Se sportovními hodinkami شہری se na našich stránkách setkáváme poměrně často. Jsou velmi fotogenické a jejich fotografie a recenze vámi čtenáři oblíbené. Podle jedné z recenzí si náš kamarád koupil takřka identické hodinky. Třeba také dnešní Citizen Eco-Drive Radiocontrolled AS2025-09E někoho inspirují, aby jimi ozdobil své zápěstí.

اوسط بانہ کی لمبائی راؤنڈ 42 mm bez korunek, o 5 mm víc s oběma korunkami a tlačítkem, کے گھسٹنا گھسٹنا کے طول و عرض ہے 47 ملی میٹر. Tloušťka pouzdra je 13 ملی میٹر. Materiálem pro výrobu se stala nerezová ocel 316L, na kterou byla pomocí technologie PVD napařená černá vrstva TiAlN (titan-aluminium nitrid). Díky této vrstvě je pouzdro výrazně odolnější vůči otěru a korozi. A protože váží pouhých 88,6 gramů a jsou vodotěsné do 200 میٹر, při nošení je na ruce téměř vůbec neucítíte. Málem bych zapomněla na finální úpravu pouzdra a nožek – jsou upravené matným kartáčováním.

Úzká otočná luneta se ovládá korunkou na pozici 8 a slouží k výpočtům na bázi logaritmického pravítka, od násobení až k složitým pilotním výpočtům (hodinová/celková spotřeba paliva, rychlost a doba letu, výškový rozdíl, odhad maximální doby letu, převod jednotek). Původně byla k vidění pouze na leteckých hodinkách, ale postupně se objevuje i na modelech sportovních či potápěčských. Zřejmě i jejich majitelé občas potřebují něco spočítat.

PVD černěná korunka na pozici 3 اوسط میں ناپی 6 mm a díky výraznému zoubkování se vám s ní bude dobře manipulovat. Je signovaná logem Citizen, šroubovací do pouzdra a chrání ji výstupky pouzdra. کی پوزیشن 2 se nachází resetovací tlačítko, پوزیشن 4 je tlačítko pro ovládání ostatních funkcí hodinek.

Sklíčko je vyrobené z tvrzeného minerálního skla a měří v průměru 38 ملی میٹر. Je to celkem hodně ve srovnání s průměrem pouzdra, hodinky tak vypadají opticky větší, سے وہ اصل میں ہیں. شیشے کی ایک اندرونی کوٹنگ مخالف عکاس ہے.

Matný černý číselník je – jak jsme u sportovních hodinek Citizen zvyklí – zaplněný. Nejvíc údajů najdeme na okraji číselníku. Vnitřní luneta a vedlejší škála slouží k výpočtům. Následuje škála budíku, na kterou navazuje hodinová stupnice. Hodinové indexy jsou plastické, lesklé, kovové a na konci mají luminiscenční obdélník. Arabské číslice najdeme pouze na pozici 6 ایک 12, ty jsou celé vyplněné luminiscenční barvou. کی پوزیشن 3 se nachází bíle orámovaná datová apertura, která má bílý datový kotouč s černým tiskem. Většinou mívám připomínky při použití bílé datumovky na černých hodinkách, ale zde je na číselníku tolik bílých údajů, že se datumovka ztrácí a nevyčnívá. Ve středu číselníku se nachází ukazatel synchronizace s vysílačem DCF77 v německém Mainflingenu. Má dosah 900 kilometrů, takže můžete pohodlně cestovat po většině Evropy a vaše hodinky zůstanou naprosto přesné. Seřizují se denně (několik pokusů) mezi půlnocí a čtvrtou ranní. Déle ve středu najdete indikaci výsledku příjmu signálu, indikaci úrovně přijímaného signálu, oranžově je vyznačena funkce zavedení časové diference. Zbytek číselníku vyplňují logo, برانڈ, typ pohonu strojku, údaj o radiovém seřizování a o vodotěsnosti. Ačkoli je číselník plný číslic a textů, považuji ho za poměrně čitelný a přehledný. Sice jsem se na něm zorientovala až po menší chvilce, ale příští pohled už byl jasný.

Hodinová a minutová ručka mají obvyklý tvar meče, orámování leštěným kovem a uvnitř luminiscenční výplň. Vteřinová ručka se odlišuje nejen vzhledem ale především barvou. Ta je jasně oranžová, ručka je jehlovitá a na konci má malou parabolickou anténu jako připomínku technologie rádiového seřizování. Ručky jsou velké a barevné, takže zjištění času nezpůsobí sebemenší problém, je rychlé a intuitivní.

Bílá SuperLuminova po nasvícení denním světlem svítí světle modře. Je dostatečně výrazná, v noci se na číselníku určitě vyznáte.

Značka Citizen proslula svým bezúdržbovým in-house kalibrem Eco-Drive. Nabíjí se solárním článkem uloženým v povrchu číselníku, energie se kumuluje v baterii, která pohání strojek. Není tedy třeba baterii vyměňovat, postačí hodinky alespoň po půl roce vystavit světlu, ale přesný čas udrží až 2 سال. Nejlépe se dobíjejí na slunci, méně, když je pod mrakem, a nejméně při umělém světle třeba pod žárovkou, to pak dobíjení může trvat až desítky hodin.

V těchto hodinkách se nachází kalibr H466, který má průměr 11 1/2 پیرس لائنیں. Víc podrobností jsem o něm nenašla. Strojek je ale často osazovaný, jedná se o spolehlivého tahouna. Manuál k nastavení hodinek najdete یہاں. A jeho funkce? گھڑی, منٹ, اور, تاریخ (kalendář funkční až do roku 2100), الارم.

Ocelové ploché dýnko je šroubovací do pouzdra. Vzhled dýnka je stejný u všech hodinek Citizen. Jen u modelů pro Evropu je rytina výraznější než u modelů pro Ameriku.

ذرائع: citizenwatch.com

Teď už se bez problémů vyznáte i na dýnku těchto hodinek. Takže údaje nebudu vypisovat, přečtete si je sami. Konečná úprava je kartáčováním, případné šrámy nebudou vidět.

Černý řemen s oranžovým prošitím měří mezi nožkami 22 mm a směrem k překlápěcí sponě se zužuje až na 18 ملی میٹر. Je poměrně vysoký, پلائی 4,5 ملی میٹر. Řemen je kožený s průduchy, takže bude dobře odvětrávat případný pot, je také odolný vůči vodě. Ocelová kartáčovaná překlápěcí spona s pojistkou je samozřejmě označená značkou výrobce.

Rukami mi prošly všechny hodinky značky Citizen Eco-Drive, o kterých jsme psali. Pokud bych je měla srovnávat, tak nenajdu jasného vítěze. Každé mají jiné funkce a na jiných pozicích, jiný vzhled. U všech se ale můžete spolehnout na kvalitní zpracování v japonské manufaktuře a na nejpřesnější strojek na světě. Možná bych jim mírně vytkla přeplněný číselník, ale připustím ho jako vlastnost sportovní a letecké řady. Věřím ale, že techničtí hodinkoví nadšenci ho považují za přehledný a se všemi potřebnými funkcemi.

Výše se můžete mezi řádky dočíst, komu bych tyto hodinky doporučila. Já osobně bych je nenosila, neuměla bych využít jejich funkce. Určitě si ale svého majitele najdou. A kam pro ně? Seženete je v Koscomu pod referenčním číslem AS2025-09E za cca 14500 CZK.

مصنف متن: تیل

مصنف تصاویر: 🙂 kibi

تمام تصاویر کو البم.

قرضہ دہی کے لئے شکریہ Koscom.cz.

اگر آپ نے جائزہ لینے کے پسند, ہمیں, براہ مہربانی, کے ذریعے "کی طرح" svoju فیس بک کا صفحہ. یہ ہمارے قیمتی رائے دیتا ہے, آپ کا شکریہ!