Možná si při pohledu na fotografie řeknete, “další pilotní hodinky, no a?”, ale i tak mi to nedá a rád bych vám představil hodinky, jakých asi v České republice moc není. A známé jsou možná jen znalcům, sběratelům a labužníkům na poli hodinek.

Co je na nich tak výjimečného? Už samotná osoba tvůrce – Martina Brauna – je velmi zajímavá. Tento hodinář a designér, který hodinky opravdu umí. Nechal svoji nesmazatelnou stopu na hodinkách několika značek, لیکن تک محدود نہیں, sám hodinky vytváří. A to tak výjimečné kousky, jakou bezesporu je řada EOS – mechanické hodinky, které umí ukázat čas východu a západu slunce ten daný den, یا “صرف” precizní hodinky z řady Teutonia… A když Martin Braun vytváří sportovní hodinky – v tomto případě ekonomicky přijatelnou verzi inspirovanou leteckými přístroji – dopadne to takhle.

I historie značky N.B.Yäeger je zajímavá, Martin Braun jí založil kolem roku 2005, ale později značku prodal a odešel za novými projekty. A nový majitel (Gnomonik) v produkci hodinek pokračuje – a to v podobném designu i bez Martina Brauna, já to zaregistroval v roce 2011. Viděl jsem také hodinky N.B.Yäeger Charlie Chrono – trochu větší hodinky s chronografem (ئٹیی 7750) v podobném designu a jsou to také vydařené hodinky.

Pouzdro hodinek je vyrobené z nerezové oceli (316L), jeho průměr je 40 ملی میٹر, výška pouzdra 10 ملی میٹر. Díky hladké a nepřiliš silné lunetě nevypadají malé ani na větší ruce. Povrchová úprava je matná – moc se mi to tak líbí. Odolnost pouzdra proti tlaku vody je celých 100 پانی کے کالم کے میٹر, takže na vaše aktivity ve vodě vám hodinky nejspíš dostatečně postačí.

Korunka se šroubuje do pouzdra, je poměrně subtilní a pouzdrem není nijak chráněná, nenajdeme na ní ani žádné označení. Umožňuje ale i ruční nátah hodinového strojku a ovladatelnost hodinek korunkou je perfektní, její tři polohy jsou skvěle odděleny.

Sklíčko hodinek tvoří rovný tvrdý syntetický korund – tedy safír bez antireflexu. Poškrábat takové sklíčko není jen tak snadné a i čitelnost číselníku je skvělá.

Matný černý číselník připomíná inspiraci leteckými přístroji, asi to byl výškoměr – ať to jsou výrazné hodinové dvoumístné indexy (včetně dvojité nuly na pozici “12”) nebo datové okénko (pozice “3”), které vám ukáže datum včera – آج – zítra. Toto řešení je u hodinek, které mají evokovat letectví, poměrně oblíbené, používá ho i firma IWC a další. A i “ozdobu” číselníku mezi indexy 04 – 06 – 08 nejspíš najdete na palubní desce letadla. Číselník je výborně zřetelný a čitelný.

Hodinová a minutová ručka jsou rovné, lakované černě a bíle, tento tvar se někdy označuje jako “mečovitý”. Je to tradiční tvar ruček leteckých přístrojů a tam na čitelnosti opravdu záleží. Subtilní vteřinová ručka v tyrkysové barvě ručky vhodně doplňuje. Čitelnost je perfektní a vzhledem k použité luminiscenci (سپر LumiNova) i v jakýchkoliv světelných podmínkách.

V hodinkách tiká švýcarský strojek z produkce koncernu Swatch – ئٹیی 2824-2. Nebudu zase nosit sovy do Atén, لہذا صرف مختصر – خود کار طریقے سے تکمیل سطح کے ساتھ میکانی, ale i možností ručního nátahu, zobrazením hodin, منٹ, vteřin a data. Datový kotouč má rychlopřeklápění, vteřinová ručka se při seřizování zastaví – ہیکنگ. Ložiska mají 25 پتھر (syntetický rubín) a setrvačka (ochrana proti nárazu Incablok) ہے 28.800 půlkmitů فی گھنٹہ. Je to odolný kalibr s rezervou chodu cca 42 گھنٹے. Tento strojek není nijak výjimečný, snad jen svou spolehlivostí a snadnou možností servisu. A špatná nebývá ani přesnost.

Kalibr kryje nerezové dýnko, k pouzdru připevněno závitem. Jeho povrchová úprava je lesklá se stylizovaným letadlem, které pravděpodobně zrovna překračuje rychlost zvuku a několika popisky k hodinkám. Dýnko je poměrně ploché a perfektně sedí na ruce.

اسٹیل کشیدگی, se kterém bylo možné hodinky koupit, je vyrobený kvalitně, z plného nerezového materiálu. سطح ختم کیس کے طور پر ایک ہی ہے, tah je matný. Ale ekonomické hledisko při výrobě se projevilo na koncovkách u pouzdra i na sponě, které jsou pouze plechové. Dá se předpokládat, že při nošení bude časem trochu chrastit. Na sponě se mi líbí velmi příjemný rozsah, ve kterém je možné upravovat rozměr tahu pro obvod ruky prakticky bez nástrojů a pokud by to nestačilo, je možné vyšroubovat spojovací osičky několika dílků tahu. Viděl jsem tyto hodinky i na řemenu a také jim to slušelo! A výrobce je může dodat i na silikonovém pásku.

اور یہ گھڑی پر میری رائے? Jsou dokonale vyvážené, líbivé a přitom nenápadné, jejich zpracování je perfektní a svému majiteli budou určitě věrně sloužit mnoho let. Kolik takové hodinky stály? Původní cena byla jen kolem 800 یورو – a jak jsem si ověřil – v nabídce je u N.B.Yäeger ještě mají, jediným rozdílem je použitý kalibr, místo kalibru ETA výrobce nyní používá velmi podobný švýcarský kalibr Selita SW20A – což je dáno obchodní politkou koncernu Swatch při dodávání kalibrů jiným značkám, ale o tom zas až někdy jindy.

A novinkou je zastoupení této značky i v České republice, takže koupit je můžete i یہاں! – oprava, už to asi neplatí škoda…

مصنف textu اور تصاویر: 🙂 kibi

ڈیوڈ، آپ کو قرضوں کی فراہمی کے لئے شکریہ!

تمام تصاویر کو البم.