نہیں, hodinky s vodotryskem vám dnes neukážu, snad příště. Ale jedny hodinky s mechanickým strojkem, výškoměrem a barometrem to vše v pouzdře nositelném na zápěstí – to bych mohl.

Jedná se o hodinky se značkou Breva. Že vám to nic neříká? Nic si z toho nedělejte, já se také o této značce dozvěděl teprve nedávno. Společnost Breva SA byla založena v roce 2010 Vincentem Dupontreué, své sídlo má v Ženevě. A nyní představuje plody svého tříletého výzkumu a vývoje – mechanické hodinky, které vám opravdu naznačí, jaké bude počasí – Breva Génie 01. Sice na nich nenajdeme budku, ze které vykukuje buď panenka se slunečníkem, nebo panáček s pořádným deštníkem, ale i tak to jsou velmi zajímavé hodinky. Výrobce se hrdě hlásí ke skutečnosti, že to jsou první hodinky svého druhu na světě. I název značky má meteorologické vysvětlení, “La Breva” je jméno pro vítr v okolí jezera Como, který přispívá k příjemně mírnému mikroklimatu této oblasti.

Dominantní na těchto hodinkách je číselník. Už první pohled nám ukáže, že něco není v pořádku, takhle přece hodinky obvykle nevypadají?! Druhým pohledem pak zjistíme aktuální čas, nadmořskou výšku, rezervu nátahu kalibru a v předpovědi počasí nám pomůže barometr.

Hodiny a minuty jsou zobrazeny na částečně průhledném safírovém subčíselníku kouřové barvy na pozici “8”.

Škálu nadmořské výšky najdeme u horního okraje číselníku.

Atmosférický tlak nám zobrazí samostatný subčíselník na pozici “2”.

A ukazatel rezervy chodu dostal podobu kompasové růžice a na číselníku ho najdeme na pozici “4”. Rezerva nátahu in-house kalibru Breva (vývoj Jean-François Mojon) je až 65 گھنٹے. Motiv kompasové růžice se znovu opakuje na zadní straně hodinek u nátahového kola.

I ostatní parametry kalibru jsou velmi zajímavé. Tvoří ho 405 حصے, اس 46 اثر پتھر. Průměr je ale jen 36 ملی میٹر! Mezi součástkami jsou i dvě samostatné kapsle, které měří zvlášť barometrický tlak a tlak vzduchu vztažený na nadmořskou výšku. ریڈیو فریکوئینسی setrvačky ہے 4 ہرٹج (28800 půlkmitů فی گھنٹہ).

Dýnko se safírovým průhledem odhaluje pohled do vnitřností zdobeného kalibru.

A jistě si povšimnete škály po obvodu dýnka, zde je možné sledovat korelaci mezi nadmořskou výškou a tlakem vzduchu.

Hodinkové pouzdro o průměru 44,7 milimetrů a tloušťce 15,6 mm je vyrobeno buď z bílého, nebo z růžového zlata. Vždy ho ale tvoří 70 (!) اجزاء. Na pouzdře vidíme tři korunky, ta vlevo natahuje a seřizuje strojek, ta vpravo nahoře pak seřizuje a kalibruje ukazatel výšky. Spodní pak slouží ukazateli tlaku vzduchu. Otevírá (a zavírá) se s její pomocí vzduchový ventil, tím vnikne do útrob strojku trochu vzduchu, jehož tlak je pak posouzen. یہ دلچسپ ہے, že vzduch je při tom zbaven vlhkosti za použití membrány a vzdušná vlhkost tak hodinky nijak neohrožuje. Otevření ventilu je indikováno na číselníku červenou “kontrolkou” – SEALED.

Sklíčko je v hodinkách safírové s oboustrannou antireflexní vrstvou. Netradiční číselník tvoří průhledný (různě kouřově zbarvený) نیلم. Stupnice na hodinkách jsou jak v metrických, tak v imperiálních mírách. پنروک ہاؤسنگ ہی ہے 30 پانی کے کالم کے میٹر, v praxi to stačí tak na jemný májový deštík.

Řemen na hodinkách je samozřejmě z kůže aligátora, spona je ze stejného materiálu a má stejnou barvu jako hodinkové pouzdro.

Hodinky budou oficiálně představeny už na BaselWorldu 2013. Celkem bude vyrobeno jen omezené množství kusů, proslýchá se, že obou variant bude 55 ٹکڑے ٹکڑے. اس طرح 55 kusů s pouzdrem z bílého zlata a 55 kusů s pouzdrem z růžového zlata. Jsou to jistě zajímavé a překvapivé hodinky, مجھے یقین ہے, že nás překvapí i jejich cena.

مصنف متن: 🙂 kibi

تصویر کے ماخذ: breva-watch.com

Přidám link na video s těmito hodinkami.

آپ نیاپن پسند ہے, ہمیں, براہ مہربانی, کے ذریعے "کی طرح" svoju فیس بک کا صفحہ. آپ کا شکریہ! یہ ہمارے قیمتی رائے دیتا ہے.