O netradiční limitované edici hodinek تسلسل Ceramic Automatic jste si už u nás mohli přečíst v خبر, recenzovali jsme zatím jen oblekovou část produkce. Dnešní zmínka se týká nové potápěčské řady Ternos Professional Automatic s profesionálními hodinkami laděnými v modrém a v černém odstínu.

V červenci 2013 značka Davosa uvedla na trh dva přírůstky do portfolia potápěčských modelů – mohutné hodinky s keramickou lunetou a číselníkem v modré a černé barvě. Nemám nic proti černé barvě, ale k potápění se podle mne zkrátka modrá hodí víc, i když není pod hladinou tak praktická jako oranžová.

Leštěná nerezová ocel (316L) tvoří 42 mm velké a 15,5 mm vysoké pouzdro. Jedná se o pořádný kus, وزن 204 گرام. Leštěnou šroubovací korunku zdobí logo značky, na opačném pólu na pozici 9 najdeme ukrytý automatický héliový ventil. U něj se na chvíli zastavím.

Hodinky určené pro profesionální potápěče, kteří tráví pod vodou i několik dní, mají vysokou odolnost vůči vodnímu sloupci a nechybí jim héliový ventil. Jeho smyslem je vyrovnání tlaku mezi hodinkami a vnějším prostředím – například když se potápěč přesune do potápěčského zvonu, kde je s kyslíkem smísené hélium. Tato směs běžně vniká i do utěsněných prostor hodinkového pouzdra, ale obtížněji tato místa opouští. Plyn se při změně tlaku rozpíná a bez héliového ventilu by hrozilo, že může sklíčko hodinek vybuchnout přetlakem uvnitř pouzdra. Jednodušší je manuální héliový ventil, který ručně uvolníte a hélium vypustíte. Pro tyto dva modely značka zvolila složitější řešení – ventil automatický. Nemusíte se tedy o nic starat, ventil vyrovnání tlaku kontinuálně zajistí sám.

Impozantní ایسے سخت اقدامات 500 metrů napovídají, že jejich místo je na ruce mužů, kteří se potápějí do velkých hloubek, které často neopustí po několik dní. Jednostranně otočná luneta s keramickou vložkou nese diver’s stupnici s neodmyslitelným luminiscenčním bodem na pozici 12. Číselník je přehledný, indexy jednoduché kulaté, mírně ruší jen bílá datumovka na pozici 3. Kovové ručky jsou zdobnější, hodinová má špičku “mercedes” a minutová připomíná meč. Bohatá vrstva luminiscence je samozřejmostí. Konvexní safírové سلائڈ s antireflexem vyniká odolností proti poškrábání. Kartáčované šroubovací dýnko nabízí gravírované informace o hodinkách. Pod ním se nachází osvědčený švýcarský kalibr ئٹیی 2824-2, kterému jsme věnovali samostatný článek.

Potěšil mne pěkný detail kartáčované překlápěcí spony s vyrytou značkou. Ocelový tah má povrch střídavě leštěný a kartáčovaný, jednotlivé dílky jsou individuálně přišroubované. Tah doplňuje bezpečnostní pojistka a neoprenová extenze.

Potápěčských hodinek se vyrábí široká paleta a za některé s těmito parametry zaplatíte i několik tisíc EUR. Nebo můžete zvolit modré či černé od značky Davosa, které stojí necelých 700 EUR. Značka má zastoupení také v České republice, zakoupit je můžete v Praze. Referenční číslo černé verze je 16155650, modré 16155640.

مصنف متن: تیل

تصویر کے ماخذ: تسلسل

آپ نیاپن پسند ہے, ہمیں, براہ مہربانی, کے ذریعے "کی طرح" svoju فیس بک کا صفحہ. یہ ہمارے قیمتی رائے دیتا ہے, آپ کا شکریہ!