Dnes bych vám rád představil velmi výjimečné hodinky, které vznikly ze spojení dvou věhlasných značek, totiž firem Officine Panerai ایک Ferrari میں 2007. سال, کرنے کے لئے, co obě firmy spojuje, totiž precizní práce a výjimečné postavení ve svých oborech, ve spolupráci vedlo k vytvoření limitní edice (صرف 500 ٹکڑے ٹکڑے) گھڑیاں, které spojují to nejlepší z nových technologií. Hodinky se jmenují složitě, ale název je plně vystihuje – Officine Panerai Ferrari Granturismo Chronograph. Pojďme se s nimi lépe seznámit.

ہاؤسنگ سٹینلیس سٹیل سے بنا ہے, povrchová úprava je velmi pěkné výrazné kartáčování, hrany jsou leštěné. Tomuto tvaru pouzdra se obvykle říkápoduškové”, snad proto, že tvarem připomíná polštář. Masívní nožky známe i z jiných modelů OP, jsou v nich šroubovací stěžejky. پانی سانچے کے خلاف مزاحمت ہے 100 پانی کے کالم کے میٹر, v praxi to znamená plavání a snad i potápění do malé hloubky bez použití dýchacího přístroje.

Rozměry pouzdra jsou snad trochu nevýrazné na dnešní dobu, průměr je jen 40 ملی میٹر, اونچائی (daná i využitým kalibrem) je ale 14 ملی میٹر. A váha hodinek i se řemenem a sponou je 125 گرام. Hodinky jsou určeny spíš pro menší zápěstí, na větší jim trochu schází větší rozměr. Že by to byl úmysl, kvůli nošení pod manžetou košile, vylučuje poměrně vysoká výška hodinek a tvary pouzdra. Tyto hodinky jsou určeny pro sport.

Z pouzdra vyčnívá nápadná válcová korunka s jemnými jehlany zdrsnění, tento motiv se znovu objevuje i na tlačítkách. Korunka je signovaná znakem Ferrari a plastický koník jí určitě sluší.

Vedle korunky jsou tlačítka chronografu se šroubovací ochranou proti neúmyslnému stisknutí pod vodou. I ona jsou nápadná, a i když jsou částečně zapuštěná do pouzdra, nepřehlédnete je. Tlačítka mají, zdá se mi, poměrně velké ovládací síly.

Široká kartáčovaná luneta drží oblé safírové sklíčko bez antireflexního povlaku, safír je poměrně masívní, اس کی موٹائی ہے 1,7 ملی میٹر.

Černý matný číselník je vážně skvost! Jeho reliéf golfového míčku zdůrazňuje sportovní charakter těchto hodinek. Indexy zde najdeme tištěné bílou barvou, stejně jako tachymetrickou škálu okolo a značku Ferrari, připomenutí komplikace “chronographa automatického nátahu kalibru. Plastický kovový a vysoce leštěný koník v čele číselníku se vzpíná velmi bujně! Subčíselníky vteřinové ručky i čítače (30 منٹ) chronografu v sobě nesou jemné drážky soustředné guilloche a jsou plasticky orámovány kovovými broušenými kruhy a najdeme zde i červenou (pro Ferrari tak typickou) barvu tisku.

Ocelové ručky ve tvaru obušků (tedy hodinová a minutová) jsou jemně broušené a výplň jim tvoří luminiscenční barva (Luminova), tyto ručky velmi dobře doplňují rámování subčíselníků. Jejich čitelnost je skvělá. Ale jsou tu ještě červené ručky subčíselníků a centrální ručka chronografu. Ty jsou subtilní, ale stále ještě dobře čitelné a lakované červenou barvou.

Švýcarský mechanický kalibr v těchto hodinkách nese označení Panerai cal. OP XXIII, jeho průměr je 12,5 لائنز, پر مشتمل ہے 37 اثر یاقوت. Najdeme tu i vlásek Glycidur a Incabloc ochranu proti poškození setrvačky nárazem. Jeho frekvence jsou 4 ہرٹج, اس طرح 28.800 půlkmitů فی گھنٹہ, ریزرو Natah ہے 42 گھنٹے. Strojek má automatické natahování, ale je možné ho dotáhnout i korunkou, a kromě zobrazení času a komplikace chronografu umí i zastavit vteřinovou ručku při seřizování (ہیکنگ). Pod víčkem je bohužel skryté i skvělé zdobení strojkurotor s vyrytým vzpínajícím se koníkem, جنیوا داریوں (Côtes DE GENEVE) na můstcích a černěné šroubky. Kalibr prošel certifikací v nezávislé zkušebně a pyšní se i certifikátem přesnosti chodu (C.O.S.C.). Jeho základ je v kalibru z produkce koncernu SWATCH – ئٹیی 2894-2 a vyrábí se od roku 2007.

Čtverečkový motiv číselníku se znovu opakuje na gravírování nerezového šroubovacího dýnka. Kromě údajů o výrobci (zde je vlastně na jediném místě použita značka Officine Panerai), سیریز کے عہدہ, čísla v limitní edici, materiálu pouzdra a u rybičky připomenuté vodotěsnosti tu znovu najdeme vzpínajícího se koníka.

Důstojným doplňkem hodinek je černý řemen řemen z kůže aligátora o šířce 22 mm a ocelová, jak jinak než Ferrari hlubokým gravírováním signovaná, nerezová překlápěcí spona.

Hodinky na mne dýchly svým sportovním dechem. Aktivita a činorodost je na nich vidět na první pohled. Svého majitele jistě charakterizují jako aktivního člověka, snad trochu okázalého, ale se zálibou v luxusních a drahých hračkách, ať už to jsou hodinky na zápěstí nebo snad podobně výjimečná auta. Jsou exkluzívním doplňkem i zajímavým a praktickým pánským šperkem. A mimo jiné jsou také skvělou ukázkou elegantního italského designu!

Pokud jste na tyto hodinky dostali zálusk (referenční značka FER00018), lze je i dnes nové koupit za cenu kolem 7.700 USD, cena použitých je ale příznivější, lze je sehnat už za polovinu této částky. Jen si dejte pozor, internet je doslova zamořen padělky i těchto hodinek, bylo by špatné naletět a nosit hrdě na zápěstí předraženou nekvalitní čínskourepliku”.

Nezbývá snad už než pogratulovat majiteli k tomuto výjimečnému kousku (pořízenému asi i za vaše peníze), určitě jsou důstojným doplňkem jeho velké sbírky hodinek značky Prim nebo třeba zlatým hodinkám značky Piaget. A doufám, že rozsáhlá oprava, která byla nutná po vážném násilném poškození hodinek, dopadla dobře a hodinky už Bertovi, významnému moderátorovi prestižního hodinkového fóra, nebo spíš Robertovi, jak ho také známe, dělají jen radost, ať už je zrovna kdekoliv.

مصنف textu اور تصاویر: 🙂 kibi

تمام تصاویر کو البم.

Za zapůjčení a informace pro recenzi děkujeme panu Robertovi.

Další hodinky, na kterých jsme spolupracovali:

Breitling Chronomat Automatic (Bicolor)

„Homage OP GMT“

Novinky v galerii – Prim Orlík – part III

PRIM ہے Hippo Q45 (ٹائیگر - ذاتی ایڈیشن 231. VRL.) – pro piloty vrtulníků

Prim „ladičkové“ – zajímavý český prototyp

میری گھڑی (ابتدائی) snů – Prim IGEN 38

… a další, ale kdo by se s tím hledal…? 🙂