برانڈ Breitling měla se svými modely hodinek vždycky blízko k leteckému nebo kosmickému využití. Už po desetiletí jsme mohli v produkci najít několik typických modelových řad, naposled jsme se třeba věnovali modelu Hercules (A39362).

Tyto hodinky mají už v názvu připomenutí, že se jedná o hodinky primárně pro vojenské piloty. Možná si vzpomínáte na slavný model torpédového bombardéru Grumman Avenger, který si svůj bojový křest odbyl v bitvě o Midway. A i jinde v Tichomoří byl velmi užitečným, i když snad nevzhledným, bojovým letadlem. A tento letoun sloužil dlouho, nástup proudové technologie ho vytlačil z palub letadlových lodí až v 60. سال 20. صدی. Někomu snad mohou takto připadat i tyto – dnes už legendární – دیکھنے. Dnes si něco povíme o modelu Breitling Aeromarine Chrono Avenger.

کیس ابعاد متاثر کن ہیں – قطر (bez korunky a tlačítek) 44 ملی میٹر, کے korunkou 47 ملی میٹر, “گھسٹنا گھسٹنا” 53,5 ملی میٹر, آستین کی موٹائی 17,5 ملی میٹر. Hodinkám velmi sluší jemná matná povrchová úprava materiálu, tím je v tomto případě titanová slitina. Hodinky jsou pevné, odolné a současně lehké. Tvary pouzdra i jeho masivnost pro vás nebudou žádným překvapením, obojí je pro hodinky modelové řady Breitling Avenger typické.

پنروک مقدمات ڈویلپر پر قائم 300 پانی کے کالم کے میٹر (30 ATM), což je více než dostatečná hodnota pro jakékoliv využití i ve vodním prostředí.

Titanová korunka s výrazným vzorem a symbolem značky je šroubovací do pouzdra. Pouzdro ji částečně chrání a obklopuje, je to pěkné i praktické řešení. Stejný vzor jako na korunce najdeme i na plochách tlačítek chronografu. Ovládání je tradiční – horní tlačítko chronograf spouští a vypíná, spodní resetuje naměřené hodnoty.

Jednostranně otočná luneta, která mi, kdoví proč, připadá snad až “rustikální”, má gravírovanou minutovou škálu, zvýrazněné čtvrthodiny a luminiscenční bod na pozici “12”. Aretaci má v 60 پوائنٹس. Obklopuje rovné safírové sklíčko s výraznou oboustrannou antireflexní úpravou. V některých polohách sklíčka vůči světlu není safír vůbec vidět, v jiných bych se zase hádal, že číselník je modrý. Tak jak tak, antireflexní úpravě u značky Breitling věnují úžasnou pozornost.

Černý číselník není snadné zahlédnout, jak jsem už psal, silný efekt antireflexu posouvá jeho barvu spíše do modré. Najdeme na něm výrazné bílé číselné hodinové indexy, bílé logo značky, bíle orámovanou datovou aperturu na pozici “3”. Datový kotouč má bílou barvu s černým tiskem a opticky tak částečně nahrazuje chybějící hodinový index. Bíle orámované jsou i částečně zapuštěné tři subčíselníky – mimostředná sekundová ručka, minutový (30) i hodinový (12) čítač chronografu. Subčíselníky mají jemný soustředný guilloche vzor. بس ذکر, že hodinky se vyráběly i s bílým číselníkem, ten zase celý charakter hodinek výrazně změnil. Místo jako “آلہ” hodinky mi varianta s bílým číselníkem připadá víc “casual”. Ale možná je to jen můj dojem.

Zvláštností je škála po obvodu číselníku, která je cejchovaná 0-100. Speciálně u některých hodinek značky Breitling se s ní můžete někdy setkat. K čemu slouží? Nebudu vás dlouho napínat – její hlavně využití je při normování hlavně průmyslových procesů. Pokud víte, že třeba výroba jednoho výrobku trvá “30” (tedy necelých 18 دوسری), snadno si spočítáte, že výroba deseti, dvanácti, patnácti… ٹکڑے ٹکڑے. Je to šikovné zvlášť při přechodu přes hranice minut.

Ocelové ručky jsou bíle lakované s luminiscenční výplní. Všechny jsou skvěle čitelné, sekundová ručka chronografu má konec zvýrazněný červenou barvou a luminiscenčním terčíkem.

V hodinkách je skryt mechanický kalibr s automatickým nátahem (بجلی ریزرو 42 گھنٹے) s označením Breitling 13. Jistě neprozradím žádné tajemství, وہ یاد دلاتے ہیں جب, že základem je ETA/Valjoux 7750 z produkce koncernu SWATCH Group. Kalibr má 25 اثر پتھر, jednostranný nátah rotorem automatického nátahu, možnost i ručního nátahu, دوسرا ہاتھ رک جاتا ہے جب ایڈجسٹ (ہیکنگ). Kromě zobrazení času a data má i komplikaci chronografu s přesností 1/4 sekundy a délkou měřeného intervalu až 12 گھنٹے. Tento kalibr má i C.O.S.C. certifikaci přesnosti chodu. ریڈیو فریکوئینسی setrvačky ہے 4 ہرٹج (28800 A / H).

Šroubovací oblé dýnko je také titanové. Jak je zvykem u značky Breitling, najdeme zde výrazné plastické okřídlené logo, připomenutí země původu a toho, že strojek v hodinkách má certifikát přesnosti. Díky svému tvaru dýnko sedí perfektně na zápěstí.

Hodinky se dodávají buď na gumovém pásku se signovanou jazýčkovou sponou, nebo s titanovým broušeným tahem a překlápěcí sponou (B2). Majitel těchto hodinek ale vsadil na značkový kožený řemen hnědé barvy se signovanou jazýčkovou sponou a vypadá to také moc dobře. Hodinky s tímto řemenem váží pouze 102 گرام. Na tak mohutné hodinky je to vážně mimořádně nízké číslo!

میں مانتا ہوں, že s těmito tool hodinkami jsem se loučil jen velmi nerad a vzhledem k aktuální ceně, která atakuje hranici £2700, mám zase o čem přemýšlet. Jak se líbí vám? Hodinky se v této podobě už nevyrábí, takže zbývá už jen nákup staršího kusu (referenční označení E13360 ). Jen si dejte při nákupu “سیکنڈ” opravdu velký pozor, tyto hodinky patří mezi nejčastěji padělané modely. Kontrola pravosti hodinek u autorizovaného prodejce by v tomto případě měla být samozřejmostí!

Možná by vás zajímala i recenze podobných hodinek – Breitling Avenger Seawolf Titanium?

مصنف textu اور تصاویر: 🙂 kibi

تمام تصاویر کو البم.

Za zapůjčení děkujeme Milanovi.

اگر آپ نے جائزہ لینے کے پسند, ہمیں, براہ مہربانی, کے ذریعے "کی طرح" svoju فیس بک کا صفحہ. یہ ہمارے قیمتی رائے دیتا ہے, آپ کا شکریہ!