کیا آپ کو گھڑیاں سے محبت Longines? Nedivím se, v jejich kolekci najdete vkusné hodinky k obleku, hodinky na golf, k potápění či luxusní dámské hodinky. Dnešní recenzované – Longines Conquest – patří mezi hodinky sportovního ražení. Seznámíme se s nimi blíže na následujících řádcích a fotografiích.

Výrobce na 41 mm široké a 15,1 mm vysoké pouzdro použil nerezovou ocel a černou lesklou keramiku. Konečná úprava je jemným kartáčováním, ochrana korunky a tlačítka chronografu jsou leštěné. Pouzdro je odolné vůči vodnímu sloupci 300 میٹر, můžete se s nimi tedy potápět i s přístrojem.

Jak jsem už psala výše, tlačítka chronografu jsou leštěná a přechází do výstupků pouzdra. Ty chrání rýhovanou korunku s černou keramickou vložkou. Tlačítka mají nezvyklý hranatý tvar. Korunka je šroubovací do pouzdra, osobně si myslím, že ochrana je trochu předimenzovaná a korunku lze vyšroubovat poměrně nešikovně. Velmi nenápadně působí drobné světlé logo Longines ve vložce.

Pevná vysoce lesklá luneta je z černé keramiky, která je jedním z nejodolnějších materiálů používaných při výrobě hodinek. Vyniká tvrdostí a nelze ji poškrábat. Zasazené safírové sklíčko má tenkou vnitřní vrstvu oxidů kovů (antireflective), číselník tím získal lepší čitelnost za jasného světla.

Lakovaný číselník má lesklou černou barvu. Výrazně z něj ční masívní ocelové hodinové indexy (uprostřed s čárkou luminiscence) a vroubení dvou subčíselníků chronografu. Výrazná je také datová apertura s bílým datovým věncem a černým tiskem. Na černém číselníku působí trochu nepatřičně, ale vyvažuje ji přítomnost světlých kovových prvků. Při popisu součástí začnu na pozici “12”, kde se nachází skeletonizovaná číslice 12 zanořená v škále 30 minutového čítače chronografu. کی پوزیشن “3” najdeme již zmíněnou datumovku s bílým kotoučem a černým tiskem. پوزیشن “6” je obsazená 12 hodinovým čítačem chronografu. A v čtvrtém kvadrantu je subčíselník s vteřinovou ručkou. Tu vyvažuje bílý tisk značky, loga, způsobu nátahu strojku a označení vodotěsnosti. Text Swiss Made připomíná, že hodinky splňují přísná kritéria výroby a kompletace ve Švýcarsku.

Výrazné jsou i obě stříbřené hlavní ručky. Mají mečovitý tvar a jsou zkosené v bocích. Oceňuji dlouhou minutovou, která dosahuje až k minutové škále na vnitřní lunetě. I z hodinové ručky jasně poznáte, کیا وقت ہوا ہے. Vzhledem k velké voděodolnosti (300 میٹر) bych na obou ručkách očekávala vrstvu luminiscence, ale zřejmě výrobce tyto hodinky neurčil jako primárně potápěčské. O tom mne utvrdila i nepřítomnost potápěčské škály na lunetě. Správně dlouhá je také centrální vteřinová ručka chronografu. Díky mečovitému tvaru a délce jsou dobře odečitatelné i údaje z subčíselníků. Ačkoli je číselník poměrně dost zaplněný, považuji ho za čitelný hned na první pohled. Nepůsobí přeplácaně, rychle se na něm zorientujete.

Pod pevným zdobeným víčkem je osazen mechanický strojek s automatickým nátahem Longines کیل. L667, který vychází ze spolehlivého švýcarského chronografického kalibru ETA/Valjoux 7750. O něm víme, ہے جو 25 مصنوعی یاقوت برداشت, بجلی ریزرو 46 گھنٹے, تعدد setrvačky 4 ہرٹج (28 800 فی گھنٹہ oscillations) a denní diference se pohybuje mezi 3-4 vteřinami.

Našroubované vypouklé dýnko obsahuje ve středu typickou plastickou rytinu okřídleného loga Longines. Po okraji najdeme gravírované údaje, včetně referenčního čísla modelové řady. Dýnko je jemně kartáčované a skvěle sedí na zápěstí.

Hodinky jsme fotografovali na černém koženém řemenu (21 ملی میٹر) s bílým prošitím a světle hnědým podkladem. Řemen se od pouzdra ke sponě mírně zužuje. Originální ocelová překlápěcí spona nese gravírované logo Longines. Pokud s hodinkami plánujete výlet do vody, doporučuji vám převléci je na kaučukový řemínek, ocelový tah, ale slušel by jim i látkový NATO-strap. Záleží jen na vás. S koženým řemenem hodinky váží 141 گرام, s ocelovým tahem 174 گرام.

V závěru recenze se obvykle dovídáte, jaký mám na dané hodinky názor. Tak tomu bude i nyní. Když je budete shánět, na internetu je potkáte buď na černém kaučuku nebo na ocelovém tahu, který je buď plně ocelový, nebo má střední články z černé keramiky. Majitel tyto osadil koženým řemenem a pravdou je, že na řemenu vypadají více formálně. Sportovní výraz přidá kaučuk, ocelový tah považuji spíše za neutrální. Sluší jim to ale na všech. Hodinky se mi moc líbily, jsou masívní a přitom dostatečně velké pro běžné pánské zápěstí. 300 metrů odolnosti vůči vodě jim dává možnost být vám neustále na blízku, nemusíte je sundávat do vany ani v moři. Spolehnout se můžete také na kalibr Valjoux 7750, tento osvědčený strojek je velmi oblíbený v hodinkách s chronografem.

Takže co říci závěrem? اگر آپ چاہیں, rozhodně si je kupte. Získáte kvalitní značkové hodinky za dobrou cenu. Ta se pohybuje kolem 45000 CZK.

مصنف متن: تیل

مصنف تصاویر: 🙂 kibi

تمام تصاویر کو البم.

قرضہ دہی کے لئے شکریہ “Tazz”.

اگر آپ نے جائزہ لینے کے پسند, ہمیں, براہ مہربانی, کے ذریعے "کی طرح" svoju فیس بک کا صفحہ. یہ ہمارے قیمتی رائے دیتا ہے, آپ کا شکریہ!