Kdo by zapomněl na slavnou scénu, kdy domorodec výhružně ukazuje své umění v zacházení s mečem a slavný archeolog ho při tom mírně znuděně zastřelí? A všimli jste si, jaké měl u toho na ruce hodinky? میں مانتا ہوں, že já ne, ale určitě by mu slušely tyhle. A když navíc zjistíme, کہ Harrison Ford je i ambasadorem Hamiltonu a tyto hodinky nesou na průhledu dýnka stylizovanou podobu jeho podpisu, je jasné, proč tyto hodinky mohou přinést pocit cestování, exotických zemí a třeba i hledání pokladů…

Tyto hodinky by se člověku jako Indiana Jones vážně při cestování hodily a vlastně je možné, že by nějaké hodinky z produkce Hamilton mohl používat… Značku Hamilton asi není třeba znovu představovat, už jsme o ní několikrát لکھا. Značka Hamilton byla založena v roce 1892 v Lancasteru, PA, USA. Po celou svou historii byla známá jako významný inovátor a výrobce spolehlivých hodinek. V současné době je značka součástí koncernu Swatch. A v neposlední řadě hodinky značky Hamilton byly použity jako rekvizita ve více než 300 filmech z hollywoodské produkce.

A kde ke svému jménu přišla jejich řada خاکی? Původní slovo “ھاکی” pochází z hindštiny a označuje Zemi nebo prach. Snad i proto je barva s tímto označením na vojenských uniformách. V nabídce značky Hamilton má tato řada už dlouhou tradici. Hodinky s tímto značením dobře sloužily na zápěstích vojáků v obou světových válkách. V současné době do rodiny Hamilton Khaki patří čtyři řady – letecká, vojenská, námořnická a dobrodružná. Hodinky se pak liší obvykle jen v detailech barevného provedení, rozvržení a barvě číselníků nebo materiálu a barvě řemenů. Ale základní východiska – spolehlivost, استثنی, typický tvar ruček, to zůstává.

Pouzdro z nerezové oceli má průměr 42 ملی میٹر, موٹائی 13 ملی میٹر, watertightness 200 میٹر, povrchová úprava je saténovým kartáčováním a to včetně lunety. Tvar nožiček přispívá k tomu, že hodinky skvěle sedí na zápěstí různých velikostí.

Korunky na hodinkách najdeme rovnou tři, نقصان پہنچانا, s logem a leštěné. Nastavuje se s nimi čas, تاریخ, druhá časová zóna a zobrazení místa na Zemi, které k některé časové zóně náleží. Všechny korunky mají ochranu proti poškození výstupky pouzdra a hodinky jsou i díky tomu odlišné od běžných provedení. Hodinky vlastně mají svůj základ v běžném sériovém provedení Khaki Navy GMT, kde toto rozmístění korunek je typickým poznávacím znakem.

Ploché safírové sklíčko s antireflexem dobře odolává škrábancům, žádné výhrady.

Černý číselník s výraznými béžovými hodinovými indexy ve výřezu na pozici “1” zobrazí čas ve druhé časové zóně, پوزیشن “3” datum a u “9” zobrazení místa, ke kterému se druhá časová zóna vztahuje. Číselník je skvěle čitelný, ručky také. Ty mají typický “خاکی” شکل, jsou zahrocené a částečně skeletonizované.

Luminiscence ruček a indexů je, jak je u značky Hamilton celkem tradicí, jak to napsat – کے بارے میں غیر اطمینان بخش. Je to zvláštní, na trhu je dost (japonských) materiálů, které by zajistily rozhodně silnější a trvanlivější osvit ve tmě nebo v šeru, ale u značky Hamilton na to asi mají jiný názor. Takže můj pokus vyfotografovat luminiscenci těchto hodinek považujte za nadsázku, takhle na vás hodinky rozhodně svítit nebudou.

V hodinkách je mechanický švýcarský kalibr ETA 2893-2 z produkce koncernu Swatch. Jde o spolehlivý a odolný strojek s 21 اثر پتھر, automatickým nátahem, zobrazením druhé časové zóny (UTC, GMT) a datem.

Dýnko s průhledem na strojek drží čtyři šroubky a jsou na něm nezbytné technické popisky hodinek. Sklíčko v dýnku vypadá jako by bylo lehce kouřové, ale ve skutečnosti je tomu na vině povrchová úprava strojku, kde je závěrečná úprava provedena na kovových součástkách nenápadným šedým PVD povlakem. A na sklíčku je i, již zmiňovaný, potisk s podpisem Harrisona Forda.

Na hodinkách je zajímavý i řemen s hrubým vzorem na povrchu o šířce 22 ملی میٹر. Má na sobě i dva nýtky u nožiček, jako by patřil k pilotním hodinkám. Jazýčková spona má dva jazýčky (tvar H jako Hamilton). A jak jsem zaslechl, tento řemen se hodně špatně shání. Hodinky na zápěstí sedí skvěle a řemen se zdá asi také dost kvalitní, ale asi se bude snáze špinit, než kdyby měl hladkou strukturu a tmavší barvu.

Majitel hodinky nosil na NATO-strapu a ten hodinkám rozhodně slušel!

تو, pokud se chystáte na kariéru hledače pokladů nebo alespoň na častější cestování a nevadí vám mé výhrady k těmto hodinkám, směle je kupte a věřím, že s nimi zažijete spoustu dobrodružství! Seženete je nové už kolem $1.200 a to za limitní edici (4.000 KS) بہت سے نہیں ہیں. Jako komplikaci vidím snad jen to, že značka tu v současné době už nemá v České republice autorizované zastoupení a servis, snad se to brzy změní. A ještě přidám referenční číslo, ať hodinky nemusíte dlouho hledatH77565533.

Anebo si prolistujete aktuální katalog Hamilton?

مصنف textu اور تصاویر: 🙂 kibi

Za zapůjčení děkujeme Churchillovi!

تمام تصاویر کو البم.