedbatelných 133 گرام.

Jak jsem si už kdysi povzdechl, hranaté hodinky mi (prý) nesluší, občas je mi to vážně líto. Zrovna v tomhle případě mne to mrzí. Toto jsou výrazné hodinky s moderními rysy a jako doplněk formálního nebo casual oblečení jim vážně není co vytknout. اگر آپ میں دلچسپی رکھتے ہیں،, snadno je najdete podle referenčního označení (03.0550.4021), ale shánět se vám možná nebudou zrovna snadno. I tento recenzovaný kus je už prodaný. Jak je vidět, retail cenovka okolo $8700 USD není překážkou.

مصنف textu اور تصاویر: 🙂 kibi

تمام تصاویر کو البم.

قرضہ دہی کے لئے شکریہ Jeweller Dušák – Arkády.

آپ گھڑیاں پسند, ہمیں, براہ مہربانی, کے ذریعے "کی طرح" svoju فیس بک کا صفحہ. یہ ہمارے قیمتی رائے دیتا ہے, آپ کا شکریہ!