Pod názvem Omega Speedmaster si většina z nás představí ikonický model Professional, tedy klasické „Moonwatch“. Portfolio modelů ومیگا Speedmaster je však mnohem širší. میں 70. letech se poněkud změnila móda, která diktovala vzhled hodinek, a objevily se také chronografy s automatickým nátahem, které měly vytlačit klasické strojky s ručním nátahem. Tehdy vznikl model Omega Speedmaster Mark IV, které měly jednak nový módní vzhled se soudkovým pouzdrem a také chronograf s automatickým nátahem.

Pouzdro hodinek je vyrobeno z oceli a má průměr 42 ملی میٹر, tvar pouzdra je soudkový. گھڑی کی موٹائی ہے 15 ملی میٹر, což je poměrně hodně, ale musíme vzít do úvahy i to, že se jedná o hodinky s automatickým nátahem, což jim nutně přidá na celkové tloušťce. Povrchová úprava je provedena broušením, takže hodinky nejsou příliš lesklé. Hodinky mají lehce vyvýšenou lunetu, ale na rozdíl od modelu Professional je tachymetrická stupnice schována pod minerálním sklíčkem.

Číselník má zvláštní modrošedou barvu a pěkné “sun rise” kartáčování. Malé číselníky sčítačů jsou pak v poněkud tmavším odstínu, aby je bylo možné jasně odlišit od hlavní plochy číselníku. کی پوزیشن 12 najdeme indikátor času ve 24 گھنٹے کی شکل, پوزیشن 9 je malá sekundová ručka, پوزیشن 6 je hodinový sčítač chronografu. Minutový sčítač chronografu je díky použitému strojku centrální.

Ručky mají stejný tvar jako u modelu Professional a jsou bíle lakované. Hodinová a minutová ručka jsou opatřeny luminiscenčním nátěrem, stejně jako hodinové indexy na číselníku. Celkově je číselník poměrně přehledný, když vezmu v potaz, kolik informací se na něj musí vejít. کی پوزیشن 3 najdeme klasický ukazatel dne a data (سال, ve francouzštině), který dle mého názoru číselník poněkud narušuje. Ručky i hodinové indexy byly vybaveny luminiscencí, ale čas si vybral svou daň a původně dobře svítící tritiová pasta už nefunguje.

Hlavní zajímavostí těchto hodinek je použití strojku Lemania 5100. Pochází z roku 1978, koncem 70. let byl tento strojek největší konkurencí dnes vítězného kalibru ئٹیی / Valjoux 7750. Historie tomu chtěla, že Lemania 5100 tento souboj prohrál a dnes je velmi vzácný, kdežto strojky ETA/Valjoux 7750 nalezneme v mnoha mechanických chronografech. Lemania 5100 je chronograf s automatickým nátahem, 17 ložiskovými kameny a rezervou nátahu 50 گھنٹے, تعدد setrvačky ہے 4 ہرٹج (28800 A / H). Průměr kalibru je 31 ملی میٹر, اونچائی 8,2 ملی میٹر, وزن 21 گرام. Hlavním rozdílem oproti ETA 7750 ہے, že sčítač minut je centrální. Odečet minut je tedy mnohem snazší díky velké ručce s charakteristickým zakončením, které připomíná hlavici šípu nebo letadlo, dle vkusu každého z nás. Indikátor času ve 24 hodinovém formátu je příjemným zpestřením, které ocení hlavně piloti, posádky ponorek a asi ještě polární badatelé. Čas od času se můžeme setkat s tím, že někdo vyrobí hodinky, které používají strojek Lemania 5100, ale jedná se o využívání starých skladových zásob a hodinky vybavené tímto strojkem se stávají čím dál tím větší vzácností. Kromě značky Omega tento kalibr využívaly i jiné značky – namátkou Alain Silberstein, Arctos, فورٹس, اس سال, Kobold, Lemania, Orfina Porsche Design, Paul Picot, احساس, Tissot, Tutima.

ذرائع: HTTP://forum.tz-uk.com

Kalibr ukrývá plné ocelové dýnko. Nápisy na něm nenajdete, pouze typický plastický mořský koník připomíná vodotěsnost pouzdra a příslušnost k řadě Seamaster.

میں 70. letech jste mohli hodinky koupit buď na kovovém náramku nebo s koženým řemínkem a signovanou sponou, jakou můžete vidět na fotografiích. Osobně je mi na nošení příjemnější kožený řemínek, ale chřestící kovový náramek by tak nějak lépe vystihoval 70. léta.

Celkově se jedná o poměrně zajímavé hodinky, které dobře zachycují ducha doby, ve které vznikly. Hlavním „tahákem“ těchto hodinek je strojek Lemania 5100, který se stává čím dál tím větší vzácností. Najdeme ho třeba i v novější limitní edici hodinek Fortis, ale je to opravdu velmi vzácné. Aktuální cenu tohoto kousku najdete dnes v rozmezí 1000-2000 USD, podle stavu hodinek.

مصنف متن: Thaddeus Tad شرمیلا

مصنف تصاویر: 🙂 kibi a www.forum.tz-uk.com.

تمام تصاویر کو البم.

Za zapůjčení děkujeme Davidovi K.

آپ کا جائزہ لینے کی پسند ہے, ہمیں, براہ مہربانی, کے ذریعے "کی طرح" svoju فیس بک کا صفحہ. یہ ہمارے قیمتی رائے دیتا ہے, آپ کا شکریہ!